Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom

💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom

Immunterapi, inspirerad av revolutionerande cancerbehandling, eliminerar sjukdomsorsakande celler i MS-liknande sjukdom.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Immunterapin CAR-T revolutionerade cancervÄrden nÀr den introducerades Är 2017. Forskare vid Washington University School of Medicine, St. Louis, har nu anvÀnt samma metod för att behandla möss med en autoimmun sjukdom som liknar MS, meddelar universitetet pÄ sin hemsida.

“Vi lyckades anvĂ€nda CAR-T-celler för att eliminera de celler som orsakade autoimmuniteten men inte andra immunceller som behövs för att skydda mot virus eller andra infektioner. VĂ„ra CAR-T-celler var vĂ€ldigt effektiva pĂ„ att behandla möss som hade MS-liknande sjukdom.” sade Chyi-Song Hsieh, en av huvudförfattarna till studien.

CAR-T-behandling av cancer fungerar, nÄgot förenklat, genom att patientens vita blodkroppar omprogrammeras för att kÀnna igen och attackera cancerceller. DÄ en autoimmun sjukdom likt MS innebÀr att en persons immunförsvar spelar ett spratt och attackerar kroppens friska celler, tog forskarna inspiration av CAR-T-behandlingen och försökte anpassa den till att kÀnna igen och attackera just blodkroppar som agerar pÄ det viset.

Genom att kombinera en del av ett protein som finns i myelin med ett protein som aktiverar T-celler (den adaptiva delen av kroppens immunförsvar), skapade de en fÀlla som enbart de vita blodkroppar som inte fungerar som de ska attackerar. DÄ fÀllan sedan gillrades pÄ sÄ kallade mördar-T-celler, blev resultatet att de vita blodkroppar som gick efter molekylen sjÀlva blev eliminerade.

NÀr metoden anvÀndes pÄ möss med en MS-liknande sjukdom visade det sig att den fungerade vÀl. Möss som redan hade symptom fick minskade tecken pÄ sjukdom, samtidigt som möss som Ànnu inte utvecklat symptom förblev symptomfria.

Forskningsgruppen arbetar nu pÄ att förbÀttra metoden, sÄ att den blir effektivare och bibehÄller sin funktion under en lÀngre period. Det hÀr tillvÀgagÄngssÀttet ser enligt forskarlaget mycket lovande ut för att slutligen kunna bota MS.

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel
Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.