Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 33 procent färre döda i cancer i USA på 30 år

🎗 33 procent färre döda i cancer i USA på 30 år

Vaccinering, bättre behandlingar och färre rökare är några faktorerna bakom en stor minskning av dödligheten i cancer under de senaste decennierna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

1991 dog 215 personer per 100 000 av cancer i USA. Lite drygt 30 år senare är den siffran nere i 144 personer per 100 000 invånare, visar en rapport från American Cancer Society.

Det betyder att 3,8 miljoner människor färre har dött i cancer än om vi legat kvar på nivåerna från 1991 under de följande 30 åren.

En anledning till den stora nedgången att färre röker nu. Sedan har HPV-vaccinen gjort att fallen med livmoderhalscancer gått ner med hela 65 procent under perioden.

”Den stora nedgången i livmoderhalscancer är väldigt uppmuntrande eftersom det här är den första gruppen kvinnor som fick vaccinet. Det innebär förmodligen att vi också kommer att se stora minskningar i andra cancerformer som orsakas av HPV”, säger Rebecca Siegel, forskare på American Cancer Society och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Även moderna behandlingar som dykt upp på senare år har lett till att färre nu dör i cancer. Dödligheten i svåra cancerformer som leukemi, njurcancer och melanom har minskat med två procent per år sedan 2016 på grund av bättre behandlingsmetoder.

Läs hela studien här.

💉 Vaccin ger bättre skydd mot HPV-virus än förväntat
HPV-vaccin skyddar mot många olika virusvarianter och är effektivt i minst tolv år efter vaccinationen.
👩‍🔬 Forskare tänker utrota livmoderhalscancer
Ett självtest ska ge fler möjlighet att upptäcka om de har smittats av HPV-viruset, vilket ökar risken för att få livmoderhalscancer.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.