Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Det hĂ€r mĂ„ste du veta om framtidens kĂ€rnkraft

💡 Optimist's Edge: Det hĂ€r mĂ„ste du veta om framtidens kĂ€rnkraft

FjÀrde generationens kÀrnkraft Àr inte sÄ lÄngt bort och har större fördelar Àn du tror. I den hÀr artikeln avslöjar tvÄ experter allt du behöver veta om framtidens strÄlande energiproduktion.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Engagemanget för kÀrnkraft har ökat i samband med engagemanget för klimatförÀndringarna. BÄde svenska och amerikanska undersökningar visar att stödet för kÀrnkraft nu Àr rekordstort.

Den senaste svenska undersökningen visar att 46 procent forsatt vill ha kÀrnkraft och, om det behövs, bygga nya reaktorer. Vi ser samma trend i USA. 76 procent stöder kÀrnkraften vilket Àr det högsta stödet sedan undersökningen gjordes för första gÄngen 1983.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

FjÀrde generationens kÀrnkraft handlar inte bara om nya reaktorer. Det Àr ett sammanhÀngande system dÀr avfallet som de tidigare generationerna skapat Ätervinns och anvÀnds som brÀnsle. PÄ sÄ sÀtt stÀngs brÀnslecykeln. Den nya generationen "stÀdar upp" efter den gamla och Àr dÀrmed den renaste och mest effektiva formen av kÀrnkraft.

💡 Optimist's Edge

I dagens reaktorer Àr det inte mer Àn ungefÀr fem procent av det uran som stoppas in i reaktorn som gÄr Ät under driften. Resten blir avfall. I fjÀrde generationens kÀrnkraft kan upp till 99 procent av energivÀrdet i naturligt uran utvinnas. Det som idag ses som ett problem, kÀrnavfall, blir alltsÄ med fjÀrde generationens kÀrnkraft en resurs som rÀcker i tusentals Är framÄt.

Det hÀr ligger inte 20-30 Är bort som det ibland pratas om. Brest-300 byggs just nu och blir den första hela Gen IV-anlÀggningen i vÀrlden nÀr den börjar leverera el 2026.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Ett konkret sÀtt att stötta utvecklingen Àr att byta elbolag till nÄgot som enbart sÀljer kÀrnkraftsel. Flera av dem har valt att dedikera en del av intÀkterna frÄn försÀljningen av el till forskningsbidrag eller stöd till utveckling av specifika projekt.

Ett annat sÀtt Àr opinionsbildning. Det Àr nÄgot alla kan bidra med. Sist men inte minst. Fördjupa dig! VÄra experter ger dig tips om elbolag och vidare lÀsning i den fullstÀndiga artikeln.

Oklo, en startup frÄn Silicon Valley, vill bygga smÄ generation fyra-reaktorer som drivs av avfallet som produceras frÄn större, traditionella reaktorer. Bild: Oklo

📉 Vad folk tror

Engagemanget för kÀrnkraft har ökat i samband med engagemanget för klimatförÀndringarna.

Den senaste svenska undersökningen, genomförd av Novus i maj 2021, visar att 46 procent forsatt vill ha kÀrnkraft och, om det behövs, bygga nya reaktorer. Det hÀr Àr det högsta stödet för kÀrnkraft sedan undersökningen gjordes första gÄngen 2006.

En klar majoritet i den svenska undersökningen vill behÄlla kÀrnkraften och mÄnga vill Àven bygga nya reaktorer. KÀlla: Novus för Analysgruppen, maj 2021

En intressant trend Àr att den del av den yngre Äldersgruppen, 18-29 Är, som vill fasa ut kÀrnkraften med politiska beslut minskat frÄn 30 till 10 procent pÄ fyra Är.

Vi ser samma trend i USA. 76 procent stöder kÀrnkraften i Biscontis senaste undersökning. Det Àr det högsta stödet sedan undersökningen gjordes för första gÄngen 1983.

