Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel

Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Chalmers har anvÀnt AI för att skrÀddarsy konstgjort DNA. Det betyder att forskarna kan skrÀddarsy DNA för att producera proteiner som sedan kan anvÀndas i lÀkemedel.

De flesta av de nya lÀkemedel som produceras Àr proteinbaserade, men tillverkningsprocessen Àr bÄde dyr och lÄngsam. Problemet Àr att det Àr svÄrt att kontrollera hur DNA uttrycks och det Àr hÀr forskarna gjort ett genombrott genom att anvÀnda AI.

”DNA Ă€r en otroligt lĂ„ng och komplex molekyl. Det Ă€r dĂ€rför mycket utmanande att pĂ„ experimentell vĂ€g göra förĂ€ndringar i den genom att lĂ€sa, Ă€ndra, lĂ€sa och Ă€ndra igen. Det tar Ă„ratal av forskning för att hitta nĂ„got som fungerar. DĂ„ Ă€r det i stĂ€llet mycket mer effektivt att lĂ„ta en AI lĂ€ra sig hur principerna för att navigera DNA fungerar. Det som annars tar Ă„r kan kortas till veckor eller mĂ„nader, sĂ€ger studiens försteförfattare Jan Zrimec”, i ett pressmeddelande.

Det forskarna gjort Àr att de anvÀnt en metod som pÄminner om hur AI kan generera mÀnskliga ansikten som inte tillhör nÄgon verklig mÀnniska. Genom att AI:n lÀr sig hur en stor mÀngd ansikten ser ut kan den sedan skapa helt nya verklighetstrogna ansikten. Det Àr sedan lÀtt att modifiera ansiktet och ge det ett nytt utseende.

PÄ samma sÀtt har forskarna fÄtt AI:n att lÀra sig strukturen och den mÀngdreglerande koden i DNA. AI:n designar sedan syntetiskt DNA som kan modifieras efter behov. Forskarna hoppas nu att deras metod ska leda till effektivare utveckling av lÀkemedel.

”Proteinbaserade lĂ€kemedel mot komplexa sjukdomar, eller alternativa livsmedelsproteiner, kan ta mĂ„nga Ă„r och vara extremt dyra att tillverka. En del blir sĂ„ dyra att det inte gĂ„r att fĂ„ en ekonomisk avkastning pĂ„ investerade pengar. Med vĂ„r teknik Ă€r det möjligt att utveckla och tillverka proteiner pĂ„ ett effektivare sĂ€tt sĂ„ att de kan kommersialiseras”, sĂ€ger Aleksej Zelezniak, ledare för forskargruppen pĂ„ Chalmers.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ‘šâ€âš•ïž AI hjĂ€lper lĂ€kare att arbeta snabbare
En AI kan hjÀlpa patologer att snabbare gÄ igenom bilder av cellprover för att hitta cancerceller och lÀkarna hjÀlper samtidigt AI:n att bli bÀttre pÄ att analysera bilderna.
đŸ©ž AI visar vilka behandlingar mot blodförgiftning som Ă€r mest riskabla
Forskare har utvecklat en AI som kan visa vilka behandlingar mot blodförgiftning som riskerar att göra patienten sÀmre i stÀllet för bÀttre.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.