Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #209

💡 Warp News #209

⚡ Förnybar energi ökade med 50% 2023. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. 🔋 En elbil blev världens mest sålda bil 2023. 📉 USA:s kolanvändning sjunker och minskar koldioxidutsläppen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

🦾 AI-kommissionen: Vad kan vi lära av det svenska IT-undret?

I fredags hade vi det första formella mötet med AI-kommissionen. Där presenterade vi nyheten att vi knyter till oss en grupp tungviktare:

Börje Ekholm, vd Ericsson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Mats Granryd, styrelseordförande Vattenfall, Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Magnus Tyreman, tidigare Europachef McKinsey, Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket och Nils Öberg, generaldirektör Försäkringskassan.

Dagens Industri var där och rapporterade om detta tillskott, och tog även lite bilder. Som ni kan se har jag en framträdande roll i kommissionen...

Börje Ekholms Ericsson var värd för mötet och vi fick dragningar om deras AI-arbete men också statusen i utbyggnad av 5G. Även ABB och Vattenfall hade dragningar.

Jag har funderat en hel del på vad vad som gjorde Sverige så framgångsrikt som IT-nation på 90-talet.

Newsweek utsåg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bäst bredband i hela världen. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och många andra miljardföretag. Vad kan vi lära av det när vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

Jag har därför pratat med några som var med när det begav sig, däribland Christer Sturmark. Det är ämnet för veckans artikel: 🦾 AI-kommissionen: Vad kan vi lära av det svenska IT-undret?


Jag har poddat med Jakob Stenberg i hans podd Kongressen. Om hur den amerikanska regleringen av AI påverkades av att Joe Biden tittade på Mission Impossible och om min nya bok, Kentaurens fördel.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🦾 AI-kommissionen: Vad kan vi lära av det svenska IT-undret?

Newsweek utsåg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bäst bredband i hela världen. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och många andra unicorns. Vad kan vi lära av det när vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

Läs på Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution på gång?

Oftast när man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den här texten. Den slutar i en öppen fråga. Den frågan är baserad på att något stort är på gång. Något revolutionerande.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

I en ny rapport framkommer det att fattigdomen i USA har minskat markant sedan 1980, med en nedgång på 27 procentenheter. Denna trend fortsatte under perioden 2020-2022, trots pandemin

Läs mer på Warp News

⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

Världen upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi på tre decennier. Solenergi utgjorde tre fjärdedelar av den nya kapaciteten. Priset på solpaneler med nästan 50 procent, jämfört med 2022.

Läs mer på Warp News

🥩 Världens första regulatoriska godkännande för odlat nötkött (kött utan kor)

Aleph Farms har fått det första regulatoriska godkännandet i världen för odlat nötkött.

Läs mer på Warp News

🔋 En elbil blev världens mest sålda bil 2023 (för första gången)

Tre år tog det från lanseringen av Teslas Model Y, till att den erövrade platsen som världens mest sålda bil, alla kategorier.

Läs mer på Warp News

📉 USA:s kolanvändning sjunker och minskar koldioxidutsläppen

USA:s koldioxidutsläpp sjönk med 1.9 procent under 2023. Användningen av kol för elproduktion minskade till den lägsta nivån på ett halvt sekel. Investeringar sol- och vindenergi har ökat.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.