Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #210

💡 Warp News #210

đŸŒČ Skogarna vĂ€xer igen 🚭 TobaksanvĂ€ndningen minskar globalt. 🚗 Elbilar ökade i januari. 🩏 VĂ€rldens första IVF-graviditet hos noshörning kan rĂ€dda arten.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg. Om du inte Àr prenumerant, bli det hÀr.

💡 29 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n januari

NÀr övriga nyhetsmedia har staplat negativa nyheter pÄ varandra, har vi pÄ Warp News fortsatt rapportera om det positiva som hÀnder.

Det rÄder ingen tvekan om att mÄnga dÄliga saker hÀnder i vÀrlden, men samtidigt hÀnder mÄnga bra. Det enda jag krÀver Àr att de rapporterar bÄda sidorna. Annars fÄr vi en skev uppfattning om verkligheten.

SÄ lÀs och dela gÀrna vÄr sammanstÀllning av 29 faktabaserade optimistiska nyheter frÄn januari.


AI i nationens intresse

I onsdags var dags för konferensen AI i nationens intresse, dÀr Daniel Akenine (Warp Premium Supporter) höll i taktpinnen. Jag deltog i slutpanelen med samma rubrik som konferensen.

Jag visar hur trösklarna sÀnks. Foto: Joakim Jardenberg

300 personer pÄ plats med 1000 personer pÄ vÀntelistan. Jag Àlskade den publiken! De spontanapplÄderade Ät pÄstÄendet att Sverige har producerat nog med AI-pessimister (Tegmark, Boström) och nu mÄste producera AI-evangelister istÀllet.


Och sÄ har det varit AI-kurs(er)

I torsdags var det premiÀr för min AI-kurs som jag höll i samarbete med SN7.

VÀldigt kul och jÀtteduktiga deltagare. Alla gick hem med en egen GPT (en för dem specialbyggd variant av ChatGPT) som de byggde under dagen.

Enda abret var att jag tidigare under veckan blivit förkyld, och min röst försvann nÀstan under dagen. Vilket stÀllde till det nÀsta dag nÀr jag hade en tvÄ timmars förelÀsning/workshop för Tellusskolpersonal i Enköping.

Men med honungsvatten och starka halstabletter gick det.

Och sÄ blir det AI-kurs i Uppsala

HÀrnÀst finns chansen att gÄ AI-kursen i Uppsala. DÄ i samarbete med Idealstad.

Tisdagen den 5 mars.
Mer info och anmÀlan hÀr.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

💡 29 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n januari

📉 FĂ€rre dog i krig 2023 jĂ€mfört med 2022. ⚡ Förnybar energi ökade med 50%. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. đŸ„© VĂ€rldens första regulatoriska godkĂ€nnande för odlat nötkött. 💉 Nytt hudcancervaccin fungerar bĂ€ttre Ă€n förvĂ€ntat.

LÀs pÄ Warp News

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)

Nu gÄr det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det Àr kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. HÀr Àr nÄgra tips för att komma igÄng.

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

đŸŒČ FrĂ„n förlust till Ă„terhĂ€mtning: Skogarna vĂ€xer igen

Kina, EU, USA och Indien har tillsammans planterat skog som skulle kunna tÀcka Bangladesh. Globalt kan skogarna nu suga upp omkring 200 miljoner ton koldioxid per Är, vilket Àr mer Àn vad som slÀpps ut genom avskogning.

LÀs mer pÄ Warp News

🌊 Ett hav pĂ„ Mars: Is upptĂ€ckt som rĂ€cker för att tĂ€cka hela planeten med vatten

Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptÀckt tillrÀckligt med is för att tÀcka hela planeten i ett grunt hav om det smÀlte. Isen Àr begravd vid Mars ekvator och Àr över 3,7 kilometer tjock.

LÀs mer pÄ Warp News

🩏 VĂ€rldens första IVF-graviditet hos noshörning kan rĂ€dda arten

Forskare har uppnÄtt vÀrldens första IVF-graviditet hos en noshörning, vilket öppnar nya möjligheter för att rÀdda den nordlig vita noshörningen frÄn utrotning.

LÀs mer pÄ Warp News

🚭 TobaksanvĂ€ndningen minskar globalt (ner 40% pĂ„ 2000-talet)

Global tobaksanvÀndning har minskat, frÄn en av tre vuxna Är 2000 till en av fem idag. 150 lÀnder har framgÄngsrikt minskat tobaksanvÀndningen.

LÀs mer pÄ Warp News

🚗 Elbilar ökade i januari jĂ€mfört med förra Ă„ret

Nyregistreringen av elbilar i januari ökade med 17 procent, jÀmfört med samma mÄnad Äret innan. Det gör det till den nÀst bÀsta januarimÄnaden hittills för elbilar.

LÀs mer pÄ Warp News

🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan lĂ€sa den första bokrullen

För tvÄ tusen Är sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott. De gÄr inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tÀvlande lag lyckats lÀsa rullarna ÀndÄ. Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gĂ„ng i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.