Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g

🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g

Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptÀcka höggradiga cellförÀndringar innan de Àr möjliga att se med dagens metoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett internationellt forskarlag har utvecklat ett test som kan förutsÀga cellförÀndringar flera Är innan de kan upptÀckas i ett mikroskop. Screeningtestet har tagits fram för att upptÀcka livmoderhalscancer i ett tidigt stadium och Àr ocksÄ bÀttre pÄ att identifiera höggradiga cellförÀndringar i gynekologiska cellprover Àn dagens metoder.

Traditionellt anvÀnder vÄrden mikroskop för att se cellförÀndringar som kan leda till livmoderhalscancer. Det nya testet, WID-CIN-testet, analyserar i stÀllet epigenetiska förÀndringar. Det Àr förÀndringar i celler som pÄverkar vilka gener som Àr aktiva och inte. Dessa förÀndringar kan orsakas av mÄnga olika faktorer som exempelvis miljö, livsstil och Äldrande.

Forskarna anvÀnde 1 254 existerande cellprover för att se om det nya testet fungerade. Resultatet blev att WID-CIN-testet var bÀttre pÄ att upptÀcka cellförÀndringar Àn dagens metoder.

”Metoden har potential att förbĂ€ttra dagens screeningprogram och möjliggöra ett tidigare ingripande för att förebygga cancer”, sĂ€ger Karin Sundström, senior forskare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare och testa den nya metoden pÄ screeningprover frÄn kvinnor som vaccinerats mot HPV och som dÀrför har betydligt lÀgre risk att drabbas av livmoderhalscancer.

”VĂ„r förhoppning Ă€r att kunna upptĂ€cka fler som löper risk att utveckla livmoderhalscancer men ocksĂ„ att framtida screening ska kunna förutsĂ€ga risken Ă€ven för andra cancerformer som drabbar kvinnor”, sĂ€ger Joakim Dillner, professor vid Karolinska Institutet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

🔬 AI hittar förstadier till livmoderhalscancer utan avancerad utrustning
En AI kan fungera som en lÀkarassistent och klara av den första sÄllningen av cancerfall pÄ platser dÀr det rÄder brist pÄ utbildade patologer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.