Stöder för kÀrnkraft i USA Àr rekordhögt. KÀlla: Bisconti

SÄ vad gÀller för fjÀrde generationens kÀrnkraft? Vi stÀllde frÄgan: "Vad tÀnker du om fjÀrde generationens kÀrnkraft?", i Warp News svenska Facebookgrupp och fick 644 svar.

75 procent svarade att det Ă€r "Helt avgörande – full fart sĂ„ vi fĂ„r det pĂ„ plats" medan 14 procent svarade "Ointressant – vi ska inte satsa pĂ„ kĂ€rnkraft". 11 procent svarade att det "Kan bli nĂ„got – men ligger för lĂ„ngt fram i tiden".

Sammantaget ser det alltsÄ ut som att stödet för kÀrnkraft Àr starkt.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Den mesta kÀrnkraften produceras med tvÄ olika typer av reaktorer som utvecklades pÄ 1950-talet och sedan dess har förbÀttrats. Den första generationen av dessa reaktorer har alla gÄtt i pension. De flesta reaktorer som drivs idag Àr frÄn den andra generationen.

Tredje generationen, Gen III, Àr en vidareutveckling av den andra. Bland annat innebÀr det förbÀttrad brÀnsleteknik och vÀrmeeffektivitet, betydligt bÀttre sÀkerhetssystem och standardiserade konstruktioner för minskade underhÄlls- och kapitalkostnader. Den första reaktorn av den hÀr typen, Kashiwazaki 6, togs i bruk i Japan 1996.

Det finns Àven vidareutvecklingar av tredje generationen, Gen III+, med ytterliggare förbÀttringar vad gÀller sÀkerhet för att kunna förhindra den typ av olycka som skedde i Fukushima 2011. Det finns ett antal av den hÀr typen av reaktorer i drift i vÀrlden idag.

Dagens kÀrnkraftverk gör i första hand energi av uran-235. Resterande del bestÄr av uran-238 som till stor del sönderfaller till plutonium.

UngefÀr 10 procent av vÀrldens el produceras frÄn kÀrnkraft och det finns 445 kÀrnkraftverk i vÀrlden.

Koka vatten. KÀrnkraften Àr nu framme vid fjÀrde generationen och mycket har hÀnt mellan varje generation. Men en sak har de gemensamt: Det handlar om att koka vatten sÄ att Änga bildas som driver en turbin. PÄ turbinen sitter en generator som omvandlar rörelseenergin till elektricitet. Bild: Argonne National Lab

Gen IV – fjĂ€rde generationens kĂ€rnkraft

Nu stÄr vi inför nÀsta generations kÀrnkraft, den fjÀrde, och denna generation skiljer sig vÀsentligt frÄn de tidigare.

FjÀrde generationens kÀrnkraft handlar inte bara om nya reaktorer. Det Àr ett sammanhÀngande system dÀr avfallet som de tidigare generationerna skapat Ätervinns och anvÀnds som brÀnsle. PÄ sÄ sÀtt stÀngs brÀnslecykeln.

– Konsten att stĂ€nga brĂ€nslecykeln Ă€r nyckeln till framgĂ„ng. DĂ€rför Ă€r det vĂ€ldigt kul att följa Brest-300-projektet som haft byggstart i Ă„r och som blir den första hela Gen IV-anlĂ€ggningen i vĂ€rlden nĂ€r den börjar leverera el 2026, sĂ€ger John Ahlberg, medgrundare av KĂ€rnfull Energi.

BREST-OD-300, vÀrldens första riktiga generation fyra-reaktor, ska nu börja byggas. Detta efter att Siberian Chemical Combine,som ingÄr i Rosatom-koncernen, fick byggtillstÄnd i februari 2021. Bilden visar en genomskÀrning av reaktorn. Foto: Rosatom

Krama mer ur uranet

I dagens kÀrnkraftverk Àr det bara en ytterst liten del av kÀrnbrÀnslet som anvÀnds. Det anvÀnds i fem Är innan det tas ut och nytt mÄste tillföras. Men det anvÀnda brÀnslet innehÄller fortfarande massor av klyvbart material. Det Àr inte mer Àn ungefÀr fem procent av det uran som stoppas in i reaktorn som gÄr Ät under driften. Resten blir avfall.

