Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: HĂ„ll i hatten – vindkraften blir allt billigare

💡 Optimist's Edge: HĂ„ll i hatten – vindkraften blir allt billigare

"Det roliga har bara börjat". Det sammanfattar vindkraftens utveckling. TvÀrtemot vad de flesta tror, blir det gröna energislaget billigare för var dag som gÄr. Vincent Rooose ger dig all bakgrund som du behöver för att fÄ ut det mesta av en energikÀlla pÄ frammarsch.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Det finns en allmÀn missuppfattning om kostnadsutvecklingen för förnybar energi. Denna missuppfattning gÀller inte minst vindkraft.

I resultaten av vÄr undersökning kunde vi notera att nÀstan sju av tio tror att kostnaderna antingen har ökat eller varit stabila under det senaste decenniet, medan det faktiskt Àr precis tvÀrtom.

📈HĂ€r Ă€r fakta

Kostnaderna för vindkraft har sjunkit och kommer att fortsÀtta att sjunka pÄ grund av hur den förnybara energiindustrin fungerar. Med tiden kommer kapaciteten, effektiviteten och kunskapen Àven att fullÀnda tekniken och resultera i ett permanent prisfall.

Dessutom bygger vindkraften pÄ en resurs som Àr lÀttillgÀnglig och outtömlig. Man slipper den stÀndigt ökande borrningen eller utvinningen som förknippas med utbyggd olje- eller kolkraft.

💡Optimist's Edge

En sak Àr sÀker: kostnaderna kommer att sjunka, vilket i sin tur förbÀttrar tillgÀngligheten och tillgÄngen pÄ vindkraft.

Det kommer ocksÄ att göra det möjligt att anvÀnda den för andra ÀndamÄl Àn bara hushÄllens elbehov. Elektrisk kollektivtrafik kommer ocksÄ att drivas med vindkraft.

Dessutom kommer vindindustrin att dra nytta av andra sektorers framsteg (sÀrskilt batteriutvecklingen) och dÀrmed ökar prisfallet Ànnu mer.

👇Hur man fĂ„r Optimist's Edge

För att fÄ en fördel av denna utveckling sÄ behöver du stödja offentlig politik som frÀmjar vindkraftprojekt och göra det sÄ det mÀrks.

Du kan ocksÄ göra en egen omstÀllningsresa sjÀlv.

Antingen genom att vÀlja en elleverantör som har en viktig del av sitt nÀt baserat pÄ vindkraft. PÄ sÄ sÀtt kommer du att pÄverka marknaden och viljan att investera i fler installationer.

Eller sÄ kan du vÀnda dig till mindre företag som Àgnar sig Ät att installera vindkraft hos privatpersoner. Genom att ha ett eget vindkraftverk kommer du att förbÀttra kapaciteten och bidra till att minska framtida kostnader.

Vindkraften har en direkt tillgÄng till energiresursen jÀmfört med andra energislag.

📉 Vad folk tror

Ett Äterkommande mönster för förnybart Àr att informationen om densamma har en tendens att fÄ dÄlig spridning eller förvrÀngas. Och vindkraft Àr dessvÀrre inget undantag.

PĂ„ frĂ„gan om den senaste utvecklingen av kostnaderna för vindkraft tror nĂ€stan en tredjedel (29 procent) av de tillfrĂ„gade att de har hĂ„llit sig stabila. Ännu mer intressant Ă€r att 23 procent av de svarande angav att de tror att dessa kostnader har ökat med 70 procent!

Sammantaget i undersökningen vi utförde, verkar 69,5 procent av deltagarna vilseledda om hur verkligheten ser ut vad gÀller fördelar och kostnader för vindkraft.

En av fem, Ä andra sidan, Àr vÀl medveten om det senaste kostnadslÀget. Om dessa bara stÄr för en minoritet sÄ vÀcker siffran alltjÀmt hopp för framtiden. Det finns fortsatt arbete att göra för att informera befolkningen, men budskapet sprids och förankras ocksÄ i samhÀllet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

En första distinktionspunkt Àr viktig att faststÀlla. Vindkraft kan delas in i tvÄ separata (men förstÄs relaterade) industrier: offshore och onshore. Vind Àr vind, men att bygga vindkraft mitt i ett vilt hav eller pÄ landsbygden krÀver olika tekniska egenskaper.

