Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Mediciner för andra sjukdomar kan ge oss nya cancerbehandlingar

💊 Mediciner för andra sjukdomar kan ge oss nya cancerbehandlingar

Mediciner mot bland annat hjÀrtsjukdomar och depression fungerar Àven mot vissa cancertyper och kan ge oss bÀttre möjlighet att behandla metastaser.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det lÀggs stora summor pÄ att ta fram nya cancerbehandlingar. Men en internationell forskargrupp har upptÀckt en billig kÀlla till nya behandlingar.

Forskarna undersökte hur bra olika behandlingar fungerade mot cancer dÀr tumörerna spridit sig i kroppen, metastaser. De testade dÄ Àven mediciner som inte alls ingÄr cancerbehandlingar utan anvÀnds mot bland annat hjÀrtsjukdomar, depression och parasitsjukdomar.

Resultatet blev att forskarna lyckades identifiera över ett dussin sÄdana mediciner som ocksÄ var effektiva mot cancertumörer. Genom att kombinera olika mediciner lyckades forskarna begrÀnsa spridningen av cancerceller i bröst-, prostata- och lungcancer.

En stor fördel med att anvÀnda fÀrdiga mediciner Àr att de redan Àr godkÀnda. Vi vet vilka sidoeffekter de kan ha. Forskarna testade bara mediciner som inte skadar kroppen. De kan dÀrför anvÀndas som komplement till exempelvis cellgifter utan att öka pÄfrestningen pÄ kroppen.

Sedan gÄr det ocksÄ mycket snabbare att fÄ en fÀrdig medicin godkÀnd för ett nytt anvÀndningsomrÄde Àn att behöva gÄ igenom alla tester som ett helt nytt lÀkemedel behöver klara av.

Än sĂ„ lĂ€nge rör det sig om laboratorietester, men om resultaten stĂ„r sig i kliniska tester kan vi ha ytterligare ett vapen i arsenalen mot cancer. Forskarna ska nu testa fler mediciner för andra sjukdomar för att se om de kan hitta lĂ€kemedel som Ă€ven fungerar mot andra cancertyper Ă€n de tre typer de testat för hittills.

LÀs hela studien hÀr.

☀ Är vi pĂ„ vĂ€g att bota cancer?
För knappt hundra Ă„r sedan kunde cancer inte behandlas. MĂ„nga dog utan att ens förstĂ„ allvaret i diagnosen. Mycket har hĂ€nt sedan dess. Är vi nu till och med pĂ„ vĂ€g att bota cancer, frĂ„gar sig Magnus Aschan.
🔬 Enkelt test hittar oupptĂ€ckt cancer
Ett nytt test kan ge ett billigt sÀtt att upptÀcka cancer Àven dÀr symtomen Àr otydliga.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.