Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘šâ€âš•ïž AI hjĂ€lper lĂ€kare att arbeta snabbare

đŸ‘šâ€âš•ïž AI hjĂ€lper lĂ€kare att arbeta snabbare

En AI kan hjÀlpa patologer att snabbare gÄ igenom bilder av cellprover för att hitta cancerceller och lÀkarna hjÀlper samtidigt AI:n att bli bÀttre pÄ att analysera bilderna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

AI kan vara till stor hjÀlp inom vÄrden till exempel nÀr det gÀller att snabbt leta igenom stora mÀngder bilder av cellprover för att se om det finns tecken pÄ cancer i bilderna. Men ett problem Àr att AI:n inte Àr ofelbar sÄ det gÄr inte att lita blint pÄ det AI:n kommer fram till.

– Vi förvĂ€ntar oss att AI:n kommer göra fel. Vi vet att vi kan göra den bĂ€ttre över tid genom att sĂ€ga till nĂ€r AI:n har fel respektive rĂ€tt. Samtidigt som man ser till de aspekterna, behöver man arbeta med att systemet blir Ă€ndamĂ„lsenligt och effektivt att anvĂ€nda. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att anvĂ€ndarna tycker att maskininlĂ€rningskomponenten tillför nĂ„got positivt, sĂ€ger Martin Lindvall, forskare vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Martin Lindvall har i sin forskning undersökt vilka problem som kan uppstÄ nÀr en AI ska leta efter cancer i bilder av vÀvnadsprover. Det handlar till exempel om att man byter tillverkare av de kemikalier som anvÀnds för att fÀrga in vÀvnadssnitten, hur tjocka vÀvnadssnitten Àr eller om det finns damm pÄ glaset i skannern. Det kan göra att modellen som AI:n byggt upp med maskininlÀrning inte lÀngre fungerar.

– Just de hĂ€r faktorerna Ă€r kĂ€nda nu och AI-utvecklare kontrollerar för dem. Men vi kan inte utesluta att fler sĂ„dana störfaktorer kommer att upptĂ€ckas i framtiden. DĂ€rför vill man gĂ€rna ha en barriĂ€r som hindrar Ă€ven faktorer som vi Ă€nnu inte kĂ€nner till, sĂ€ger Martin Lindvall.

Problemen gör att lÀkare och patient kan ha svÄrt att lita pÄ AI:ns resultat. Men genom att lÄta AI:n samarbeta med en mÀnsklig patolog, kan vi fÄ det bÀsta av bÄda vÀrldar. AI:n kan vÀldigt snabbt gÄ igenom stora mÀngder prover och hjÀlpa patologen att snabbare se vad som Àr viktigt i bilden.

AI:n pekar dÄ ut de omrÄden i bilden den tycker ser misstÀnkta ut. Om lÀkaren inte ser nÄgot i de omrÄdena, anses provet vara cancerfritt. MÄlet Àr att lÀkaren ska kÀnna sig trygg med resultatet, att det ska gÄ fortare och att det inte ska bli nÄgra felbeslut.

– De flesta anvĂ€ndare börjar pĂ„ samma sĂ€tt. De ser pĂ„ vad AI:n föreslĂ„r, men struntar i det. Med tiden bygger de upp en trygghet och anvĂ€nder AI:n mer. SĂ„ att ha en sĂ„dan anvĂ€ndarinteraktion i systemet Ă€r dels en sĂ€kerhetsbarriĂ€r, dels fĂ„r det patologen att kĂ€nna sig trygg. AnvĂ€ndaren sitter i förarsĂ€tet jĂ€mfört med mer autonoma AI-produkter, sĂ€ger Martin Lindvall.

Sex patologer har testat AI:n och resultatet blev att de kunde arbeta snabbare. AI:n blir ocksÄ bÀttre med tiden eftersom lÀkarna hela tiden sÀger till om AI:ns förslag bedöms vara rÀtt eller fel.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ©ș BĂ€ttre vĂ„rd nĂ€r AI skapar mening i stora datamĂ€ngder
Inom modern medicin genereras enorma mÀngder data. Genom att bli bÀttre pÄ att analysera dessa kan vi bÄde ta fram lÀkemedel snabbare och anvÀnda vÄrdens resurser mer effektivt, menar Taha Kass-Hout, direktör inom maskininlÀrning och Chief Medical Officer hos Amazon Web Services.
đŸ©ž AI visar vilka behandlingar mot blodförgiftning som Ă€r mest riskabla
Forskare har utvecklat en AI som kan visa vilka behandlingar mot blodförgiftning som riskerar att göra patienten sÀmre i stÀllet för bÀttre.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.