Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer

💊 Ny molekyl kan bota svĂ„rbehandlad cancer

En ny molekyl kan behandla typer av cancer som tidigare varit obotbara, genom att utnyttja svagheter i cancerceller som tidigare missats.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Cancer kommer i mÄnga olika former och krÀver sÄledes olika typer av ingrepp, beroende pÄ vilken typ det Àr. Nu har en ny molekyl tagits fram vid University of Texas i Dallas, som tar död pÄ ett spektrum av cancerceller som tidigare varit svÄrbehandlade, genom att attackera ett cellprotein som Àr viktigt i nybildningen av proteiner.

Molekylen, som kallas för ERX-41, testades nyligen för sin effekt mot olika typer av bröstcancerceller, och visade sig dĂ„ vara effektiv mot en typ av cancercell som tidigare varit obotbar – trippelnegativ bröstcancer. Trippelnegativ cancer innebĂ€r att cellerna saknar östrogenreceptorer (ER), progesteronreceptorer (PR) och att de antingen saknar eller tillverkar för mycket av hormonet HER2.

Vad som skiljer ERX-41 frĂ„n tidigare behandlingsmetoder Ă€r att den visade effekt pĂ„ celler som saknade östrogenreceptorer, en receptor som nyttjats av tidigare former av behandling – vilket ocksĂ„ varit orsaken till att trippelnegativ bröstcancer tidigare varit oerhört svĂ„rbehandlad.

- ERX-41-föreningen dödade inga hÀlsosamma celler, men den utplÄnade tumörceller oavsett om de hade östrogenreceptorer eller inte. Den dödade till och med trippelnegativa celler bÀttre Àn vad den dödade celler med östrogenreceptorer, sÀger Jung-Mo Ahn, som tillverkat den nya föreningen.

- Det hÀr var förbryllande för oss i början, fortsÀtter Ahn.

Tillslut upptÀckes forskarna att ERX-41 binder sig till ett cellprotein kallat LIPA, som Àr viktigt i vid tillverkningen av nya proteiner. Vid cancer sÄ överproduceras nya proteiner, och genom att ERX-41 binder sig till LIPA och hÀmmar dess process blir den uppblÄst, vilket slutligen leder till celldöd hos cancercellerna.

Effektiv mot fler sjukdomar

Forskarna upptĂ€ckte Ă€ven att den nya molekylen Ă€r effektiv mot andra svĂ„rbehandlade sjukdomar, bland annat cancer i bukspottskörteln, i Ă€ggstockarna, och glioblastom – den dödligaste formen av hjĂ€rntumör.

- Som kemist Àr jag nÄgorlunda isolerad frÄn patienter, sÄ den hÀr framgÄngen Àr ett tillfÀlle för mig att kÀnna att det jag gör Àr anvÀndbart för samhÀllet, avslutar Ahn.

Molekylen har hittills endast testats i laboratoriemiljö, och förvÀntas gÄ igenom klinisk prövning frÄn och med 2023.

💊 Mediciner för andra sjukdomar kan ge oss nya cancerbehandlingar
Mediciner mot bland annat hjÀrtsjukdomar och depression fungerar Àven mot vissa cancertyper och kan ge oss bÀttre möjlighet att behandla metastaser.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.