Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 33 procent fĂ€rre döda i cancer i USA pĂ„ 30 Ă„r

🎗 33 procent fĂ€rre döda i cancer i USA pĂ„ 30 Ă„r

Vaccinering, bÀttre behandlingar och fÀrre rökare Àr nÄgra faktorerna bakom en stor minskning av dödligheten i cancer under de senaste decennierna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

1991 dog 215 personer per 100 000 av cancer i USA. Lite drygt 30 Är senare Àr den siffran nere i 144 personer per 100 000 invÄnare, visar en rapport frÄn American Cancer Society.

Det betyder att 3,8 miljoner mÀnniskor fÀrre har dött i cancer Àn om vi legat kvar pÄ nivÄerna frÄn 1991 under de följande 30 Ären.

En anledning till den stora nedgÄngen att fÀrre röker nu. Sedan har HPV-vaccinen gjort att fallen med livmoderhalscancer gÄtt ner med hela 65 procent under perioden.

”Den stora nedgĂ„ngen i livmoderhalscancer Ă€r vĂ€ldigt uppmuntrande eftersom det hĂ€r Ă€r den första gruppen kvinnor som fick vaccinet. Det innebĂ€r förmodligen att vi ocksĂ„ kommer att se stora minskningar i andra cancerformer som orsakas av HPV”, sĂ€ger Rebecca Siegel, forskare pĂ„ American Cancer Society och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Även moderna behandlingar som dykt upp pĂ„ senare Ă„r har lett till att fĂ€rre nu dör i cancer. Dödligheten i svĂ„ra cancerformer som leukemi, njurcancer och melanom har minskat med tvĂ„ procent per Ă„r sedan 2016 pĂ„ grund av bĂ€ttre behandlingsmetoder.

LÀs hela studien hÀr.

💉 Vaccin ger bĂ€ttre skydd mot HPV-virus Ă€n förvĂ€ntat
HPV-vaccin skyddar mot mÄnga olika virusvarianter och Àr effektivt i minst tolv Är efter vaccinationen.
đŸ‘©â€đŸ”Ź Forskare tĂ€nker utrota livmoderhalscancer
Ett sjÀlvtest ska ge fler möjlighet att upptÀcka om de har smittats av HPV-viruset, vilket ökar risken för att fÄ livmoderhalscancer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.