Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #209

💡 Warp News #209

⚡ Förnybar energi ökade med 50% 2023. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. 🔋 En elbil blev vĂ€rldens mest sĂ„lda bil 2023. 📉 USA:s kolanvĂ€ndning sjunker och minskar koldioxidutslĂ€ppen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg. Om du inte Àr prenumerant, bli det hÀr.

đŸŠŸ AI-kommissionen: Vad kan vi lĂ€ra av det svenska IT-undret?

I fredags hade vi det första formella mötet med AI-kommissionen. DÀr presenterade vi nyheten att vi knyter till oss en grupp tungviktare:

Börje Ekholm, vd Ericsson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Mats Granryd, styrelseordförande Vattenfall, Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Magnus Tyreman, tidigare Europachef McKinsey, Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket och Nils Öberg, generaldirektör FörsĂ€kringskassan.

Dagens Industri var dÀr och rapporterade om detta tillskott, och tog Àven lite bilder. Som ni kan se har jag en framtrÀdande roll i kommissionen...

Börje Ekholms Ericsson var vĂ€rd för mötet och vi fick dragningar om deras AI-arbete men ocksĂ„ statusen i utbyggnad av 5G. Även ABB och Vattenfall hade dragningar.

Jag har funderat en hel del pÄ vad vad som gjorde Sverige sÄ framgÄngsrikt som IT-nation pÄ 90-talet.

Newsweek utsÄg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bÀst bredband i hela vÀrlden. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och mÄnga andra miljardföretag. Vad kan vi lÀra av det nÀr vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

Jag har dĂ€rför pratat med nĂ„gra som var med nĂ€r det begav sig, dĂ€ribland Christer Sturmark. Det Ă€r Ă€mnet för veckans artikel: đŸŠŸ AI-kommissionen: Vad kan vi lĂ€ra av det svenska IT-undret?


Jag har poddat med Jakob Stenberg i hans podd Kongressen. Om hur den amerikanska regleringen av AI pÄverkades av att Joe Biden tittade pÄ Mission Impossible och om min nya bok, Kentaurens fördel.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

đŸŠŸ AI-kommissionen: Vad kan vi lĂ€ra av det svenska IT-undret?

Newsweek utsÄg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bÀst bredband i hela vÀrlden. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och mÄnga andra unicorns. Vad kan vi lÀra av det nÀr vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

LÀs pÄ Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution pĂ„ gĂ„ng?

Oftast nÀr man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den hÀr texten. Den slutar i en öppen frÄga. Den frÄgan Àr baserad pÄ att nÄgot stort Àr pÄ gÄng. NÄgot revolutionerande.

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

I en ny rapport framkommer det att fattigdomen i USA har minskat markant sedan 1980, med en nedgÄng pÄ 27 procentenheter. Denna trend fortsatte under perioden 2020-2022, trots pandemin

LÀs mer pÄ Warp News

⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

VÀrlden upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi pÄ tre decennier. Solenergi utgjorde tre fjÀrdedelar av den nya kapaciteten. Priset pÄ solpaneler med nÀstan 50 procent, jÀmfört med 2022.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„© VĂ€rldens första regulatoriska godkĂ€nnande för odlat nötkött (kött utan kor)

Aleph Farms har fÄtt det första regulatoriska godkÀnnandet i vÀrlden för odlat nötkött.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 En elbil blev vĂ€rldens mest sĂ„lda bil 2023 (för första gĂ„ngen)

Tre Är tog det frÄn lanseringen av Teslas Model Y, till att den erövrade platsen som vÀrldens mest sÄlda bil, alla kategorier.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 USA:s kolanvĂ€ndning sjunker och minskar koldioxidutslĂ€ppen

USA:s koldioxidutslÀpp sjönk med 1.9 procent under 2023. AnvÀndningen av kol för elproduktion minskade till den lÀgsta nivÄn pÄ ett halvt sekel. Investeringar sol- och vindenergi har ökat.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gĂ„ng i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.