Men i bÄda fallen sÄ talar fakta sitt tydliga sprÄk. Kostnaderna för vindkraft har sjunkit med 48 till 70 procent under de senaste Ären. Det finns tvÄ variabler bakom detta:

För det första behöver den viktigaste resursen för vindkraftverkens funktion inte grÀvas upp ur marken. Kol eller bensin mÄste utvinnas innan det omvandlas till anvÀndbar energi. Vind (precis som solen nÀr det gÀller solpaneler) Àr permanent tillgÀnglig och krÀver ingen anstrÀngning för att nÄ den. Den enda driftskostnaden uppstÄr vid installation och underhÄll.

Foto: American Public Power Association on Unsplash

PÄ samma sÀtt som all vÀxande teknologi sÄ följer vindkraft mönstret för inlÀrningskurvor. Ju mer utveckling, forskning och installationer som utförs, desto större erfarenhet och fÀrdighet som uppnÄs, desto lÀgre blir kostnaderna i förlÀngningen. Enligt experter har vindindustrin pÄ land och till havs uppnÄtt en inlÀrningsgrad pÄ 23 procent respektive 10 procent. Det finns alltsÄ fortfarande utrymme för fortsatt utveckling.

För detta Àr ytterligare ett faktum som mÄste fram i ljuset. För nÀrvarande Àr vindkraft varken billigare Àn bensin eller kol.

Men enligt 2020 Ärs rapport frÄn International Renewable Energy Agency (Irena) sÄ kommer de senaste och framtida projekten att underskrida kostnaderna för de billigaste befintliga kolkraftverken.

Europa - som samlar 70  procent av vÀrldens vindkraftskapacitet - har utökat sin vindkapacitet med 14,7 GW 2020 och förvÀntas lÀgga till 105 GW mer under de fem kommande Ären. För nÀrvarande skickas 210 GW ut över kontinenten, vilket motsvarar cirka 14 procent av den totala efterfrÄgan pÄ el. Danmark (48 procent), Irland (38 procent) och Tyskland (27 procent) leder gruppen; de har den största andelen vindproducerad el i sin totala produktion.

Större dag för dag. Trenden Ă€r tydlig. de nya vindkraftsparkerna har en helt annan rĂ€ckvidd Ă€n sina föregĂ„ngare, vilket innebĂ€r att vindkraften kan fĂ„nga allt mer vind. 

💡Optimist's Edge

MÄnga observatörer och mycket forskning stödjer denna uppfattning: kostnaderna kommer att sjunka. Det Àr den i sÀrklass största fördelen för den vanliga medborgaren. Och det kommer att pÄverka allt fler i större utstrÀckning Àn vad man kan förestÀlla sig.

Idag anvÀnds vindkraftverk frÀmst för att förse hem och stÀder med el. Men den ökande effektiviteten att omvandla vind till el öppnar upp för sÄ mycket mer.

I Portland, Oregon, förvÀntar man sig att helelektriska bussar kommer att drivas av vindproducerad el. Med andra ord, med lÀgre kostnader följer en större anvÀndbarhet.

NÀr det blir allt billigare att installera sÄ kommer fler bostÀder och platser att ha rÄd med - och kunna - uppleva nyttan. Det innebÀr att den allmÀnna kapaciteten kommer att vÀxa, och om man gÄr efter teorin om inlÀrningskurvan, kommer Àven det att pÄverka prisfallet avsevÀrt. Det kommer dessutom att göra fler bostÀder oberoende av energi.

Slutligen, och detta Àr en styrka hos förnybara energikÀllor nÀr de samarbetar, sÄ kommer vindkraften Àven att kunna dra nytta av andra industriers framsteg. SÀrskilt den förbÀttrade lagringskapaciteten och lÀgre kostnaden för batterier.

Det Àr en sak att kunna producera energi med begrÀnsade utgifter, men det Àr Ànnu bÀttre om du kan lagra den och spara den för att den ska vara tillgÀnglig vid exempelvis underhÄll eller eventuella avbrott.

👇 Hur fĂ„r du Optimist's Edge

Den primÀra strategin för att fÄ en fördel Àr att utöka vindkraftverkens kapacitet i stort. Regeringar har ansvaret för de offentliga installationerna. I Europa innebÀr varje projekt en öppen marknad och samarbete mellan offentliga myndigheter och privata företag. De Àr specifika för varje land eller förbundsregion.

