Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #211

💡 Warp News #211

🐼 Dubbling av jättepandor. 🦾 Oslo köper ChatGPT till 110 000 elever och lärare. 📉 EU:s fossila CO2-utsläpp når lägsta nivån på 60 år. 🐦 Guamkungsfiskaren kan snart vara fri i naturen efter 30 års frånvaro.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

🎉 Nominerad!

Tidningsutgivarna (TU) är mediehusens branschorganisation.

De har ett årligt pris som heter Årets Dagstidning, som innehåller ett flertal kategorier, som Årets bildjournalistik, Årets medieledare, Årets bevakning och Årets redaktion.

En kategori heter Årets innovation och där är Warp News och vår AI-karaktär WALL-Y en av tre nominerade, tillsammans med Expressen och Aftonbladet.

🤖 WALL-Y GPT imorgon

Imorgon kommer nästa uppdatering av WALL-Y. Då blir hon en GPT. En specialbyggd version av ChatGPT, som gör att ni kan prata med henne. Håll span på Warp News imorgon.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🦾 Boosta användandet av AI med vår tids hem-pc-reform – rapport från AI-kommissionens första möte

Vad ska vi satsa på för att ledande i AI-eran? Det diskuterade vi på mötet med AI-kommissionen. Mitt fokus är att snabbt öka användandet. Det var framgången på 90-talet med internet och kommer vara det n med AI. Och jag har en idé om hur.

Läs på Warp News

🆙 Warp Levels: Så vill Hannes Sapiens Sjöblad levla upp mänskligheten

Hannes Sjöblad ser framför sig inte bara de köttkroppar vi är idag, utan en rik flora av olika sorters livsformer och organismer. Alla ihopkopplade med varandra där vi kan dela allt mer av våra idéer, känslor och tankar med varandra.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🦾 Oslo köper ChatGPT till 110 000 elever och lärare

Introduktionen av ChatGPT i skolan kan jämförs med införandet av läroboken, menar Trond Ingebretsen, divisionsdirektör i Utdanningsetaten.

Läs mer på Warp News

🌱 Vi är nära att skapa det första artificiella växtgenomet

Forskare har skapat delvis syntetisk version av mossa för industriellt bruk. Kan leda till nya metoder för att producera mediciner och andra produkter.

Läs mer på Warp News

🐼 Jättepandor i det vilda har nästan fördubblats

Det finns nu cirka 1 900 jättepandor i det vilda, jämfört med cirka 1 100 under 1980-talet. Internationella naturvårdsunionen har förbättrat jättepandans status från "utrotningshotad" till "sårbar".

Läs mer på Warp News

🎉 Warp News och WALL-Y nominerade som Årets innovation

Vid Tidningsutgivarnas gala för Årets Dagstidning, är Warp News och AI-boten, WALL-Y, en av tre nominerade i kategorin Årets Innovation.

Läs mer på Warp News

📉 EU:s fossila CO2-utsläpp når lägsta nivån på 60 år

EU-länderna minskade sina koldioxidutsläpp från fossila bränslen med 8 procent 2023 jämfört med 2022. Mer än hälften av minskningen i utsläpp kom från användningen av renare el.

Läs mer på Warp News

🐦 Guamkungsfiskaren kan snart vara fri i naturen efter 30 års frånvaro

Nästan 140 Guamkungsfiskaren lever idag i 25 anläggningar världen över. Men planen är att de snart även kommer finnas fritt i naturen.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.