Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Hopescrolling: 52 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n varje vecka 2023

💡 Hopescrolling: 52 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n varje vecka 2023

Vilka var Ärets största nyhetshÀndelser? Undantaget Taylor Swifts Eras-turné, var de alla katastrofer. Men 2023 var ocksÄ fyllt av optimistiska nyheter. Inte lika högljudda, men ofta lika viktiga.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vilka var Ärets största nyhetshÀndelser?

Om man tittar pÄ mainstreammedia sÄ handlade alla, förutom Taylor Swifts Eras-turné, om katastrofer. PÄgÄende krig i Ukraina. Terroristattackerna i Israel och det efterföljande kriget i Gaza. Dödliga jordbÀvningar i Turkiet och Syrien. Rekordhöga temperaturer över hela vÀrlden.

PÄ Warp News specialiserar vi oss dock pÄ att tÀcka de nyhetshÀndelser som inte Àr lika högljudda, men ofta lika viktiga.

NÀr 2023 nÀrmar sig sitt slut, sÄ Àr hÀr vÄrt val av sju av de största framstegen under Äret, i samarbete med vÄra vÀnner pÄ The Progress Network. Vi har ocksÄ inkluderat tre av vÄra redaktionella favoriter frÄn TPN och Warp.

Warp News och The Progress Network

Denna optimistiska sammanstÀllning Àr en samarbete mellan Warp News och The Progress Network.

The Progress Network bygger en idérörelse som talar om en bÀttre framtid i en vÀrld dominerad av röster som pratar om en sÀmre framtid. De har ett nyhetsbrev, What Could Go Right?

Warp News har ocksÄ ett nyhetsbrev, med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnsklig utveckling.

Du kan prenumerera - gratis - pÄ bÄda vÄra nyhetsbrev hÀr:

Topp 10 2023

1) TvÄ nya malariavacciner rÀddar liv

Uppskalningen av distributionen av vÀrldens första malariavaccin, RTS,S, görs nu och gör redan skillnad. I oktober rapporterade VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) siffror frÄn ett pilotprogram för vaccinet som visade en 13 procentig minskning av dödsfall bland smÄ barn.

I oktober godkÀnde WHO ett andra malariavaccin, R21, som bÄde Àr mer effektivt och billigare att tillverka Àn RTS,S. De första doserna förvÀntas nÄ malariadrabbade lÀnder 2024.

I november blev ett kenyanskt lÀkemedelsföretag det första i Afrika som fick godkÀnnande att tillverka ett efterfrÄgat malariamedicin, som normalt importeras frÄn Indien och Kina.

Belize, Tadzjikistan och Azerbajdzjan förklarades malariafria.

2) CRISPR blir verklighet

Storbritannien blev det första landet i vĂ€rlden att godkĂ€nna en behandling som anvĂ€nder genteknikverktyget CRISPR. Casgevy Ă€r en behandling för blodsjukdomarna sicklecellanemi och beta-talassemi. Även om det inte Ă€r en bot, kan det behandla symtomen under en livstid och kan vara ett alternativ för de som inte Ă€r berĂ€ttigade till en benmĂ€rgstransplantation.

Bahrain och USA följde snabbt efter Storbritannien.

3) KlimatförÀndringarna blir vÀrre, men ocksÄ bÀttre

Under det varmaste Äret som nÄgonsin registrerats kan det verka konstigt att prata om vad som gick rÀtt med avseende pÄ klimatförÀndringarna. Men mycket gick faktiskt rÀtt, Àven om de globala utslÀppen Ànnu inte har minskat.

4) Artificiell intelligens (AI) fick sitt stora genombrott

Introduktionen av AI i, tja, allt, kommer att bli en game changer för mÄnga aspekter av vÄra liv. Och Àven om det finns mycket att vara oroad över, finns det ocksÄ mÄnga sÀtt som AI hjÀlper till att skapa en bÀttre vÀrld, frÄn att upptÀcka och designa nya lÀkemedel till att hjÀlpa lÀkare med patientanteckningar till sprÄkinlÀrning.

En enorm framgÄng för AI i Är var dess upptÀckt av ett nytt antibiotikum, abaucin. Det dödar Acinetobacter baumannii, en superbakterie som plÄgar sjukhus och Àldreboenden och orsakar blod-, lung- och urinvÀgsinfektioner.

MÀnniskor Àr inte de enda organismer som utvecklas med tiden; bakterier ocksÄ, förmedlar genetiskt material, sÀger WHO, som ökar resistensen mot antibiotika. Men det tar tid att manuellt screena antibakteriella molekyler. AI pÄskyndar processen avsevÀrt.

P.S. Om du tillhör den oroliga skaran, veta att 50 procent av AI-forskarna faktiskt inte tror att det Àr 10 procents risk att AI dödar oss.

