Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Afrika tar snabbspĂ„ret till vĂ€lstĂ„nd

💡 Optimist's Edge: Afrika tar snabbspĂ„ret till vĂ€lstĂ„nd

Afrika hÄller pÄ att ömsa skinn. En stor, ung vÀlutbildad medelklass vÀxer fram som ger kontinenten enorm utvecklingspotential. Framtiden finns i ny teknik och vÀssat jordbruk.

Anders Bolling
Anders Bolling

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

I Warp News undersökning tror fler Àn fyra av tio att högst andel entreprenörer finns i Nordamerika. Endast en av tio trodde pÄ det alternativ som Àr rÀtt, Afrika.

I hela Afrika Àr 22 procent av befolkningen i arbetsför Älder entreprenörer (40 procent i Nigeria och Zambia). Bland kvinnor Àr andelen 27 procent. I Latinamerika, som kommer tvÄa, Àr andelen bÄde mÀn och kvinnor 19 procent och i Asien 13 procent.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

 • Afrika stĂ„r i tur att gĂ„ igenom ett befolkningsskifte, som ger en ekonomisk bonus. Europa och Nordamerika gick igenom sina skiften för 100 Ă„r sedan och Asien för nĂ„gra decennier sedan.
 • Under överskĂ„dlig tid kommer Afrika att ha vĂ€rldens överlĂ€gset största utbud av arbetskraft.
 • Unga afrikaner Ă€r i dag bĂ€ttre informerade och utbildade och har bĂ€ttre hĂ€lsa Ă€n nĂ„gonsin.
 • Afrika kan inte kopiera Kinas modell som vĂ€rldens verkstad. Den vĂ€gen till vĂ€lstĂ„nd Ă€r inte lika öppen i dag. I stĂ€llet kan Afrika diversifiera och satsa pĂ„ sĂ„vĂ€l moderna tjĂ€nster som industri och jordbruk.
 • Jordbrukspotentialen Ă€r enorm. Mer Ă€n hĂ€lften av all outnyttjad möjlig Ă„kermark i vĂ€rlden finns i Afrika.
 • Samtidigt har kontinenten vĂ€rldens snabbaste urbanisering.
 • Afrika kan bryta beroendet av rĂ„varuexport och utveckla en afrikansk inre marknad med 1,2 miljarder konsumenter. Ett afrikanskt frihandelsomrĂ„de har just etablerats.
 • Afrika hoppar över resurskrĂ€vande tekniksteg och gĂ„r direkt in i den mobila eran. IT-baserade lösningar utvecklas för bland annat e-handel, finansiella tjĂ€nster, hĂ€lsovĂ„rd och livsmedelsproduktion.
 • Afrika har vĂ€rldens största andel entreprenörer. Det finns 50 miljoner mikroföretag och smĂ„företag.
 • Den informella sektorn Ă€r ocksĂ„ vĂ€rldens största. Det Ă€r inte bara ett tecken pĂ„ bristande ekonomisk mognad utan innebĂ€r större flexibilitet och gynnar innovation och snabba omstĂ€llningar.
 • Unga afrikaner har en betydligt ljusare framtidsbild Ă€n vĂ€sterlĂ€nningar. I undersökningar ser de det 21:a Ă„rhundradet som Afrikas Ă„rhundrade.

NÀr Ostasien lyfte pÄ 1980- och 1990-talen bidrog en befolkningsbonus, det som med en engelsk term kallas demographic dividend. Den uppstÄr nÀr barnafödandet faller och den arbetsföra andelen av befolkningen vÀxer. Under ett par decennier finns dÄ ett fönster dÀr allt fler kan bidra till ekonomisk tillvÀxt samtidigt som allt fÀrre behöver försörjas.

Enligt berÀkningar höjer en sÄdan bonus automatiskt tillvÀxten med 0,5 procent, men med olika följdeffekter berÀknas effekten vara tre gÄnger större. 2035 berÀknas Afrika ha fler mÀnniskor i yrkesaktiv Älder Àn resten av vÀrlden.

