Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Mediciner för andra sjukdomar kan ge oss nya cancerbehandlingar

💊 Mediciner för andra sjukdomar kan ge oss nya cancerbehandlingar

Mediciner mot bland annat hjärtsjukdomar och depression fungerar även mot vissa cancertyper och kan ge oss bättre möjlighet att behandla metastaser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det läggs stora summor på att ta fram nya cancerbehandlingar. Men en internationell forskargrupp har upptäckt en billig källa till nya behandlingar.

Forskarna undersökte hur bra olika behandlingar fungerade mot cancer där tumörerna spridit sig i kroppen, metastaser. De testade då även mediciner som inte alls ingår cancerbehandlingar utan används mot bland annat hjärtsjukdomar, depression och parasitsjukdomar.

Resultatet blev att forskarna lyckades identifiera över ett dussin sådana mediciner som också var effektiva mot cancertumörer. Genom att kombinera olika mediciner lyckades forskarna begränsa spridningen av cancerceller i bröst-, prostata- och lungcancer.

En stor fördel med att använda färdiga mediciner är att de redan är godkända. Vi vet vilka sidoeffekter de kan ha. Forskarna testade bara mediciner som inte skadar kroppen. De kan därför användas som komplement till exempelvis cellgifter utan att öka påfrestningen på kroppen.

Sedan går det också mycket snabbare att få en färdig medicin godkänd för ett nytt användningsområde än att behöva gå igenom alla tester som ett helt nytt läkemedel behöver klara av.

Än så länge rör det sig om laboratorietester, men om resultaten står sig i kliniska tester kan vi ha ytterligare ett vapen i arsenalen mot cancer. Forskarna ska nu testa fler mediciner för andra sjukdomar för att se om de kan hitta läkemedel som även fungerar mot andra cancertyper än de tre typer de testat för hittills.

Läs hela studien här.

☀️ Är vi på väg att bota cancer?
För knappt hundra år sedan kunde cancer inte behandlas. Många dog utan att ens förstå allvaret i diagnosen. Mycket har hänt sedan dess. Är vi nu till och med på väg att bota cancer, frågar sig Magnus Aschan.
🔬 Enkelt test hittar oupptäckt cancer
Ett nytt test kan ge ett billigt sätt att upptäcka cancer även där symtomen är otydliga.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.