Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Plantera ett trĂ€d – och odla ett grönare liv

💡 Optimist's Edge: Plantera ett trĂ€d – och odla ett grönare liv

Plantera ett trĂ€d och rĂ€dda planeten? Det finns ingen quick fix nĂ€r det gĂ€ller att hantera klimatförĂ€ndringar och effekterna som följer. ÄndĂ„ finns det mycket mer som kan göras om du vet vad du ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du planterar trĂ€d.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Vissa Àr mycket Àldre Àn vad vi Àr. En del föredrar kallare temperaturer medan andra bara kommer att kunna vÀxa under starkt solljus. TrÀd finns över hela vÄr planet och utgör en tyst, men viktig, art.

📉 Vad folk tror


I en undersökning dÀr vi bad deltagarna att utvÀrdera trÀdens effekt pÄ klimatet anser lite mer Àn hÀlften (53,5 procent) att trÀd har en mycket positiv effekt.
Den andra hÀlften underskattar dock effekten som skog och trÀdplantering har pÄ planeten. Vissa tror till och med att det inte finns nÄgon effekt förknippad med trÀdplantering.

KÀlla: Warp-undersökning mars 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Vilken effekt har trÀd och skog pÄ klimatet?

De egenskaper trÀd har som Àr mest intressant ur ett klimatperspektiv Àr förmÄgan att absorbera, bevara och bidra till syrefrisÀttning av koldioxid (CO2). Faktum Àr att nÀr vi mÀnniskor behöver syre för att andas och driva ut CO2, Ästadkommer trÀd det motsatta och absorberar CO2 och slÀpper ut syre dagtid.

 • TrĂ€d frigör syre. Den förmĂ„ga som frĂ€mst intresserar mĂ€nskligheten Ă€r absorption, bevarande och syrefrisĂ€ttning av koldioxid (CO2). Faktum Ă€r att nĂ€r vi mĂ€nniskor behöver syre för att andas och driva ut CO2, utför trĂ€d motsatta Ă„tgĂ€rder: absorberar CO2 och slĂ€pper ut syre under dagtid.
  Ta itu med utslÀpp. TrÀd hjÀlper till att hantera de vanligaste utslÀppen av vÀxthusgaser massivt.
 • Det finns ingen quick fix. Under 2019 hade forskare uppskattat att omkring en miljard hektar skog skulle öka med 25 procent av den totala skogsarealen och förbĂ€ttra upptagningsförmĂ„gan pĂ„ 205,6 gigaton CO2. Denna "trillion trees-ambition" reviderades senare av ekoprenören Thomas Crowther som alltjĂ€mt hĂ€vdar att Ă€ven om Ă„terplantering av skog fortfarande Ă€r ett kraftfullt verktyg för att bekĂ€mpa klimatkrisen, kan det inte ersĂ€tta avkarbonisering.
 • Eller nĂ„gon universal lösning. TrĂ€d kan inte vara det enda eller primĂ€ra politiska beslutet för att ta itu med klimatförĂ€ndringarna. MĂ„nga Ă„tgĂ€rder behövs. Plantering mĂ„ste kompletteras med andra val och förĂ€ndringar i vanor. Det fungerar inte att urskillningslöst plantera vilka trĂ€d som helst varsomhelst. Och det Ă€r nödvĂ€ndigt att respektera ekosystemet och de vĂ€xtarter som hör till ett landskap för att undvika att störa balansen och riskera skapa mer problem Ă€n nytta.
Photo by Matt Artz on Unsplash
Ju fler trÀd desto bÀttre?

💡 Optimist's Edge

Fler trÀd betyder mer liv.  Men Àven om det lÄter enkelt sÄ mÄste du ÀndÄ veta vad du planterar, nÀr, var och varför. NÀr du behÀrskar det kommer du dÀremot att kunna göra en betydande skillnad bÄde pÄ lokal och global nivÄ.


