Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Då blir elbilar billigare än bensinbilar

💡 Optimist's Edge: Då blir elbilar billigare än bensinbilar

Sju av tio har helt fel om när elbilar blir billigare att köpa än bensinbilar och av dessa tror hälften att det ALDRIG kommer att hända. Elbilar kommer att köra om bensinbilar när kostnaden för batteriet gör dem billigare att köpa. Vi avslöjar när det här kommer att hända.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Vi bygger ett bibliotek av optimistiska fördelar, exklusivt för våra Premium Supporters.

Vad folk tror om framtiden är mestadels fel. Vi visar fakta och ger dig en fördel.

Den här artikeln är öppen för alla som ett exempel.

👉 Läs mer om Premium Supporter 👈

 • Prova på första månaden gratis – därefter 100 kronor i månaden
 • Det går att avbryta när som helst

Sammanfattning


📉 Vad folk har fel om

36 procent tror att elbilar aldrig kommer att bli billigare än bensin- och dieselbilar, visar vår undersökning.

19 procent tror att det aldrig kommer att säljas fler elbilar än bensin- och dieselbilar.

72 procent tror att priset på litiumjonbatterier ökade eller har legat still de senaste tio åren.

📈 Här är fakta

Elbilar har hittills varit dyrare än bensin-och dieselbilar på grund av batterikostnaden. Men kostnaden för batterier minskar snabbt och sjönk med 85 procent mellan 2010 och 2020.

Minskningen kommer att fortsätta under de kommande tio åren. Prognoser visar en prisnedgång på 60-90 procent till år 2030.

💡 Optimist's Edge

De sjunkande batterikostnaderna kommer att göra elbilar billigare att köpa år 2025.

Under detta decenniums andra hälft kommer vi sannolikt att se ett massivt skifte till elbilar.

Men bättre och billigare batterier möjliggör också många andra sorters elfordon, som större och starkare drönare.

👇 Så får du Optimist's Edge

Du bör överväga att byta ut din bensin- eller dieselbil mot en elbil så snart som möjligt.

Elbilar är redan billigare att äga och köra, så du sparar pengar direkt. Men när det stora skiftet från bensin-och dieselbilar inträffar kommer marknaden att översvämmas av dem och priserna på begagnade bensin- och dieselbilar kommer att minska snabbt.

Tesla Model S standard 100 kWh batteripaket. Källa: Insideevs

📉  Vad folk tror om litiumjonbatterier och elbilar

Den främsta anledningen till att elbilar är dyrare att köpa än bilar med förbränningsmotor är batteriet. Men de flesta går konstigt nog inte runt och funderar på förhållandet mellan kostnaden för litiumjonbatterier och kostnaden att köpa ett elfordon.

Även om de gjorde det, skulle de flesta dra fel slutsatser eftersom de vare sig känner till vad som hänt eller kommer att hända med batterikostnaden i framtiden.

43 procent av de tillfrågade tror att kostnaderna har stigit och 28 procent tror att de har varit ungefär desamma över åren. Båda svaren är naturligtvis väldigt fel.

Bara 14 procent ger det rätta svaret, att priset sjunkit med 85 procent.

Baserat på det är det ingen överraskning att 33 procent tror att kostnaden kommer att vara densamma det kommande decenniet och 36 procent tror att kostnaden kommer att öka.

Bara 31 procent tror att kostnaderna kommer att sjunka.

Svaren återspeglar hur de resonerar vad gäller elbilar.

Vi frågade när de tror att elbilar kommer att bli billigare att köpa än bensin- och dieselbilar.

Det klart vanligaste svaret är att det aldrig kommer hända, 36 procent.

Aldrig är väldigt länge... och ett fascinerande svar när det mesta tyder på att det faktiskt kommer hända inom fem år.

Vi frågade också när de tror det kommer att säljas fler elbilar än bilar som drivs av fossila bränslen.

20 procent tror att det aldrig kommer att hända, men nära 40 procent tror ändå det kommer ske innan 2030 (sannolikt the korrekta svaret.)

📈 Fakta om litiumjonbatterier och elbilar

Litiumjonbatteriet är en av vår tids stora uppfinningar och dess uppfinnare John B. Goodenough tilldelades Nobelpriset för det år 2019 tillsammans med två kollegor. Han tycker dock inte att batteriet är good enough. Vid 98 års ålder arbetar han på en ny typ av halvledarbatteri.

Det finns många saker att säga om batterier men vi fokuserar på vad vi tycker är viktigast för dig att veta nämligen hur priset sjunker. Vi kommer att återkomma i frågan om andra eldrivna fordon i fler artiklar framöver.

Batterikostnaderna har sjunkit 85 procent sedan 2010

Enligt Wrights lag minskar kostnaden för att tillverka en produkt med en viss procentsats för varje ackumulerad fördubbling av produktionen.

För varje ackumulerad fördubbling av produktionen minskar kostnaden för tillverkningen. Om kostnaden för att producera 1000 enheter är $100 blir kostnaden för enhetsnummer 2000 $80. För enhetsnummer 4000 är kostnaden $64 och för enhetsnummer 8000 är det $51.

Enligt Bloomberg NEF, är den procentuella kostnadsminskningen för litiumjonbatterier per fördubbling av antalet producerade enheter 18 procent. ARK Invest ser indikationer på 28 procent. En studie från MDPI räknar fram en minskning på 24 procent. Sammanfattningsvis har vi tre tillförlitliga källor som indikerar en kraftig minskning per fördubbling.

Mellan 2010 och 2020 minskade kostnaderna med 85 procent. Och sedan litiumjonbatteriet först blev kommersiellt tillgängligt år 1991 har kostnaderna sjunkit med 97 procent enligt MIT-forskare.