– Redan nuvarande generation kĂ€rnkraft Ă€r ju ett remarkabelt bra, jag skulle sĂ€ga överlĂ€gset, sĂ€tt att skapa stora mĂ€ngder planerbar fossilfri energi yteffektivt. Tack vare uranets enorma energidensitet Ă€r det ocksĂ„ resurssnĂ„lt. Men visst Ă€r det lite slöseri att bara, som idag, utnyttja ett fĂ„tal procent av energin som finns i varje bit uran, sĂ€ger John Ahlberg.

John Ahlberg, KĂ€rnfull Energi.

Lite mer gÄr det att klÀmma ut. Ahlberg berÀttar att det exempelvis i Frankrike redan Ätervinns anvÀnt brÀnsle till viss del. Men Àven dÀr lÀmnas uppemot 90 procent av energin kvar i brÀnslestavarna nÀr det Àr dags för slutförvar.

I fjÀrde generationens kÀrnkraft Àr alltsÄ tanken att plutonium och andra delar av avfallet ska kunna Ätervinnas för att göra nytt kÀrnbrÀnsle. DÄ kan upp till 99 procent av energivÀrdet i naturligt uran utvinnas. Samtidigt skulle halveringstiden pÄ det slutliga avfallet, som mÄste slutförvaras, minskas frÄn 100 000 till 1 000 Är.

Svensk forskning

Generellt sker forskningen och utvecklingen av fjÀrde generationens kÀrnkraft i Sverige pÄ tre universitet: KTH, Chalmers och Uppsala.

– De tre universiteten skiljer sig lite Ă„t i vad de fokuserar sin forskning pĂ„. KTH Ă€r koordinerande för SUNRISE-projektet. DĂ€r har vi som mĂ„l att designa och i slutĂ€ndan bygga en blykyld forskningsreaktor i Oskarshamn under tidigt 2030-tal, sĂ€ger Fredrik Dehlin, som forskar pĂ„ blykylda reaktorer vid KTH i Stockholm.

Han menar att en en kommersialisering av blykylda reaktorer skulle kunna ta plats i ett slutet Generation IV system. Det som kan innebÀra hinder Àr om exempelvis upparbetningskostnader blir för höga för att konkurrera pÄ en fri elmarknad.

– Chalmers avdelning för kĂ€rnkemi Ă€r ledande i forskningen inom bland annat upparbetning av anvĂ€nt kĂ€rnbrĂ€nsle för att sluta brĂ€nslecykeln och pĂ„ Uppsala finns ledande forskning inom bland annat brĂ€nslediagnostik och kĂ€rnĂ€mneskontroll, sĂ€ger Fredrik Dehlin.

Fredrik Dehlin, som forskar pÄ blykylda reaktorer vid KTH i Stockholm. Bild till vÀnster: KTH

💡 Optimist's Edge

Med satsningar pÄ generation fyra sÄ kan vi omvandla det som nu ses som ett problem, kÀrnavfall, till en avsevÀrd nationell resurs som rÀcker i tusentals Är framÄt. Det Àr ekonomiskt och innebÀr energioberoende.

– De flesta Ă€r vĂ€l medvetna om utmaningarna med kĂ€rnavfallet. Men om man via sin elkonsumtion i framtiden skulle kunna hjĂ€lpa till med att anvĂ€nda upp det uran vi redan har brutit, och som försett oss alla med ren billig el utan luftföroreningar i alla dessa Ă„r, sĂ„ tror jag det skulle tas vĂ€ldigt vĂ€l emot av slutkonsumenter, sĂ€ger John Ahlberg.

Det kommer att byggas hundratals nya reaktorer runt om i vÀrlden de kommande 10-15 Ären, och de blir till största del inte avfallsÄtervinnande, menar John Ahlberg.

– Det bör finnas en stor ekonomi i att agera inom generation fyra. Det kan till och med bli sĂ„ att vi hamnar i ett lĂ€ge dĂ€r det blir billigare att Ă„tervinna Ă€n att utvinna nytt uran om tillrĂ€ckliga tekniksprĂ„ng tas.

