Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #210

💡 Warp News #210

🌲 Skogarna växer igen 🚭 Tobaksanvändningen minskar globalt. 🚗 Elbilar ökade i januari. 🦏 Världens första IVF-graviditet hos noshörning kan rädda arten.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

💡 29 faktabaserade optimistiska nyheter från januari

När övriga nyhetsmedia har staplat negativa nyheter på varandra, har vi på Warp News fortsatt rapportera om det positiva som händer.

Det råder ingen tvekan om att många dåliga saker händer i världen, men samtidigt händer många bra. Det enda jag kräver är att de rapporterar båda sidorna. Annars får vi en skev uppfattning om verkligheten.

Så läs och dela gärna vår sammanställning av 29 faktabaserade optimistiska nyheter från januari.


AI i nationens intresse

I onsdags var dags för konferensen AI i nationens intresse, där Daniel Akenine (Warp Premium Supporter) höll i taktpinnen. Jag deltog i slutpanelen med samma rubrik som konferensen.

Jag visar hur trösklarna sänks. Foto: Joakim Jardenberg

300 personer på plats med 1000 personer på väntelistan. Jag älskade den publiken! De spontanapplåderade åt påståendet att Sverige har producerat nog med AI-pessimister (Tegmark, Boström) och nu måste producera AI-evangelister istället.


Och så har det varit AI-kurs(er)

I torsdags var det premiär för min AI-kurs som jag höll i samarbete med SN7.

Väldigt kul och jätteduktiga deltagare. Alla gick hem med en egen GPT (en för dem specialbyggd variant av ChatGPT) som de byggde under dagen.

Enda abret var att jag tidigare under veckan blivit förkyld, och min röst försvann nästan under dagen. Vilket ställde till det nästa dag när jag hade en två timmars föreläsning/workshop för Tellusskolpersonal i Enköping.

Men med honungsvatten och starka halstabletter gick det.

Och så blir det AI-kurs i Uppsala

Härnäst finns chansen att gå AI-kursen i Uppsala. Då i samarbete med Idealstad.

Tisdagen den 5 mars.
Mer info och anmälan här.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

💡 29 faktabaserade optimistiska nyheter från januari

📉 Färre dog i krig 2023 jämfört med 2022. ⚡ Förnybar energi ökade med 50%. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. 🥩 Världens första regulatoriska godkännande för odlat nötkött. 💉 Nytt hudcancervaccin fungerar bättre än förväntat.

Läs på Warp News

👨‍💻 Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)

Nu går det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det är kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. Här är några tips för att komma igång.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🌲 Från förlust till återhämtning: Skogarna växer igen

Kina, EU, USA och Indien har tillsammans planterat skog som skulle kunna täcka Bangladesh. Globalt kan skogarna nu suga upp omkring 200 miljoner ton koldioxid per år, vilket är mer än vad som släpps ut genom avskogning.

Läs mer på Warp News

🌊 Ett hav på Mars: Is upptäckt som räcker för att täcka hela planeten med vatten

Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptäckt tillräckligt med is för att täcka hela planeten i ett grunt hav om det smälte. Isen är begravd vid Mars ekvator och är över 3,7 kilometer tjock.

Läs mer på Warp News

🦏 Världens första IVF-graviditet hos noshörning kan rädda arten

Forskare har uppnått världens första IVF-graviditet hos en noshörning, vilket öppnar nya möjligheter för att rädda den nordlig vita noshörningen från utrotning.

Läs mer på Warp News

🚭 Tobaksanvändningen minskar globalt (ner 40% på 2000-talet)

Global tobaksanvändning har minskat, från en av tre vuxna år 2000 till en av fem idag. 150 länder har framgångsrikt minskat tobaksanvändningen.

Läs mer på Warp News

🚗 Elbilar ökade i januari jämfört med förra året

Nyregistreringen av elbilar i januari ökade med 17 procent, jämfört med samma månad året innan. Det gör det till den näst bästa januarimånaden hittills för elbilar.

Läs mer på Warp News

🏆 Vesuviusutmaningen löst! Vi kan läsa den första bokrullen

För två tusen år sedan begravdes ett antikt bibliotek av papyrusrullar under en vulkanutbrott. De går inte att rulla upp utan att förstöras. Men tack vare Vesuviusutmaningen har flera tävlande lag lyckats läsa rullarna ändå. Det vinnande laget belönades med 700 000 dollar för sin banbrytande insats.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.