Priserna på litiumjonbatterier har sjunkit väldigt snabbt. Källa: Bloomberg NEF

Batterikostnaderna fortsätter att minska

Bloomberg förutspår att kostnaderna kommer att sjunka 60 procent mellan 2019 och 2030 och efterfrågan på batterikraft öka från 230 GWh till 1700 GWh 2030. Tony Seba tror på en kostnadsminskning med 70 procent. Seba är den expert på grön energi som varit mest optimistisk och har haft mest rätt om kostnadsutvecklingen för solenergi under det senaste decenniet.

Förutsägelserna om kostnadsminskningen för litiumjonbatterier är förmodligen ganska försiktiga. När vi ser tillbaka på förutsägelserna från år 2010 var de för pessimistiska, även från Tony Sebas håll.

Om vi ​​tittar på vad som händer i den verkliga världen ser det ut som om Tesla kommer att sänka sina kostnader med cirka 50 procent på bara fyra år, mellan 2020 och 2024.

Utan att förutsäga en viss procentsats är det otvivelaktigt så att litiumjonbatteri-kostnaderna kommer att fortsätter minska snabbt de närmaste tio åren.

💡Optimist's Edge

Elbilar blir billigare än bensin-och dieselbilar år 2025

Den kontinuerligt nedgående trenden för batterikostnader innebär att elbilar kommer att nå samma prisnivå som bilar med förbränningsmotor år 2024. Från år 2025 kommer elbilar att vara billigare att köpa än jämförbara bensin-och dieselbilar.

Det betyder att det är mycket troligt att elbilar kommer att gå om bensin- och dieselbilar i försäljning mellan 2025 och 2030.

Inte bara bilar – större fordon också

Även effektiviteten i batterierna ökar vilket innebär att de kan börja användas för större fordon så som lastbilar, tunga maskiner, båtar, färjor, fartyg och flygplan.

Transport blir billigare

Elbilar är billigare att äga eftersom de har färre delar som kan gå sönder och att använda el som bränsle är också billigare än att använda fossila bränslen. Överlag kommer alltså kostnaden för transporter att sjunka och fler transportmöjligheter att bli tillgängliga.

Under det förra decenniet exploderade försäljningen av drönare, då batterier och elektronik blev billigare. Under 2020-talet kommer ökad batterikapacitet och lägre kostnader att göra det möjligt att använda drönare för transport av både produkter och människor. Det som kan hålla tillbaka denna utveckling är lagar och regleringar.

Peak-oil och peak förbränningsmotorer

”Stenåldern upphörde inte för att vi saknade stenar och oljeåldern kommer inte att ta slut för att vi saknar olja.”
- Ahmed Zaki Yamani

Troligtvis har vi nu nått peak oil. El och batterier tar över. Även om det stora skiftet är några år i framtiden äter elbilar redan in sig på förbränningsmotorernas  marknadsandelar. Därför har vi nått toppen av bensin- och dieselbilseran.

Kinesiska Ehang har redan fungerande passagerar-drönare. 2020-talet kommer troligen att göra dem vanliga på grund av ökad batterikapacitet och lägre kostnader. Källa: Ehang

👇 Så här får du Optimist's Edge

Gör dig av med din bensin- och dieselbil – köp en elbil

Ju tidigare du byter bort din fossilbil, desto bättre.

Klimatet kommer att tacka dig, men det kommer också att göra gott för din ekonomi. Elbilar är redan billigare att äga och använda, så du sparar pengar.

Det finns en enorm mängd nya elbilar som släpps nu, men också en växande marknad för begagnade elbilar. Eftersom elbilar har betydligt färre rörliga delar, inte behöver så mycket underhåll och har längre livslängd, är en begagnad elbil en bra idé.

Men det finns också en annan ekonomisk anledning. Under andra halvan av decenniet kommer övergången från fossila bränslen till el att gå snabbt. Det är mycket troligt att begagnatmarknaden kommer att översvämmas av bensin- och dieselbilar som sänker priserna. Ju längre du väntar på att sälja din fossilbil, desto större är förlusten.

Planera ett batteri för dina solpaneler

Om du räknar på ekonomin att sätta upp solpaneler, se då till att du inkluderar ett batteri i beräkningen. På bara ett par år kommer det troligen att vara 20 procent billigare eller 20 procent mer effektivt.

Du kan spara energi under dagen och använda den på natten och sänka din elkostnad.

Investeringar

Det här är rätt givet. Vi kommer inte att rekommendera enskilda företag men:

 • Batteriföretag
 • Företag som gör elektriska fordon (kan du komma på något..?)
 • Gruvföretag (Se till att de uppfyller de mänskliga rättigheterna och inte har verksamhet i “Demokratiska” Republiken Kongo)
 • Litium ETFs
 • Företag som gör gruvverktyg och fordon
 • Företag inom batteriåtervinning
 • Och bilskrotar, åtminstone sådana som tar hand om bilar med förbränningsmotorer. Då priserna förmodligen kommer att sjunka kommer många att hamna där

Vad mer kan du göra?

Vi är glada om du vill dela med dig av fler idéer med andra Premium Supporters i vår Facebook-grupp.

Läs mer
Om du vill dyka ner mer i ämnet batterikostnader och prisparitet med fossilbilar, kolla in den här artikeln: 🔋 Teslas Battery Day innebär slutet för bensinbilen.


Vill du läsa fler artiklar av det här slaget inom andra ämnen? Vi bygger ett bibliotek av optimistiska fördelar, exklusivt för våra Premium Supporters.

👉 Läs mer om Premium Supporter 👈

 • Prova på första månaden gratis – därefter 100 kronor i månaden
 • Det går att avbryta när som helst

Notering: Undersökningen genomfördes på 500 respondenter via Google Surveys.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.