Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ AI-designade proteiner fungerar i stamcellsstudie

đŸŠŸ AI-designade proteiner fungerar i stamcellsstudie

AI-designade proteiner har framgÄngsrikt omvandlat stamceller till blodkÀrlsceller. Proteinerna hjÀlpte till att bygga regenerativa vÀvnader och fungerade i djurtransplantationer. Tekniken kan potentiellt anvÀndas för att reparera skadad vÀvnad och behandla sjukdomar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • AI-designade proteiner har framgĂ„ngsrikt omvandlat stamceller till blodkĂ€rlsceller.
  • Proteinerna hjĂ€lpte till att bygga regenerativa vĂ€vnader och fungerade i djurtransplantationer.
  • Tekniken kan potentiellt anvĂ€ndas för att reparera skadad vĂ€vnad och behandla sjukdomar.

Nya proteiner styr stamcellers öde

Forskare vid University of Washington har utvecklat en ny metod för att kontrollera stamcellers utveckling med hjÀlp av artificiell intelligens. Genom att anvÀnda AI-teknik skapade de specialdesignade proteiner som kunde styra stamceller att bilda blodkÀrl, skriver Singularity Hub.

Teamet, lett av David Baker och Hannele Ruohola-Baker, fokuserade pÄ en viktig signalvÀg i celler som involverar proteinet fibroblast growth factor receptor (FGFR). Detta protein spelar en central roll i utvecklingen av blodkÀrl och andra vÀvnader i kroppen.

AI-designade proteiner testar pÄ stamceller

Forskarna anvÀnde AI för att generera över 100 olika proteinstrukturer, kallade oligomer, som kunde interagera med FGFR. Dessa strukturer hade olika former som pÄminde om vindsnurror, stjÀrnor eller fjÀrilar.

NÀr de testade oligomerna pÄ mÀnskliga stamceller upptÀckte de att vissa av dem kunde fÄ stamcellerna att utvecklas till olika typer av blodkÀrlsceller. En del oligomer frÀmjade bildandet av celler som skyddar blodkÀrlen, medan andra ledde till utvecklingen av celler som ger blodkÀrlen struktur.

FramgÄngsrika resultat i laboratoriet och hos möss

I laboratoriet lyckades forskarna skapa ett komplext nÀtverk av blodkÀrl pÄ mindre Àn en mÄnad genom att behandla stamceller med specifika AI-genererade oligomer. Cellerna visade ocksÄ förmÄga att lÀka skador i cellkulturen.

Dessutom kunde teamet anvÀnda en av oligomerna för att fÄ stamceller att bilda tredimensionella blodkÀrlsorganoider. NÀr dessa organoider transplanterades till möss, integrerades de framgÄngsrikt med mössens egna blodkÀrl.

Potential för regenerativ medicin

Denna nya teknik öppnar upp möjligheter inom regenerativ medicin. Dr. Ruohola-Baker förklarade att metoden kan anvÀndas för att reparera skador i kroppens vÀvnader, till exempel efter en hjÀrtattack eller som en del av det naturliga Äldrandet.

Forskarna tror att samma AI-baserade metod kan anvÀndas för att kontrollera andra signalprocesser i celler. Detta kan ge forskare mer exakt kontroll över cellernas tillvÀxt, mognad och andra funktioner.

Ashish Phal, en av studiens författare, pÄpekade att tekniken kan leda till en ny klass av lÀkemedel för tillstÄnd som idag saknar effektiva behandlingsalternativ, som ryggmÀrgsskador.

"Vi bestÀmde oss för att fokusera pÄ att bygga blodkÀrl först, men denna teknik borde fungera för mÄnga andra typer av vÀvnader," sa forskningsledaren Ashish Phal. Detta kan leda till nya behandlingar för ryggmÀrgsskador och andra tillstÄnd som idag saknar effektiva behandlingsalternativ.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.