Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Nytt hopp att bĂ€ttre kunna bekĂ€mpa spridd cancer

🔬 Nytt hopp att bĂ€ttre kunna bekĂ€mpa spridd cancer

En ny upptÀckt om hur dottertumörer fÄr i sig nÀring kan ge oss bÀttre cancerbehandlingar i framtiden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Cancer som sprider sig i kroppen Àr betydligt svÄrare att bekÀmpa Àn cancer som hÄller sig till ett enda organ. Ett forskarlag frÄn Chalmers har emellertid gjort en upptÀckt som pÄ sikt kan ge oss effektivare behandlingar av cancer som spritt sig.

Forskarna undersökte hur ÀmnesomsÀttningen fungerar i cancerceller som har spridit sig via metastaser, Àven kallade dottertumörer, till nya organ. Det visade sig att de spridda tumörerna anpassar sin ÀmnesomsÀttning efter den vÀvnad dÀr de vÀxer.

”Uppenbarligen dominerar den lokala miljön mer Ă€n vad som tidigare varit kĂ€nt. De metastaserande tumörerna borde visa samma metaboliska egenskaper oavsett var i kroppen de sitter, men vi upptĂ€ckte att cancercellerna till stora delar anpassade sin Ă€mnesomsĂ€ttning till den nya vĂ€vnaden för att kunna fortsĂ€tta utvecklas och vĂ€xa. Det hĂ€r Ă€r viktig kunskap, som visar att vi inte kan betrakta metastaserna som sina ursprungstumörer”, sĂ€ger Fariba Roshanzamir, doktor i systembiologi vid Chalmers och studiens huvudförfattare.

I studien fokuserade forskarna pÄ sÄ kallad trippelnegativ bröstcancer, men enligt forskarna gÀller resultaten för alla typer av metastaserande cancer.

Hur upptÀckten kan förÀndra cancervÄrden i framtiden Àr lite tidigt att veta, men forskarna har stora förhoppningar om att detta ska hjÀlpa till att hitta bÀttre behandlingar.

"Om vi lyckas stÀnga ner metabolismen i en tumör slutar den att fungera och den hÀr studien ger viktiga nycklar för att bÀttre förstÄ vad vi ska rikta in oss pÄ. Att vÀlja ut metaboliska hÀmmare som specifikt riktar in sig pÄ metastaserna i de organ som tumören har spritt sig till, snarare Àn att behandla dem som deras ursprungstumörer, har stor betydelse för att kunna hitta bra strategier för behandlingar i framtiden", sÀger Fariba Roshanzamir.

LÀs hela studien hÀr.

💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer
En ny molekyl kan behandla typer av cancer som tidigare varit obotbara, genom att utnyttja svagheter i cancerceller som tidigare missats.
🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g
Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptÀcka höggradiga cellförÀndringar innan de Àr möjliga att se med dagens metoder.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.