Börja snacka:

  • Genom att offentligt lyfta och stödja policyförslag som ligger till grund för omstĂ€llningen kan fler upplysas om fördelarna som finns med vindkraft.
  • Redan 2005 beskrev forskaren Elizabeth Devlin de faktorer som pĂ„verkade acceptansen av vindkraftsprojekt och visade hur de upplevda kostnaderna och fördelarna och den allmĂ€nna bristen pĂ„ medvetenhet pĂ„verkade motstĂ„ndet mot förverkligandet av vindkraftsparker. Denna studie Ă€gde rum i Sverige. Vilka faktorer spelar in i ditt lokala sammanhang? SĂ€tt ord pĂ„ hur hindren ser ut i ditt land, din region och din hemstad.
  • Svenska Vindenergiföreningen listar fyra omrĂ„den som behöver Ă„tgĂ€rdas för att branschen ska kunna blomstra. Att underlĂ€tta tillstĂ„ndsprocesserna Ă€r en av de högsta prioriteringarna.
  • Det gĂ„r givetvis att pĂ„verka som individ. VĂ€lj en elleverantör som investerar stort och inkluderar förnybar energi i allmĂ€nhet och i synnerhet vindkraft i sitt energinĂ€t. Ju fler kunder som följer denna vĂ€g, desto mer kommer det att uppmuntra leverantörer att vĂ€nda sig till sĂ„dana lösningar, och dina rĂ€kningar kommer att finansiera framtida projekt.
  • Du kan ocksĂ„ ha din egen strömkĂ€lla. I varje land har mindre företag specialiserat sig pĂ„ installation av vindkraftverk för privatpersoner. Vi kan till exempel tĂ€nka oss Service i Frankrike, Braun Windturbinen i Tyskland eller Innoventums Dalifant i Sverige. Department of Energy har till och med publicerat en guide för att hjĂ€lpa mĂ€nniskor. VĂ€lj och underhĂ„ll en installation.


Gott och blandat Àr grejen:

  • Beroende pĂ„ var du befinner dig kan du behöva kombinera det med andra förnybara energikĂ€llor, men detta Ă€r en styrka dĂ„ förnybara energikĂ€llor inte utesluter varandra; tvĂ€rtom kompletterar de varandra.

PÄ sÄ sÀtt skulle du direkt pÄverka vindkraftens totala kapacitet och genom att följa inlÀrningskurveteorin skulle du ocksÄ hjÀlpa till att minska kostnaderna. Det innebÀr att du sÄ smÄningom sÀkerstÀller din egen energiförsörjning och autonomi.

GÄ med i forskningen och arbeta inom omrÄdet:

  • Vid sidan av personliga val sĂ„ finns det fortfarande utrymme för en bredare utveckling, till exempel nĂ€r det gĂ€ller energilagringspotential. Sedan 2016 har General Electrics arbetat med ett hybridprojekt med vindkraftsturbiner. Med sĂ„dana framsteg, Ă€ven nĂ€r vinden slutar blĂ„sa, skulle vindkraftverk kunna fortsĂ€tta att ge el.
  • Om du funderar pĂ„ att vĂ€lja en karriĂ€rvĂ€g eller investera för framtiden sĂ„ kan den gröna energisektorn vara ett klokt val. Har du hört talas om vilka typer av jobb det finns i branschen?

Flera olika ingenjörer hittar arbete inom vindenergidesign, inklusive flyg-, civil-, mekanik-, el- och miljöingenjörer. LÀs mer om detta pÄ Environmental Science.

âŹ†ïž Endast fantasin sĂ€tter grĂ€nserna

NÀr vindenergins fulla potential Àr förverkligad kommer det att öppna upp Ànnu fler nya dörrar för den gröna tekniksektorn och vÄra samhÀllen som helhet.

Produkter, sÄvÀl som jobb och innovationer, kommer att vÀxa.  Eftersom det Àr ett energislag som gynnas av att kombineras med andra sÄ kommer en ökad efterfrÄgan pÄ vindkraft innebÀra en ökad efterfrÄga pÄ andra förnybara energislag. NÀr vindkraften ökar kommer solenergin göra det ocksÄ!

I takt med att mer av det dagliga energibehovet kan tillgodoses genom vindkraft kommer vÀrlden bli bÄde grönare och smartare pÄ samma gÄng.

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.