Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€đŸ”Ź Forskare tĂ€nker utrota livmoderhalscancer

đŸ‘©â€đŸ”Ź Forskare tĂ€nker utrota livmoderhalscancer

Ett sjÀlvtest ska ge fler möjlighet att upptÀcka om de har smittats av HPV-viruset, vilket ökar risken för att fÄ livmoderhalscancer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Runt om i vÀrlden dör 300 000 kvinnor i livmoderhalscancer varje Är. Men den siffran kan minska avsevÀrt i framtiden om ett forskarlag frÄn Uppsala universitet lyckas fÄ ut sin nya lösning pÄ bred front.

Lösningen i frÄga heter Hpvir och bestÄr av en kombination av ett sjÀlvprovtagningskit och ett HPV-test. Kvinnor som Àr smittade av HPV-viruset har en större risk att drabbas av livmoderhalscancer sÄ ju snabbare virussmittan upptÀcks desto snabbare kan lÀkare sÀtta in rÀtt ÄtgÀrder.

Anledningen till att forskarna ville ta fram ett sjÀlvtest var att mÄnga kvinnor inte testar sig pÄ vÄrdcentralerna.

– I dag Ă€r det mer Ă€n 20 procent av kvinnorna som av olika anledningar inte deltar i cellprovtagningen. VĂ„ra studier visar att fler kvinnor skulle delta vid sjĂ€lvprovtagning och pĂ„ sĂ„ vis skulle vi fĂ„ en bĂ€ttre tĂ€ckning, sĂ€ger Ulf Gyllensten, professor vid IGP som leder forskargruppen som tagit fram HPVir, i ett pressmeddelande.

En annan anledning Àr att sjÀlvtestet bara kostar hÀlften sÄ mycket som tester pÄ vÄrdinrÀttningar. Det gör att fler kvinnor kan testas för samma kostnad. Detta Àr speciellt viktigt i de fattigare delarna av vÀrlden.

Dessutom Àr sjÀlvtestet smittsÀkert. De som hanterar det kan inte bli smittade av virus som patienten kan ha.

– Det gör att provtagningskortet med fördel kan anvĂ€ndas i lĂ€nder dĂ€r HIV-viruset Ă€r utbrett, sĂ€ger Ulf Gyllensten.

Forskarna ska nu gÄ vidare för att CE-mÀrka Hpvir. Det Àr ett krav för att det ska fÄ anvÀndas inom EU till att börja med.

– CE-mĂ€rkning Ă€r det enda sĂ€ttet att nĂ„ ut, och det Ă€r vĂ„rt moraliska ansvar som forskare att fĂ„ ut det hĂ€r till allmĂ€nheten, sĂ€ger Inger Gustavsson, projektledare för forskargruppen.

Bild: Uppsala universitet/Mikael Wallerstedt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.