Barnafödandet faller inte lika snabbt som det gjorde i Asien, och i nÄgra lÀnder i centrala och vÀstra Afrika ligger födelsetalen fortfarande vÀldigt högt. Men det senaste decenniet har fallet inletts i alla delar av Afrika.

SkolgÄng Àr en nyckel. Kvinnor som gÄtt i gymnasiet föder i vissa lÀnder hÀlften sÄ mÄnga barn som outbildade kvinnor.

Afrika Àr mycket stort. Det Àr en grov missuppfattning att Afrika Àr överbefolkat. Om man jÀmför med VÀsteuropa Àr vÀrldsdelen snarare underbefolkad. Problemet Àr att miljoner afrikaner Àr fattiga, men det har inte med antal utan med historiska misstag att göra. För att ta sig ur fattigdomen behöver Afrika kreativa, arbetande och konsumerande mÀnniskor.

Jordbruket har behandlats styvmoderligt. Potentialen Àr enorm. Om jordbruket tillÄts bli bas kan industrier utvecklas utifrÄn det. NÀr lÀnderna nÄr sjÀlvförsörjning kan livsmedelsindustrier vÀxa fram runt stÀderna.

Liksom i Ostasien bör man vÀnta med dyra skördetröskor och i stÀllet utnyttja den vÀldiga resursen arbetskraft. Med bÀttre utsÀde, bÀttre metoder och smarta bevattningsmetoder kan avkastningen höjas kraftigt.

Afrika kan i Ànnu högre grad Àn Asien hoppa direkt in i högteknologi nÀr industrialiseringen kommer i gÄng.

De unga Àr utbildade och informerade. De Àr inne i internetsamhÀllet. I Afrika finns 50 procent av vÀrldens konton för mobila pengar.

Nya företag utvecklar finans-, kunskaps- handels- och hÀlsolösningar utan bankkonton eller fysiska adresser. Med hjÀlp av satellit- och mobilbilder kan bönder fÄ vÀder- och vÀxtinfo för optimerad odling. Drönare distribuerar medicin till landsbygden. Vissa avancerade lÀnder som Mauritius fungerar som finansiell portal till kontinenten.

Det nya frihandelsomrÄdet AfCFTA vÀcker hopp om att kontinenten ska öppna och utveckla en inre miljardmarknad och kunna bryta beroendet av rÄvaruexport, som Àr sÄ sÄrbar för vÀrldsmarknadsprisernas svÀngningar.

Med ny teknik kan ocksÄ kontinenten elektrifieras. Nya vattenkraftverk ger stabil energi till större anlÀggningar. Modern solenergiteknik tillgodoser lokala behov som belysning, ventilation, laddning och att hÄlla kylkedjor.

Det finns stora outnyttjade olje- och gasreserver, som under en utvecklingsfas och med den senaste rena tekniken ytterligare kan hjÀlpa Afrika att komma i kapp. Och ja, fysiska vÀgar behöver ocksÄ byggas

Att huvuddelen av ekonomin Ànnu Àr informell brukar framstÀllas som ett problem eftersom tryggheten för den enskilde Àr mindre. Men inledningsvis ger det samtidigt utrymme för snabba och breda omstÀllningar och innovation.

Inte minst Àr afrikanerna sjÀlva, till skillnad frÄn vÀsterlÀnningar, övertygade om att de kan fÄ det bÀttre Àn sina förÀldrar och att deras barn kan fÄ det ytterligare bÀttre. De mest rastlösa bland de unga försöker ta sig till Europa eller Gulfstaterna för att uppfylla sina drömmar snabbare, men de flesta stannar, skapar och bygger.

Vilka utmaningar finns det?