💡 Om de planteras pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt kommer miljarder nya trĂ€d att ha en enorm inverkan pĂ„ att koldioxidutlösa atmosfĂ€ren.

SÄ gör trÀd skillnad:

 • Reglerande effekt. Att plantera trĂ€d ger skugga och skydd nĂ€r vĂ€rmen och solen brinner intensivt. TrĂ€d stĂ„r ocksĂ„ som blockader nĂ€r vinden blĂ„ser vilt, vilket minskar intensiteten och destruktionspotentialen.
 • TrĂ€d Ă€r mikrovĂ€rldar. FrĂ„n de minsta insekterna till andra arter av vĂ€xter, fĂ„glar eller mer gigantiska djur, en skog Ă€r alltid vĂ€rd för mycket mer Ă€n det finns att se.
 • Förebygger naturkatastrofer. Sommaren 2021 drabbades delar av Tyskland och Belgien av dödliga och spektakulĂ€ra översvĂ€mningar. En av orsakerna till naturkatastrofen var klimatförĂ€ndringarna. Bland orsaken var den utökade makadamiseringen av marker som hindrade vatten frĂ„n att trĂ€nga in och istĂ€llet skapade tillfĂ€lliga floder pĂ„ vĂ€garna. Skogar och trĂ€d kan avsevĂ€rt hjĂ€lpa till att absorbera mer vatten, förhindra erosion och undvika potentiella katastrofer.
 • Rengör vatten. Absorptionen av droppar genom löven hjĂ€lper ocksĂ„ till att rena vattnet för alla levande varelser.
 • Hur du planterar spelar roll. Det spelar stor roll var du planterar trĂ€den; till exempel Ă€r det ineffektivt att odla pĂ„ kolrik jord, enligt ny forskning.
Photo by Marcus Wallis on Unsplash
TrÀd skyddar bÄde mot översvÀmningar och kraftiga vindar.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Det finns tvĂ„ uppenbara lösningar för att Ă„stadkomma bĂ€ttre livsmiljöer – plantera fler trĂ€d och motverka avskogning.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

 • Plantera med eftertanke. Som vi nĂ€mnde tidigare krĂ€ver plantering, trots att den Ă€r enkel, viss omsorg. Om du har botanisk kunskap kan du försöka plantera sjĂ€lv. Men om du kĂ€nner dig osĂ€ker kan du delegera detta arbete vidare. Till exempel, programmet Plant A Tree Project föreslĂ„r flera sĂ€tt som du kan finansiera planteringen av ett trĂ€d eller lĂ€mna in ett Ă„terplanteringsprojekt. Du kan ocksĂ„ erbjuda en vĂ€n, till exempel i samband med en födelsedag, möjligheten att plantera trĂ€d.
 • VĂ€lj rĂ€tt organisation. Som Thomas Crowther pĂ„minner om i en intervju med The Guardian, sĂ„ kan medborgare sjĂ€lva bidra med lösningar utan inblandning av politiska beslut. Att till exempel vĂ€lja en annan webblĂ€sare, som Ecosia, som planterar ett trĂ€d var 45:e sökning Ă€r ett sĂ€tt att bidra.
 • Arbeta och investera. Du kan vĂ€lja att arbeta för en intresseorganisation eller investera i Ă€gande av skogsmark. Detta kommer att driva utvecklingen framĂ„t pĂ„ tvĂ„ sĂ€tt. Dels sĂ„ kommer det att öka skogsarealen och samtidigt motverkar det avskogning. Att bekĂ€mpa avskogning kan Ă€ven göras mer grundligt. Greenpeace har listat flera metoder som enkelt kan lokaliseras till din regionala situation.

Fler trÀd betyder en bÀttre framtid. Ju fler trÀd vÀxer, desto bÀttre kommer din - och allas vÄr - framtid att bli, med potentiellt renare luft och vatten, mer skugga och skydd mot naturkatastrofer. Och Àrligt talat - nog ser landskap med trÀd vackrare ut?


Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.