Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: Du kan vara en mindre miljöbov Ă€n du tror

💡 Optimist’s Edge: Du kan vara en mindre miljöbov Ă€n du tror

Kan klimatÄngesten vara pÄ tillbakagÄng? Enligt en fÀrsk undersökning sÄ anser de flesta att de lever ett klimatvÀnligt liv.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Ät inte kött. Köp inte nytillverkat. Res inte med flyg. Eller res inte alls. Om man ska vara renlĂ€rig klimatvĂ€n sĂ„ lĂ„ter det allt som oftast som att det mesta av ett vardagligt liv Ă€r ett hot mot planetens överlevnad. FrĂ„gan Ă€r hur hĂ„llbar en sĂ„dan instĂ€llning Ă€r?

I en undersökning stÀllde Warp frÄgan: Tror du att du lever ett klimatvÀnligt eller klimatskadligt liv?

63 procent svarar att de lever ett klimatvÀnligt liv medan 37 procent svarar att de lever ett klimatskadligt liv.

Trots att lite drygt 6 av 10 svarar att de lever ett klimatvÀnligt liv menar alltsÄ nÀra 4 av 10 att de lever ett klimatskadligt liv.

KÀlla: Warp undersökning maj 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Men, det behöver inte vara sÄ svÄrt att göra rÀtt. Och faktum Àr att du kan till och med vara mindre av en miljöbov Àn du tror.

Det har nÀmligen aldrig varit sÄ lÀtt att göra (klimat)rÀtt som det Àr idag.

Till att börja med sÄ Àr det hyfsat enkelt att skaffa sig överblick av hur stor den egna pÄverkan pÄ planeten ligger till:

 • FĂ„ koll. För att göra en uppskattning av det egna klimatavtrycket, kan man anvĂ€nda sig av verktyg som Klimat Kontot, framtaget av Svenska Miljöinstitutet eller WWF:s klimatkalkylatorn.
 • Rösta med fötterna. Ambitiösa anpassningar och ett strukturerat förhĂ„llningssĂ€tt genomsyrar de flesta organisationers arbete med klimatfrĂ„gan idag. Det har aldrig förr tagits lika stor hĂ€nsyn till miljön som det görs idag. Som konsument har vi alla möjlighet att vĂ€lja alternativ som har en policy och hĂ€nsyn i linje med vĂ„ra vĂ€rderingar respektive vĂ€lja bort de som inte tar ansvar.

💡 Optimist's Edge

Med fĂ€rre skuldkĂ€nslor och mindre av en kĂ€nslomĂ€ssig vĂ€rdering - och framförallt ett faktabaserat underlag blir det lĂ€ttare att göra rĂ€tt och Ă€ndra beteenden i en mer positiv riktning – för klimatet i stort – men ocksĂ„ för den enskilda individen.

Och allt eftersom vi rör oss bort frÄn en skam- och skuldtyngd debatt om hur mÀnniskan hÄller pÄ att förstöra jorden till ett samtal om hur vi ska kunna kombinera tillvÀxt och miljönytta, blir behovet av en infrastruktur som stöttar denna utveckling Àn större.

💡Med bĂ€ttre tekniska hjĂ€lpmedel som stöttar individer som konsumenter och anvĂ€ndare med allt frĂ„n inköp till anvĂ€ndning och avveckling av produkter och tjĂ€nster kan fler göra smartare individanpassade och efterfrĂ„gade val i vardagen.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
IstÀllet för att avstÄ - vÀlj med omsorg.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Det finns mÄnga exempel pÄ smÄ saker som du redan gör i vardagen som Àr i linje med det bÀsta för miljön.

IstÀllet för att vÀlja bort eller avstÄ frÄn saker för miljöns skull, vÀlj med omsorg och tÀnk lÄngsiktigt.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

 • Ge inte upp bilen - men anpassa körstilen. IstĂ€llet för att parkera bilen helt. VĂ€lj en smartare körstrĂ€cka. Förutom bilpooler och dela transportmedel, resa mer kollektivt sĂ„ kan man faktiskt köra mer energisnĂ„lt. Enligt EnergirĂ„dgivningen.se: ”MĂ„nga kan minska brĂ€nsleförbrukningen med 5 till 15 procent genom att planera sin körning”. Det lĂ„ter kanske inte sĂ„ mycket pĂ„ individnivĂ„ men om en större andel bilister minskade förbrukningen skulle den samlade effekten bli ganska betydande.
 • Byt till elbil. En elbil Ă€r redan idag billigare att ha Ă€n en motsvarande fossilbil och snart ocksĂ„ billigare att köpa. Samt, sĂ„klart, bĂ€ttre för miljön.
 • Nyttja tekniken. AnvĂ€nd tekniken som finns för att mĂ€ta och utvĂ€rdera beteenden och handlingar. Och inte minst för att förstĂ„ vilken skillnad de smĂ„ enskilda bidragen kan göra i praktiken.
 • Planera. Förbered dina inköp och konsumtion. Vi köper allt mer, till exempel under de senaste tjugo Ă„ren konsumerar vi i snitt fyra kg mer textilier per person.
 • Kvalitet före kvantitet. Att vĂ€lja det som Ă€r tillverkat, vare sig det handlar om nödvĂ€ndiga livsmedel eller nöjesprodukter, med kvalitet kommer oftare vara ett bĂ€ttre val Ă€n mer för lite pengar.
 • Återvinn. Allt fler aktörer tar kliv mot en cirkulĂ€r ekonomi. HĂ€r behövs fler kreativa hjĂ€rnor som bidrar till förverkligandet.
 • Kompensera mera. Klimatkompensation, det vill sĂ€ga betala för de utslĂ€pp som du orsakar, beskrivs som en sista utvĂ€g – det Ă€r alltsĂ„ bĂ€ttre att undvika att bidra till onödiga utslĂ€pp till att börja med.

NaturvĂ„rdsverket beskriver klimatkompensation sĂ„ hĂ€r: ”Det Ă€r alltid bĂ€ttre att undvika att ge upphov till utslĂ€pp om du vill minska din klimatpĂ„verkan. Men om det inte gĂ„r sĂ„ kan du klimatkompensera. Att klimatkompensera innebĂ€r att du betalar för en minskning av en angiven mĂ€ngd utslĂ€pp nĂ„gon annanstans eller att mĂ€ngden utslĂ€pp tas upp i skog och mark. DĂ€rmed kan du kompensera för utslĂ€ppen frĂ„n till exempel en flygresa eller hela din livsstil. Eller varför inte ge bort det som present!”.

 • FrĂ€mja det nya digitala arbetslivet. En positiv utveckling för klimatet skulle kunna vara den ökade andelen distansarbete som uppstĂ„tt i samband med pandemin. Det var som att "proppen gick ur" nĂ€r mycket av den digitala infrastrukturen plötsligt började nyttjas som det var tĂ€nkt.

Att arbeta nÀra hemmet kan ses som en klimatvÀnlig livsstil och borde kunna rÀknas som en hÄllbar handling - kanske rentav premieras i nÄgon mÄn?

 • Utveckla ny teknik. Var med och utveckla nĂ€sta generations verktyg som underlĂ€ttar för individen att skapa sig en rimlig bild av vad hen kan göra för att leva i linje med de egna vĂ€rderingarna.

Medan det finns en hel del avancerade verktyg för företag och institutioner att anvÀnda sig av, som exempelvis teknikjÀtten AWS erbjuder, sÄ finns det fortsatt utrymme att vÀssa och ta fram teknik som underlÀttar för privatpersoner att fÄ bÀttre koll.


‌

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


‌

❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.