Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤑 Elbilar är billigare att äga än bensinbilar

🤑 Elbilar är billigare att äga än bensinbilar

Du kan spara tusentals kronor genom att äga en elbil jämfört med en bensinbil, även om inköpspriset för att köpa elbilen är högre, enligt två nya rapporter.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

En rapport från Consumer Reports och en doktorsavhandling från KTH visar att du inte bara ska titta på kostnaden för att köpa bilen utan hur mycket den kostar att äga.

Elbilar har lägre bränslekostnader och lägre underhållskostnader än bensinbilar, vilket spelar en stor roll för att sänka de totala kostnaden för ägande.

De flesta bilköpare tittar bara på kostnaden för att köpa bilen. Endast fyra procent beräknar den totala ägandekostnaden, enligt Jens Hagman på KTH.

I genomsnitt har ett elfordon tio procent lägre ägandekostnader, enligt Hagman.

Consumer Report har jämfört bästsäljande bensinbilar med ett jämförbart elfordon, på den amerikanska marknaden.

"Analysen fann att den totala kostnaden under en bils livstid för de mest populära elbilarna på marknaden för under 50 000 dollar är vanligtvis 6 000 till 10 000 dollar mindre än de bästa bensindrivna fordonen i sin klass. Teslas Model 3, den bästsäljande elbilen på marknaden, levererade de största besparingarna: minst 15 000 dollar jämfört med både BMW 330i (bästsäljande) och Audi A4 (högst rankad)."

En Tesla Model 3 eller Y ger de största livstidsbesparingarna, men andra märken erbjuder också betydande besparingar. En ägare av Nissan Leaf eller Chevy Bolt sparar 6000 dollar jämfört med om de köpt en Honda Civic Hatchback. Om du köper en Ford Mustang E-mach istället för en Toyota RAV-4 sparar du 3000 dollar under dess livstid.

Inköpspriset är trots detta ett hinder för många, även om de räknade på den totala kostnaden att äga. Det är dock ett snabbt övergående problem, som Tesla visade på sin Battery Day nyligen.

På Battery Day presenterade Tesla en framtida minskning av batterikostnaderna med 56 procent. Det skulle innebära en kostnad per kWh på under 50 dollar.
Det betyder att det blir billigare att köpa en ny elbil än en bensinbil.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.