Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Ny hudcancerbehandling effektivare Ă€n vĂ€ntat

💊 Ny hudcancerbehandling effektivare Ă€n vĂ€ntat

En ny kombination av lÀkemedel visar sig effektiv mot lÄngt gÄngen hudcancer, enligt en tre Är lÄng klinisk studie. HÀlften av alla medverkande visade en fullstÀndig respons, och efter ett Är av behandling överlevde 80 procent av deltagarna.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

En klinisk studie för en ny kombination lÀkemedel vid lÄngt gÄngen hudcancer, Àmnad att stoppa den försÀmring av immunförsvaret som sker hos vissa av patienterna, har visat sig effektiv, meddelar University of Colorado pÄ sin hemsida.

Studien gjordes pÄ patienter med lÄngt gÄngen hudcancer och riktade in sig pÄ de fall dÄ immunterapi inte fungerar, nÄgot som hÀnder dÄ cancern förtrycker immunförsvaret, och sÄledes förhindrar effektivitetet i den sortens behandling.

I studien anvÀndes en kombination av tvÄ lÀkemedel, immunterapibehandlingen pembrolizumab (Keytruda), som ungefÀr 40 procent av patienterna svarar pÄ enskilt. Tillsammans med kemoterapibehandlingen all-trans retinoic acid (ATRA), som siktar in sig pÄ de celler som förtrycker immunförsvaret, ökade antalet patienter som svarade pÄ behandlingen till 71 procent, varav hÀlften av dem ÄterhÀmtade sig helt och hÄllet frÄn sjukdomen.

En bra nyhet med att just ATRA visade sig effektiv i detta sammanhang, Àr enligt Martin McCarter, forskningsledare i studien, att ATRA har minimalt med bieffekter. LÀkemedlet bidrar inte till att öka giftigheten i behandlingen; den vanligaste bieffekten Àr en huvudvÀrk som försvinner sÄ fort behandlingen Àr över. SÄledes Àr resultatet mycket lovande för de patienter som inte svarat pÄ immunterapi.

Resultat vÀrda att fira

Forskarna firar nu resultatet i studien, som visade sig effektivare Àn vÀntat. FrÄn början misstÀnkte de att de resultat de skulle uppnÄ var pÄ samma nivÄ som de behandlingar som redan finns tillgÀngliga. Att de lyckades rikta in sig pÄ de förtryckande cellerna, hade enligt McCarter varit en seger i sig. Men utöver det var responsen hos patienterna starkare Àn vÀntat.

“Man drömmer om sĂ„nt hĂ€r. Man arbetar sĂ„ hĂ„rt pĂ„ vetenskapen, men precis som i startup-vĂ€rlden sĂ„ misslyckas 95 procent av sĂ„na hĂ€r saker. Trots alla ens bĂ€sta intentioner eller all den bĂ€sta vetenskapen som ser ut som att ‘det hĂ€r kommer att fungera’, nĂ€r du övergĂ„r till mĂ€nniskor sĂ„ fungerar det oftast inte. SĂ„ att se en sĂ„n hĂ€r hypotetisk mekanism faktiskt fungera, och du ser den faktiskt hjĂ€lpa patienter, det Ă€r anledningen till att vi Ă€r i den hĂ€r branschen,” sĂ€ger McCarter.

Nu expanderar den kliniska studien till fler patienter, som inte har svarar pÄ andra typer av immunterapi. Efter att ha visat att metoden Àr bÄde sÀker och effektiv, Àr det den enda riktningen att fÀrdas i, enligt McCarter, dÄ det Àr den patientgruppen som behöver mest hjÀlp just nu.

🔬 Nytt hopp att bĂ€ttre kunna bekĂ€mpa spridd cancer
En ny upptÀckt om hur dottertumörer fÄr i sig nÀring kan ge oss bÀttre cancerbehandlingar i framtiden.
💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom
Immunterapi, inspirerad av revolutionerande cancerbehandling, eliminerar sjukdomsorsakande celler i MS-liknande sjukdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.