"Helt barocka tidsuppfattningar"

Men hur relevant hÀr det hÀr egentligen? Ligger inte generation fyra lÄngt in i framtiden?

– Det Ă€r vĂ€ldigt ofta jag hör helt barocka tidsuppfattningar om fjĂ€rde generationens kĂ€rnkraft. Det pratas som att det vore 20-30 Ă„r bort. Men Brest-300 byggs alltsĂ„ just nu och enligt plan ska den kopplas pĂ„ nĂ€tet redan om fem Ă„r.

Andra exempel Àr ryska BN-800 som har levererat kommersiell el sedan 2016 och Kinas reaktor HTR-PM som uppnÄdde sin första sjÀlvkatalyserade kedjereaktion under hösten 2021.

– Att prata om att fjĂ€rde generationens kĂ€rnkraft som nĂ„gon slags framtida utopi Ă€r helt enkelt inte sant. Snarare behövs, och förtjĂ€nas, samma slags teknikoptimism kring den som finns kring annan grön energi, batterier och vĂ€tgas, menar John Ahlberg.

Framtiden ser strÄlande ut

SÄ hur ser framtiden ut för kÀrnkraften?

– Generellt kommer vi dra nytta av frukterna frĂ„n den kraftfulla renĂ€ssans som precis hĂ„ller pĂ„ att starta nu, med en stor mĂ€ngd Gen-3+ reaktorer i full drift i sĂ„vĂ€l stora som smĂ„ format och som aktivt och kraftfullt bidrar till att uppnĂ„ klimatmĂ„l och stĂ€lla om energisektor efter energisektor till elektrifiering.

För fjÀrde generationen tror John Ahlberg att vi kommer att ha samlat pÄ oss tillrÀckligt mycket kunskap frÄn de framsteg som görs nu under 20-talet för att skala upp ordentligt och möta 30-talets slut och 40-talets början med en vÀxande mÀngd avfallsÄtervinnande kÀrnenergisystem runt om i vÀrlden.

– Industrin sjĂ€lva tror pĂ„ att nĂ„nstans 20-25 procent av vĂ€rldens el att kommer hĂ€mtas frĂ„n kluvna atomer runt Ă„rhundradets mitt och jag tror det Ă€r högst rimligt, sĂ€ger John Ahlberg.

Svenska LeadCold utvecklar smÄ blykylda reaktorer för kommersiella tillÀmpningar. Deras reaktor Àr tÀnkt att massproduceras i automatiserade fabriker. Bild: LeadCold

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Vad kan du göra för att stötta utvecklingen?

– Ett konkret sĂ€tt Ă€r att byta elbolag till nĂ„got som enbart sĂ€ljer kĂ€rnkraftsel. Det finns ett par stycken och vissa av dem har valt att dedikera en del av intĂ€kterna frĂ„n försĂ€ljningen av el till forskningsbidrag eller stöd till utveckling av specifika projekt, sĂ€ger Fredrik Dehlin.

Exempel Àr KÀrnfull Energi, Svensk KÀrnkraft AB, Forward Energy och NewClearEnergy, dÀr den sistnÀmnda dock inte Àr ett elbolag utan en medlemsklubb som ger lÀgre elpris och bidrar till utvecklingen av nÀsta generations kÀrnkraft i Sverige. Hos Vattenfall Àr det möjligt att teckna elavtal med kÀrnkraft som energikÀlla.

– Ett annat sĂ€tt Ă€r opinionsbildning. Det Ă€r nĂ„got alla kan bidra med. Prata med vĂ€nner och familj vid middagsbordet och förklara fördelarna och den stora potentialen som finns med detta lĂ„ngsiktigt hĂ„llbara fossilfria sĂ€tt att producera elenergi pĂ„, sĂ€ger Fredrik Dehlin.

Sist men inte minst. Fördjupa dig! Fredrik Dehlin tipsar om följande lÀsning:

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.