Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom

💊 Botemedel mot MS-liknande sjukdom

Immunterapi, inspirerad av revolutionerande cancerbehandling, eliminerar sjukdomsorsakande celler i MS-liknande sjukdom.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Immunterapin CAR-T revolutionerade cancervården när den introducerades år 2017. Forskare vid Washington University School of Medicine, St. Louis, har nu använt samma metod för att behandla möss med en autoimmun sjukdom som liknar MS, meddelar universitetet på sin hemsida.

“Vi lyckades använda CAR-T-celler för att eliminera de celler som orsakade autoimmuniteten men inte andra immunceller som behövs för att skydda mot virus eller andra infektioner. Våra CAR-T-celler var väldigt effektiva på att behandla möss som hade MS-liknande sjukdom.” sade Chyi-Song Hsieh, en av huvudförfattarna till studien.

CAR-T-behandling av cancer fungerar, något förenklat, genom att patientens vita blodkroppar omprogrammeras för att känna igen och attackera cancerceller. Då en autoimmun sjukdom likt MS innebär att en persons immunförsvar spelar ett spratt och attackerar kroppens friska celler, tog forskarna inspiration av CAR-T-behandlingen och försökte anpassa den till att känna igen och attackera just blodkroppar som agerar på det viset.

Genom att kombinera en del av ett protein som finns i myelin med ett protein som aktiverar T-celler (den adaptiva delen av kroppens immunförsvar), skapade de en fälla som enbart de vita blodkroppar som inte fungerar som de ska attackerar. Då fällan sedan gillrades på så kallade mördar-T-celler, blev resultatet att de vita blodkroppar som gick efter molekylen själva blev eliminerade.

När metoden användes på möss med en MS-liknande sjukdom visade det sig att den fungerade väl. Möss som redan hade symptom fick minskade tecken på sjukdom, samtidigt som möss som ännu inte utvecklat symptom förblev symptomfria.

Forskningsgruppen arbetar nu på att förbättra metoden, så att den blir effektivare och bibehåller sin funktion under en längre period. Det här tillvägagångssättet ser enligt forskarlaget mycket lovande ut för att slutligen kunna bota MS.

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av läkemedel
Genom att låta AI simulera hur ändringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för läkemedel förenklas och effektiviseras.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.