Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Nu Ă€r rĂ€tt tid att sĂ€tta solceller pĂ„ sommarstugan

💡 Optimist's Edge: Nu Ă€r rĂ€tt tid att sĂ€tta solceller pĂ„ sommarstugan

De flesta tror att solenergi Àr dyrt - och tar lÄng tid att slÄ igenom brett. I sjÀlva verket sÄ kan det snart vara möjligt att klara sig med bara solenergi.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉Vad folk tror

De flesta tror att solenergi Àr dyrt och att det kommer bli Ànnu dyrare i framtiden (Warp-undersökning januari 2022).  Och nÀr Warp frÄgar om man tror att det Àr möjligt att driva en egen bostad helt pÄ solenergi tror 26 procent att det kommer dröja 30 Är eller mer (drygt 15 procent svarar aldrig!) innan det Àr möjligt. 45 procent tror inte att det Àr möjligt att driva ett hus enbart med solenergi. Men, 55 procent tror faktiskt att det Àr möjligt redan idag.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

 • Solenergi har blivit vĂ€ldigt mycket billigare. Under det senaste decenniet har kostnaderna för det miljövĂ€nliga energialternativet minskat ordentligt. PĂ„ tio Ă„r handlar det om en kostnadsminskning pĂ„ 70 till 90 procent. Denna trend förvĂ€ntas ocksĂ„ fortsĂ€tta allt eftersom tekniken vidareutvecklas.
 • EnergikĂ€llan stĂ„r för omkring en tiondel av energiproduktionen i flera europeiska lĂ€nder. Genomslaget skiljer sig Ă„t mycket mellan lĂ€nder och mĂ€tperiod. Under juni-juli förra Ă„ret hade sju lĂ€nder en energiproduktion frĂ„n sol nĂ€rmare tio procent och NederlĂ€nderna och Tyskland nĂ„dde upp till 17 procent, enligt tankesmedjan Embers kartlĂ€ggning.
 • NĂ„gra lĂ€nder, dĂ€ribland Sverige, halkar, trots ett ökande intresse frĂ„n privatpersoner, dĂ€remot fortfarande efter och kommer upp i knappa en procent av den totala elproduktionen.
 • "Trots att Sverige ligger lĂ„ngt norrut har vi förvĂ„nansvĂ€rt bra lĂ€gen för solel. I norra Mellansverige finns anlĂ€ggningar som producerar lika mycket, eller till och med mer rĂ€knat per Ă„r, Ă€n vissa anlĂ€ggningar pĂ„ kontinenten" (Energiföretagen).
 • Hinder finns bland annat i form av begrĂ€nsningar var man fĂ„r tillstĂ„nd att bygga solcellsparker.
 • Det gĂ„r att - med lagringsstöd - och i mindre skala gĂ„ runt pĂ„ solenergi. Men Ă€ven om en bredare utbyggnad av solenergi dröjer sĂ„ kan du göra skillnad redan idag. Det Ă€r möjligt att, Ă„tminstone i mindre skala och med lagringskapacitet, vara mer sjĂ€lvförsörjande med solenergi i Sverige redan IDAG!
 • FrĂ„n det att du investerar tills det att du kan rĂ€kna hem vinsten tar det i snitt omkring 15 Ă„r. Man rĂ€knar med att solceller har en livslĂ€ngd pĂ„ omkring det dubbla, minst. Det betyder att de resterande 15 Ă„ren blir gratis.
 • Det har aldrig varit sĂ„ enkelt att komma igĂ„ng med solceller som nu. IKEA och Svea Solar erbjuder smidig installation av behovsanpassade paneler.
Foto: Vivint Solar on Unsplash
Solens strÄlar hittar fram lite överallt. Varför inte ta tillvara pÄ den naturliga energin?

LĂ€s mer:

💡 Optimist's Edge

Det finns mÄnga fördelar med att vÀlja solpaneler som huvudsaklig energikÀlla.

💡 Solenergi ger dig en lokal energikĂ€lla som gör dig mer sjĂ€lvstĂ€ndig som energiproducent, oavsett om det "bara" Ă€r för eget bruk. Vinsten med investeringen kan du rĂ€kna hem snabbare Ă€n du tror.

Fördelarna kommer i tre steg:

1)NĂ€r du blir sjĂ€lvförsörjande pĂ„ solenergi pĂ„ torpet sĂ„ fĂ„r du en effektiv och miljövĂ€nlig elproduktion pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll – samtidigt som du blir en energiproducent ocksĂ„ Ă„t andra (vid eventuellt överskott).

2)Du bidrar till att efterfrÄgan pÄ solenergi som energislag ökar och sÀtter dÀrmed press pÄ den större omstÀllningen att gÄ fortare, till exempel att ompröva begrÀnsningar i vilken mark som ska fÄ nyttjas för solceller.

3)Du lÀr dig hantera en energiform och produktion i mindre skala som senare kan vara anvÀndbar för ett permanentboende och/eller andra större och mer komplexa byggnader och verksamheter som pÄ sikt kan tÀnkas drivas antingen helt eller delvis av solenergi.

 • Som bonus sĂ„ höjer du vĂ€rdet pĂ„ ditt hus genom att installera solceller.
Foto: Viktoria Niezhentseva on Unsplash
För ett semesterboende med begrÀnsad tidsanvÀndning kan solenergi vara ett alternativ.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Det Àr hög tid för den som kan att installera eller Àga en solcellsanlÀggning. I synnerhet för en bostad som anvÀnds under en begrÀnsad del av Äret och dÄ soltimmarna Àr som flest. Tekniken Àr effektiv, kostar allt mindre och desto tidigare det kommer pÄ plats ju mer fördelaktigt blir det.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

Installera, lagra, nyttja och sÀlj!

För den genomsnittliga sommarstugan kan en installation av en anlÀggning pÄ 5kW vara tillrÀcklig. Omkring 100 000 SEK fÄr man rÀkna med att det kan kosta. Men notera att med det gröna skatteavdraget sÄ stryks 15 procent av priset direkt pÄ fakturan.

Det finns flera guider som beskriver samtliga steg i processen med att Àga och installera egen solcellsanlÀggning, frÄn att identifiera bÀsta placering till installation.

 • lagra eller sĂ€lj eventuellt överskott som du producerar - vinsten hĂ€r handlar mer om miljönytta Ă€n att tjĂ€na pengar, det mest fördelaktiga givet befintliga avgifter Ă€r för de flesta Ă€ndĂ„ att producera den el man gör av med, inte mer.

I ett nÀsta steg innebÀr detta att:

 • Solenergi som energislag vĂ€xer nĂ€r fler vĂ€ljer det - vilket Ă€r positivt ur ett klimatperspektiv.
 • Fler mĂ€nniskor blir mer "energiautonoma" - med all frihet och sjĂ€lvstĂ€ndighet som det innebĂ€r.
 • I ett allt mer turbulent lĂ€ge dĂ€r energibrist kan bli verklighet Ă€r lokalt producerad energi en extra trygghet.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.