Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Enkelt test hittar oupptäckt cancer

🔬 Enkelt test hittar oupptäckt cancer

Ett nytt test kan ge ett billigt sätt att upptäcka cancer även där symtomen är otydliga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju tidigare läkarna kan upptäcka om en patient har cancer desto större är chansen att cancern kan behandlas på ett framgångsrikt sätt. Men om patienten inte har några tydliga symtom på cancer kan diagnosen dröja för länge.

Nu har forskare vid University of Oxford i Storbritannien utvecklat en ny metod där ett vanligt blodprov kan visa om en patient har cancer. Testet visar även om cancern har spridit sig i kroppen.

Forskarna tog 300 patienter med otydliga symtom, som exempelvis trötthet och viktminskning, och lät dem ta testet. Forskarna gjorde sedan traditionella cancertester på patienterna och jämförde det med resultaten från blodprovstestet.

Det visade sig att testet identifierade 19 av 20 patienter som hade cancer. Testet var också korrekt i 94 procent av fallen där cancern hade spridit sig i kroppen.

Det finns andra blodprovstester för cancer, men det här testet använder en ny metod. Testet upptäcker så kallade NMR metabolomics.

– Cancerceller har unika ”metabolomic-fingeravtryck” beroende på cellernas metaboliska processer. Det är först nu som vi börjar förstå hur metaboliter som produceras av tumörer kan fungera som biomarkörer för att upptäcka cancer, säger James Larkin på University of Oxford och en av forskarna bakom testet, i ett pressmeddelande.

En annan fördel med testet är att det är billigt och därför kan användas i fall där det är långt ifrån klart att det rör sig om cancer. Testet kan också upptäcka olika typer av cancer. Målet är att producera ett cancertest som alla allmänläkare kan beställa.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.