Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 AI hittar förstadier till livmoderhalscancer utan avancerad utrustning

🔬 AI hittar förstadier till livmoderhalscancer utan avancerad utrustning

En AI kan fungera som en lÀkarassistent och klara av den första sÄllningen av cancerfall pÄ platser dÀr det rÄder brist pÄ utbildade patologer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Livmoderhalscancer Ă€r en av de cancerformer dĂ€r det finns störst chans till framgĂ„ngsrik behandling. ÄndĂ„ dör över 300 000 kvinnor per Ă„r i vĂ€rlden i sjukdomen. En anledning till de höga dödstalen Ă€r att en framgĂ„ngsrik behandling förutsĂ€tter att cancern upptĂ€cks tidigt. Det Ă€r ofta svĂ„rt i utvecklingslĂ€nder dĂ€r det rĂ„der brist pĂ„ patologer och avancerad labbutrustning.

Men nu har forskare frÄn Karolinska Institutet hittat en möjlig lösning pÄ problemet. De har trÀnat en AI i att kÀnna igen förstadier till livmoderhalscancer utifrÄn bilder pÄ cellproverna. Bilderna fÄr AI:n frÄn mobila mikroskop. En lÀkare kan dÀrmed ta en biopsi och sjÀlv göra den första analysen utan att behöva skicka provet till ett laboratorium och vÀnta pÄ att en patolog ska ha tid att analysera bilderna.

Forskarna jĂ€mförde AI:ns analyser med de frĂ„n tvĂ„ patologer och det fanns inga större skillnader i bedömningarna. AI:n hade 96–100 procents trĂ€ffsĂ€kerhet nĂ€r det kom till att identifiera patienter med cellförĂ€ndringar. Den hittade ocksĂ„ alla patienter med allvarliga cellförĂ€ndringar.

En majoritet av alla prover visar inte pÄ nÄgra cellförÀndringar och de skulle AI: kunna hjÀlpa till att sÄlla bort direkt.

– Via de mobilt uppkopplade mikroskopen kan AI:n fungera som en ”virtuell assistent” och anvĂ€ndas som stöd vid screening av livmoderhalscancer. AI-assistenten kan vara tillgĂ€nglig globalt dygnet runt och göra det möjligt för lokala experter att undersöka mĂ„nga fler prover. Denna metod skulle göra det möjligt för lĂ€nder med begrĂ€nsade resurser att tillhandahĂ„lla screeningtjĂ€nster till befolkningen, mycket mer effektivt och till lĂ€gre kostnad Ă€n nu, sĂ€ger Johan Lundin professor vid institutionen för global folkhĂ€lsa vid Karolinska Institutet och studiens korresponderande författare.

De hÀr resultaten Àr mycket lovande, men försöksgruppen bestod bara av 740 kvinnor frÄn en landsbygdsklinik i Kenya. NÀsta steg blir dÀrför att gÄ vidare med en större och mer diversifierad patientgrupp. Dessutom tÀnker forskarna inkludera fler prover med olika typer av cellförÀndringar samt biopsier med bekrÀftade förstadier till livmoderhalscancer för att förbÀttra AI:n Ànnu mer.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.