Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Vaccin ger bättre skydd mot HPV-virus än förväntat

💉 Vaccin ger bättre skydd mot HPV-virus än förväntat

HPV-vaccin skyddar mot många olika virusvarianter och är effektivt i minst tolv år efter vaccinationen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 300 000 kvinnor i världen dör i livmoderhalscancer varje år. En stor bov i det dramat är humant papillomvirus, HPV, som är mycket smittsamt och som bland annat kan orsaka just livmoderhalscancer. Dessbättre finns det vaccin och nu visar en studie att vaccinen fungerar bättre än forskarna trott.

När ett internationellt forskarlag undersökte hur bra skydd HPV-vaccin ger såg de att vaccinen inte bara skyddade mot de HPV-varianter som de var utvecklade att skydda mot utan även mot andra varianter.

Det finns över 200 varianter av HPV och det är bara 13 av dessa som kan orsaka cancer. Idag finns det vacciner som kan skydda mot två eller fyra varianter, så kallade tvåvärda och fyrvärda vaccin. Studien visar att även om vaccinet bara ska skydda mot två eller fyra varianter kan det även vara effektivt mot andra varianter.

Det var tidigare också oklart hur varaktig vaccineringen var. Så forskarna undersökte även det. De följde upp 3 000 16-17-åriga kvinnor som vaccinerats i Finland för att se om vaccineringen fortfarande var effektiv efter tolv år. Det visade sig att kvinnorna fortfarande hade antikroppar mot HPV. Så åtminstone tolv år efter vaccineringen ger vaccinen ett fullgott skydd mot HPV.

– Våra studier förklarar varför HPV-vaccin verkar ge ett mer omfattande skydd mot olika typer av cancer än vi tidigare visste. Resultaten visar också att fyrvärt och tvåvärt vaccin ger ett fullgott skydd under lång tid, säger studiens sisteförfattare Matti Lehtinen, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet och forskningsledare vid Tampere University i Finland, i ett pressmeddelande.

Bild: Pixabay/HeungSoon


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.