Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Enkelt test hittar oupptĂ€ckt cancer

🔬 Enkelt test hittar oupptĂ€ckt cancer

Ett nytt test kan ge ett billigt sÀtt att upptÀcka cancer Àven dÀr symtomen Àr otydliga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju tidigare lÀkarna kan upptÀcka om en patient har cancer desto större Àr chansen att cancern kan behandlas pÄ ett framgÄngsrikt sÀtt. Men om patienten inte har nÄgra tydliga symtom pÄ cancer kan diagnosen dröja för lÀnge.

Nu har forskare vid University of Oxford i Storbritannien utvecklat en ny metod dÀr ett vanligt blodprov kan visa om en patient har cancer. Testet visar Àven om cancern har spridit sig i kroppen.

Forskarna tog 300 patienter med otydliga symtom, som exempelvis trötthet och viktminskning, och lÀt dem ta testet. Forskarna gjorde sedan traditionella cancertester pÄ patienterna och jÀmförde det med resultaten frÄn blodprovstestet.

Det visade sig att testet identifierade 19 av 20 patienter som hade cancer. Testet var ocksÄ korrekt i 94 procent av fallen dÀr cancern hade spridit sig i kroppen.

Det finns andra blodprovstester för cancer, men det hÀr testet anvÀnder en ny metod. Testet upptÀcker sÄ kallade NMR metabolomics.

– Cancerceller har unika ”metabolomic-fingeravtryck” beroende pĂ„ cellernas metaboliska processer. Det Ă€r först nu som vi börjar förstĂ„ hur metaboliter som produceras av tumörer kan fungera som biomarkörer för att upptĂ€cka cancer, sĂ€ger James Larkin pĂ„ University of Oxford och en av forskarna bakom testet, i ett pressmeddelande.

En annan fördel med testet Àr att det Àr billigt och dÀrför kan anvÀndas i fall dÀr det Àr lÄngt ifrÄn klart att det rör sig om cancer. Testet kan ocksÄ upptÀcka olika typer av cancer. MÄlet Àr att producera ett cancertest som alla allmÀnlÀkare kan bestÀlla.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.