5) Vi rör oss bortom Covid-pandemin

I maj beslutade VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen (WHO) att Covid-pandemin inte lĂ€ngre var en global hĂ€lsokris. Även om deklarationen inte Ă€ndrar verkligheten med fortsatta fall över hela vĂ€rlden, signalerar den ett slut pĂ„ Ă„ren av onaturligt leverne med social distansering, nedstĂ€ngningar och resebegrĂ€nsningar.

Dessutom har lÄg- och medelinkomstlÀnder som drabbades hÄrdast av Covid-pandemins ekonomiska utmaningar i genomsnitt ÄterhÀmtat sig till för-pandemiska fattigdomsnivÄer, enligt VÀrldsbanken.

6) FramgÄngar inom natur- och djurvÄrd

Saigaantilopen, som har levt pÄ jorden sedan istiden, har flyttats frÄn kategorin Akut hotad till NÀra hotad pÄ Röda listan, som spÄrar arters utrotningsrisk.

Antilopens Äterkomst har frÀmst skett i Kazakstan, dÀr populationen 2005 minskade till endast 39 000. De uppgÄr nu till nÀstan tvÄ miljoner.

Men saigaantilopen Àr bara en av mÄnga framgÄngar inom naturvÄrden som intrÀffat i Är. Redan halvvÀgs genom Äret hade vi rÀknat till över 50 djurarter som gjort comeback, inklusive valar, lejon, fjÀrilar och tigrar.

7) Det första provet frÄn ett objekt i yttre rymden

Varför Àr planeten jorden beboelig? Svaret, sÀger forskare, kan ligga pÄ asteroider som Bennu, som befinner sig över 600 miljoner mil frÄn oss. Efter sju Är returnerades i höstas material som skopats upp frÄn asteroiden, sÄ att det kunde studeras för första gÄngen.

NASA bekrÀftade att provet "visar bevis pÄ hög kolhalt och vatten, vilket tillsammans kan indikera att byggstenarna för livet pÄ jorden kan finnas i stenen." Forskare tror att asteroider för miljarder Är sedan kan ha levererat materialet som sÄ smÄningom resulterade i jordens luft, vatten och livsformer.

8) Granskning: Det pÄgÄr inget sjÀtte massutdöende

Har verkligen hÀlften av alla jordens arter dött ut? The Progress Network och Warp News samarbetade i Är för att finansiera en granskning av pÄstÄenden om att vi genomgÄr ett sjÀtte massutdöende. Det Anders Bolling dock upptÀckte Àr att vetenskaplig forskning om en massutrotning anvÀnder teoretiska modeller för insekter och Ànnu mindre organismer - siffror som Àr omöjliga att verifiera.

Bland större arter varierar populationsantal efter region. Sammantaget Àr mÀnniskor dock betydligt mer oroade över och bÀttre rustade för att hantera anstrÀngningar för biologisk mÄngfald nu Àn tidigare.

9) Året i nyhetsbrev och podcaster: Fattigdomen pĂ„ vĂ€g ut, grön energi pĂ„ vĂ€g in

Det finns pÄgÄende, omfattande förÀndringar som Àr sÄ lÄngsamma att de försvinner i en snabbt förÀnderlig nyhetscykel. Vi tÀckte mÄnga av dessa i Är i TPN:s nyhetsbrev, What Could Go Right?, och vÄr podcast med samma namn.

Till exempel har vi minskat globala AIDS-relaterade dödsfall med över hÀlften under de senaste tvÄ decennierna. Barnadödligheten över hela vÀrlden fortsÀtter att minska, liksom fattigdomsnivÄerna.

I vÄr podcast pratade vi ocksÄ om finanserna bakom USA:s gröna omstÀllning och varför diskussionen om jÀmstÀlldhet kan behöva uppdateras.

10) Warp Levels: En idé för att levla upp mÀnskligheten

NÀr vi visualiserar vad vi vill uppnÄ och samlas för att göra det, kan vi Ästadkomma otroliga saker pÄ kort tid. MÄnlandningen pÄ 1960-talet. Covid-vaccinerna 2020. FN:s millenniemÄl hjÀlpte en miljard mÀnniskor att ta sig ur extrem fattigdom.

Men hur ska nÀsta nivÄ av mÀnsklighetens framsteg se ut? Det Àr inte en nivÄ, utan mÄnga nivÄer, sÀger Mathias Sundin, grundare av Warp News. Vi skulle kunna samla oss för att uppnÄ för nÀrvarande otÀnkbara saker, frÄn kolonisering av Mars till att utnyttja stjÀrnenergi till behÀrskning av rymd-tidsmanipulation.

2023 var fullt av optimistiska nyheter

HÀr har vi valt ut en nyhet per vecka, men tillsammans har Warp News och The Progress Network publicerat över 500 optimistiska nyheter under Äret som gÄtt.

Som du kan se Àr det inte gulliga stories, utan hÀndelser, genombrott och framsteg som förbÀttrar vÀrlden.

Januari

Februari

Mars

April

Maj

Juni

Juli

Augusti

September

Oktober

November

December


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.