Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: LĂ„t dina saker tjĂ€na pengar Ă„t dig

💡 Optimist’s Edge: LĂ„t dina saker tjĂ€na pengar Ă„t dig

TvĂ€rtemot vad de flesta tror gĂ„r det att tjĂ€na bra pengar pĂ„ att hyra ut sina saker. HĂ€r ger vi exempel pĂ„ vad som Ă€r populĂ€rt pĂ„ delningssajterna, hur mycket man kan tjĂ€na – och vĂ„ra bĂ€sta tips för hur du kommer igĂ„ng.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Har du saker som ligger oanvÀnda i ett förrÄd eller i garaget? SÄklart! Det har de flesta av oss. Men har du tÀnkt pÄ att de sakerna skulle kunna anvÀndas bÀttre genom att hyras ut till andra? PÄ köpet kan de ge dig en extra inkomst.

Warp News har genomfört en undersökning dĂ€r vi frĂ„gade folk: Hur mycket pengar kan du tjĂ€na pĂ„ de saker du Ă€ger? TvĂ„ tredjedelar svarade ”ingenting”. Bara lite drygt var tionde tror att det gĂ„r att tjĂ€na mer Ă€n 10 000 kronor i mĂ„naden.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Delningsekonomi, som ocksÄ kallas peer-to-peer (p2p)-ekonomi, innebÀr att privatpersoner med hjÀlp av olika digitala plattformar kan lÄna och hyra saker av varandra. Ett exempel kan vara en person som har en borr som ligger oanvÀnd största delen av tiden och dÀrför vÀljer att hyra ut den till personer som inte har nÄgon borr. En stor fördel med detta Àr att vi kan anvÀnda olika resurser mer effektivt. För den som vÀljer att hyra ut sina saker kan det ocksÄ generera en passiv inkomst.

Men hur mycket kan man tjÀna dÄ? Det beror förstÄs pÄ vad man hyr ut och var. HÀr Àr nÄgra exempel:

Enligt den svenska plattformen Hygglo hyr deras topputhyrare ut saker för flera hundra tusen kronor per Är. NÄgra exempel pÄ vad de tjÀnar pÄ olika saker per Är:

PartytÀlt: 10 000 kronor
SlÀpvagn: 26 000 kronor
Verktyg och bygg: 32 000 kronor
Systemkamera: 14 000  kronor
Har du en fin bÄt gÄr det att tjÀna 12 000 kronor per vecka (!) pÄ att hyra ut den.
Eller hyr ut din bil tre gÄnger i mÄnaden och tjÀna 30 000 kronor per Är.

💡 Optimist's Edge

Verktyg, babysaker, klĂ€der, förvaring, fordon, sportsaker, boende, odlingsmark – det finns plattformar för att hyra ut det mesta. Dina saker kan anvĂ€ndas mer effektivt och skapa nytta för nĂ„gon annan och, som vi har sett, Ă€ven lĂ„ta dig tjĂ€na extra pengar.

💡
Tack vare olika delningsappar kan du omvandla prylar som samlar damm till en passiv inkomst.

I förlÀngningen kan det hÀr öppna möjligheter för ett mer specialiserat Àgande. Ta en person som Àr intresserad av cyklar. Den kan vÀlja att Àga och sköta cyklar som den ocksÄ kan tjÀna pengar pÄ genom att hyra ut. Men samma person kanske i stÀllet vÀljer att hyra ett partytÀlt till 40-Ärsfesten eller en högtryckstvÀtt för att göra rent altanen och dÀrmed spara pengar i stÀllet för att köpa de sakerna.

Det hĂ€r kan ocksĂ„ leda till att vi vĂ€ljer att köpa saker av bĂ€ttre kvalitet. Vi kan betala mer för en kamera eller ett par skidor som ger en passiv inkomst – och som ska tĂ„la fler anvĂ€ndningar – Ă€n för nĂ„got som stĂ„r oanvĂ€nt största delen av tiden.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Är du redo för att lĂ„ta din högtryckstvĂ€tt tjĂ€na pengar Ă„t dig? HĂ€r Ă€r nĂ„gra tips:

  • Gör en inventering. Vilka saker har du hemma som nĂ„gon skulle kunna vilja hyra? Leta igenom garderober, förrĂ„d och garage efter saker som du anvĂ€nder sĂ€llan. HĂ€r Ă€r nĂ„gra exempel: Sportsaker, till exempel skidor och tĂ€lt. Verktyg och trĂ€dgĂ„rdsredskap, som borrhammare eller högtryckstvĂ€tt. Allt man behöver till festen, som partytĂ€lt och extra stolar. SlĂ€pvagnar Ă€r populĂ€ra pĂ„ uthyrningssajterna. Och kanske har du en bĂ„t eller kanot som anvĂ€nds sĂ€llan? Eller varför inte passa pĂ„ att hyra ut sommarstugan eller bilen nĂ€r du Ă€ndĂ„ hĂ„ller pĂ„.
  • Hitta rĂ€tt plattform. Det finns mĂ„nga olika appar och webbsidor för den som vill hyra ut saker. Börja med att googla pĂ„ ”hyr ut dina saker”. VĂ€lj den eller de plattformar som passar dig. En del Ă€r till exempel specialiserade pĂ„ uthyrning av vissa saker, som klĂ€der, bilar eller sommarstugor. Genom att titta pĂ„ befintliga annonser kan du fĂ„ en uppfattning av hur aktiv plattformen Ă€r dĂ€r du bor, och ungefĂ€r vilken prisnivĂ„ som Ă€r rimlig. Kolla ocksĂ„ vilka villkor som gĂ€ller vid uthyrning; idag har mĂ„nga aktörer en försĂ€kring ifall nĂ„got skulle gĂ„ sönder.
  • Börja annonsera. Ta snygga foton och skriv en rĂ€ttvisande beskrivning av dina saker. Sedan Ă€r det bara att vĂ€nta pĂ„ din första kund.

HÀr Àr exempel pÄ nÄgra sajter och appar och vad du kan hyra ut dÀr:

Hygglo - hÀr kan du hyra ut verktyg, bÄtar, elektronikprylar, sportsaker m.m.
Rentl - fordon, barnartiklar, bostad, eventartiklar m.m.
Gomore - biluthyrning
Snappcar - biluthyrning
Skipperi - hyr ut din bÄt
Qasa - hyr ut bostad eller sommarstuga
Airbnb - alla slags korttidsboenden
Storage365 - hyr ut ditt förrÄd eller garage


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.