Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: LĂ„t AI kamma hem talangerna Ă„t dig

💡 Optimist's Edge: LĂ„t AI kamma hem talangerna Ă„t dig

Med artificiellt intelligens som hjÀlp blir rekryteringen mindre kostsam, trÀffsÀkerheten högre och kompetensbaserad, och risken Àr mindre att fördomar och kÀnslor leder till en felrekrytering.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

PĂ„ frĂ„gan om AI – artificiell intelligens, Ă€r bĂ€ttre Ă€n en mĂ€nsklig rekryterare, svarar en övervĂ€gande majoritet nej. 66 procent tror inte att maskiner Ă€r bĂ€ttre Ă€n mĂ€nniskor pĂ„ att rekrytera. Men 17 procent tror att AI och en mĂ€nsklig rekryterare gör ett lika bra jobb. 16 procent tror att AI:n Ă€r överlĂ€gsen den mĂ€nskliga rekryteraren.

KÀlla: Warp-undersökning juni 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Företag och organisationer lÀgger ned stora resurser, bÄde ekonomiska som mÀnskliga, pÄ rekrytering. Rörelserna pÄ arbetsmarknaden inom vissa branscher Àr dessutom stor. De flesta arbetsföra byter jobb ett antal gÄnger under sitt yrkesliv.

Efter större omvÀrldshÀndelser, som en pandemi, blir förÀndringar pÄ arbetsmarknaden större. Fler som arbetat i en sektor lÀmnar för att utbilda sig eller arbeta i en annan del av arbetsmarknaden.

Att hitta rĂ€tt person till ett uppdrag Ă€r rekryterarens jobb. Men spelar det nĂ„gon roll om den som rekryterar Ă€r en mĂ€nniska – eller kan teknik sköta rekryteringen?

Faktum Àr att allt fler lÄter AI-verktyg sköta mer av rekryteringsprocessen.

  • Det kostar att rekrytera. En vanlig uppskattning gör gĂ€llande att en rekrytering kan kosta uppemot tre gĂ„nger sĂ„ mycket som lönen för den som rekryteras.
  • AI frigör tid. Att ta hjĂ€lp av tekniken för att gallra och sovra i stora mĂ€ngder ansökningar Ă€r smart. Det frigör mer tid för den som annars skulle sitta och gĂ„ igenom mĂ„nga dokument för att vaska fram aktuella kandidater att gĂ„ vidare med. Uppemot 40 procent av den tid som gĂ„r Ă„t att manuellt bearbeta inkomna cv-handlingar kan skĂ€ras bort med hjĂ€lp av AI.
  • Och frigör rekryteringsprocessen frĂ„n fördomar. Det Ă€r vĂ€l belagt att fördomar styr mycket av vĂ„ra beslutsprocesser i samband med rekrytering. Även om mĂ„nga Ă€r medvetna om detta Ă€r det lĂ€ttare sagt Ă€n gjort att undvika att rekrytera snarlika medarbetare med liknande profiler och bakgrund. HĂ€r har AI visat sig kunna göra skillnad.
  • AnvĂ€nd AI med förnuft. SjĂ€lvfallet Ă€r det ingen som tror att AI idag allena kan sköta eller fatta samtliga beslut i en rekryteringsprocess, men om du vĂ„gar slĂ€ppa in AI lĂ€ngre i arbetet sĂ„ kommer bĂ„de du och organisationen ha vunnit mycket.

AI kommer dock i sin linda alltjÀmt ocksÄ lida av barnsjukdomar. Som experterna pÄpekar finns det förstÄs risk att AI:n innehÄller vÀrderingar eller fördomar som inte Àr önskvÀrda. Dessa gÄr emellertid lÀttare att identifiera och Àndra, Àn i en mÀnniska.  

💡 Optimist's Edge

💡
Med artificiellt intelligens som hjÀlp blir rekryteringen mindre kostsam, trÀffsÀkerheten högre och kompetensbaserad, och risken Àr mindre att fördomar och kÀnslor leder till en felrekrytering.

Dagens AI Àr pÄ intet sÀtt fullt utvecklad och kan inte ersÀtta hela den mÀnskliga rekryterarens kompetens. Men dess potential innebÀr stora möjligheter.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

  • LĂ€r andra om AI:s möjligheter. Idag tror en majoritet att mĂ€nniskor klarar rekrytering bĂ€ttre Ă€n en AI. Men signalen Ă€r tydlig. AI har flera fördelar och rĂ€tt vidareutveckling av befintlig teknik kommer med sannolikhet i framtiden kunna göra den i delar överlĂ€gsen den mĂ€nskliga rekryteraren. TĂ€nk bara pĂ„ hur utvecklingen inom vĂ„rden snabbt tagit liknande sprĂ„ng.
  • Hitta och nyttja AI-verktygen! Sajten Unite AI har listat Ă„tta AI-verktyg som vĂ€ssar din rekrytering redan idag.  
  • AI Ă€ven som stöd i jobbsökandet. Om AI kan utgöra ett stöd för rekryteraren, kan den ocksĂ„ stötta den jobbsökande. Är du den som tar fram en maskinell jobbcoach Ă„t den som söker nytt jobb?

‌Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!Dela dina idĂ©er och tankar med andra Premium Supporters i vĂ„r Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affĂ€rspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.