 • Korruptionen och byrĂ„kratin Ă€r omfattande i mĂ„nga afrikanska lĂ€nder, framför allt i den offentliga sektorn, vilket Ă€r ett hinder för investering.
 • I mĂ„nga lĂ€nder kommer fortfarande över hĂ€lften av statens inkomster frĂ„n exporten av en eller ett par rĂ„varor. Det krĂ€ver modiga beslut för att bryta sĂ„dana monokulturer.
 • PĂ„ grund av historiska misstag importerar Afrika betydligt mer mat Ă€n det exporterar. Det Ă€r ett fel som Ă€r akut att rĂ€tta till.
 • Sparandet Ă€r Ă€nnu för lĂ„gt för att bygga upp inhemskt investeringskapital, varför kapital hittills kommit mest utifrĂ„n (pĂ„ senare Ă„r till stor del frĂ„n Kina).
 • Infrastrukturen Ă€r pĂ„ sina hĂ„ll extremt bristfĂ€llig. Elförsörjningen Ă€r opĂ„litlig.
 • LönelĂ€get Ă€r högre Ă€n i exempelvis Asien, trots lĂ€gre ekonomisk nivĂ„. Det beror bland annat pĂ„ beroendet av matimport.

Vad sÀger experten?

– Man mĂ„ste förstĂ„ att en demographic dividend Ă€r pĂ„ gĂ„ng. Det finns en stor och vĂ€xande ung medelklass som vill ha anstĂ€ndiga jobb. Det Ă€r avgörande, sĂ€ger Paul Akiwumi, chef för avdelningen för Afrika vid FN:s organ för handel och utveckling Unctad.

Paul Akiwumi

Samtidigt behöver Afrika skifta sitt utvecklingsfokus bort frÄn rÄvaruexport och mot jordbruket, vilket i sin tur kommer att gynna stÀderna och industrin, menar Akiwumi.

– RĂ„varumodellen fungerar inte och har aldrig fungerat.

– Afrika mĂ„ste bli sjĂ€lvförsörjande pĂ„ livsmedel. Jordbruket behöver utvecklas med ny teknik. Det gĂ€ller allt frĂ„n infrastruktur, bevattning och finansieringslösningar till sĂ€ker lagring av skördar och information om vĂ€der, utsĂ€de och konstgödsel. Det finns redan i dag högteknologiska smĂ„företag som kan förse bönder med en hel kedja av sĂ„dana tjĂ€nster, sĂ€ger Paul Akiwumi.

– Det Ă€r fortfarande svĂ„rt för entreprenörer att hitta finansiering. BankvĂ€sendet Ă€r trögt, och du fĂ„r inte lĂ„n för en idĂ©. Men det kommer allt fler uppfinningsrika, smĂ„skaliga sparlösningar. De anvĂ€nds ocksĂ„ av allt fler för att spara till skolgĂ„ng för barnen, en cykel, en motorcykel, en kyl eller en liten pension.

Akiwumi sÀtter stort hopp till det nya afrikanska frihandelsomrÄdet AfCFTA. Vetskapen om att kunna nÄ en kontinental marknad pÄ mer Àn en miljard konsumenter kan öppna enorma möjligheter för investerare.

– Kontinenten behöver mĂ€ngder av operativa chefer, revisorer, tekniker och it-experter som Ă€r förtrogna med de lokala problemen. Det Ă€r jobb för den stora, unga, vĂ€lutbildade medelklass som vĂ€xer fram.

💡 Optimist's Edge

💡
Afrika hÄller pÄ att ömsa skinn. En stor, ung vÀlutbildad medelklass vÀxer fram som ger kontinenten enorm utvecklingspotential. Framtiden finns i ny teknik och vÀssat jordbruk.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

 • FörstĂ„ att den framvĂ€xande afrikanska befolkningen Ă€r frisk, utbildad och informerad.
 • FörstĂ„ att det Ă€r den nya, unga medelklassen som vet vad som behövs, kan problemen, har lokalkĂ€nnedomen och har idĂ©erna.
 • Investera, handla med eller anvĂ€nd produkter frĂ„n i afrikanska startupföretag.

NĂ„gra exempel:

Chipper Cash (finansiella transaktioner)
Esusu (kreditvÀrdering)
Jumia (e-handel)
Ampersand (elfordon och system för batteribyte)

 • Investera, handla med eller anvĂ€nd produkter frĂ„n nydanande afrikanskt jordbruk.

NĂ„gra exempel:

Pula Advisors (skördeförsÀkringar för smÄbönder)
Coldhubs (solkraftsdrivna kylrum för skördesÀkring)
Agrixtech (rÄdgivning och ny teknik för skördeoptimering)
Releaf (effektivisering av palmoljeproduktion)
FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.