Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: Låt dina saker tjäna pengar åt dig

💡 Optimist’s Edge: Låt dina saker tjäna pengar åt dig

Tvärtemot vad de flesta tror går det att tjäna bra pengar på att hyra ut sina saker. Här ger vi exempel på vad som är populärt på delningssajterna, hur mycket man kan tjäna – och våra bästa tips för hur du kommer igång.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Har du saker som ligger oanvända i ett förråd eller i garaget? Såklart! Det har de flesta av oss. Men har du tänkt på att de sakerna skulle kunna användas bättre genom att hyras ut till andra? På köpet kan de ge dig en extra inkomst.

Warp News har genomfört en undersökning där vi frågade folk: Hur mycket pengar kan du tjäna på de saker du äger? Två tredjedelar svarade ”ingenting”. Bara lite drygt var tionde tror att det går att tjäna mer än 10 000 kronor i månaden.

📈 Här är fakta

Delningsekonomi, som också kallas peer-to-peer (p2p)-ekonomi, innebär att privatpersoner med hjälp av olika digitala plattformar kan låna och hyra saker av varandra. Ett exempel kan vara en person som har en borr som ligger oanvänd största delen av tiden och därför väljer att hyra ut den till personer som inte har någon borr. En stor fördel med detta är att vi kan använda olika resurser mer effektivt. För den som väljer att hyra ut sina saker kan det också generera en passiv inkomst.

Men hur mycket kan man tjäna då? Det beror förstås på vad man hyr ut och var. Här är några exempel:

Enligt den svenska plattformen Hygglo hyr deras topputhyrare ut saker för flera hundra tusen kronor per år. Några exempel på vad de tjänar på olika saker per år:

Partytält: 10 000 kronor
Släpvagn: 26 000 kronor
Verktyg och bygg: 32 000 kronor
Systemkamera: 14 000  kronor
Har du en fin båt går det att tjäna 12 000 kronor per vecka (!) på att hyra ut den.
Eller hyr ut din bil tre gånger i månaden och tjäna 30 000 kronor per år.

💡 Optimist's Edge

Verktyg, babysaker, kläder, förvaring, fordon, sportsaker, boende, odlingsmark – det finns plattformar för att hyra ut det mesta. Dina saker kan användas mer effektivt och skapa nytta för någon annan och, som vi har sett, även låta dig tjäna extra pengar.

💡
Tack vare olika delningsappar kan du omvandla prylar som samlar damm till en passiv inkomst.

I förlängningen kan det här öppna möjligheter för ett mer specialiserat ägande. Ta en person som är intresserad av cyklar. Den kan välja att äga och sköta cyklar som den också kan tjäna pengar på genom att hyra ut. Men samma person kanske i stället väljer att hyra ett partytält till 40-årsfesten eller en högtryckstvätt för att göra rent altanen och därmed spara pengar i stället för att köpa de sakerna.

Det här kan också leda till att vi väljer att köpa saker av bättre kvalitet. Vi kan betala mer för en kamera eller ett par skidor som ger en passiv inkomst – och som ska tåla fler användningar – än för något som står oanvänt största delen av tiden.

👇 Så får du Optimist’s Edge

Är du redo för att låta din högtryckstvätt tjäna pengar åt dig? Här är några tips:

  • Gör en inventering. Vilka saker har du hemma som någon skulle kunna vilja hyra? Leta igenom garderober, förråd och garage efter saker som du använder sällan. Här är några exempel: Sportsaker, till exempel skidor och tält. Verktyg och trädgårdsredskap, som borrhammare eller högtryckstvätt. Allt man behöver till festen, som partytält och extra stolar. Släpvagnar är populära på uthyrningssajterna. Och kanske har du en båt eller kanot som används sällan? Eller varför inte passa på att hyra ut sommarstugan eller bilen när du ändå håller på.
  • Hitta rätt plattform. Det finns många olika appar och webbsidor för den som vill hyra ut saker. Börja med att googla på ”hyr ut dina saker”. Välj den eller de plattformar som passar dig. En del är till exempel specialiserade på uthyrning av vissa saker, som kläder, bilar eller sommarstugor. Genom att titta på befintliga annonser kan du få en uppfattning av hur aktiv plattformen är där du bor, och ungefär vilken prisnivå som är rimlig. Kolla också vilka villkor som gäller vid uthyrning; idag har många aktörer en försäkring ifall något skulle gå sönder.
  • Börja annonsera. Ta snygga foton och skriv en rättvisande beskrivning av dina saker. Sedan är det bara att vänta på din första kund.

Här är exempel på några sajter och appar och vad du kan hyra ut där:

Hygglo - här kan du hyra ut verktyg, båtar, elektronikprylar, sportsaker m.m.
Rentl - fordon, barnartiklar, bostad, eventartiklar m.m.
Gomore - biluthyrning
Snappcar - biluthyrning
Skipperi - hyr ut din båt
Qasa - hyr ut bostad eller sommarstuga
Airbnb - alla slags korttidsboenden
Storage365 - hyr ut ditt förråd eller garage


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.