Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Global ojämlikhet minskar faktiskt

🌏 Global ojämlikhet minskar faktiskt

Trots frekventa påståenden om ökande ojämlikhet, minskar faktiskt den globala ojämlikheten. Omkring slutet på kalla kriget nådde den globala ojämlikheten sin topp med ett Gini-index på 69,4 år 1988. År 2018 hade denna siffra sjunkit till 60,1.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Trots frekventa påståenden om ökande ojämlikhet, minskar faktiskt den globala ojämlikheten.
  • Framtida minskningar av global ojämlikhet kan bero på tillväxten i Indien och afrikanska länder.

Ett sekel-långt perspektiv på global ojämlikhet

När vi zoomar ut till en global skala, är det tydligt att ojämlikheten på 2000-talet minskar. Under de senaste 100 åren har vi sett en övergång från en värld som blir allt mer ojämlik till en som blir mer ekonomisk jämlik, skriver Branko Milanovic i Foreign Affairs.

Begreppet "global ojämlikhet" refererar till inkomstdiskrepansen bland alla globala medborgare vid en viss tidpunkt, med beaktande av skillnader i priser mellan länder. Den mäts vanligtvis med Gini-koefficienten, som sträcker sig från noll, vilket representerar perfekt jämlikhet, till 100, det extrema fallet av ojämlikhet där en person äger alla inkomster.

Under historiens gång har det varit betydande förändringar i den globala ojämlikheten. Det började med den industriella revolutionen i början av 1800-talet då välstånd koncentreras i västerländska industrialiserade länder. Denna trend fortsatte fram till mitten av 1900-talet, då den globala ojämlikheten toppade under kalla krigets era. Men för ungefär 20 år sedan började denna trend att vända.

Omkring slutet på kalla kriget nådde den globala ojämlikheten sin topp med ett Gini-index på 69,4 år 1988. År 2018 hade denna siffra sjunkit till 60,1, en nivå som sist sågs i slutet av 1800-talet.

Tre åldrar av ojämlikhet

När det gäller global ojämlikhet har världen passerat genom tre distinkta perioder sedan 1820-talet. Den första perioden, kännetecknad av en stadig ökning av ojämlikheten, sträckte sig från 1820-talet till mitten av 1900-talet.

Under den andra perioden, den senare halvan av 1900-talet, förblev den globala ojämlikheten hög, och fluktuerade mellan 67 och 70 på Gini-skalan.

Det nya millenniet markerade början på den tredje eran, med en minskande global ojämlikhet, främst driven av den ekonomiska uppgången i asiatiska länder, särskilt Kina.

Med blicken framåt kan det bli nödvändigt för andra folkrika länder som Indien att följa i Kinas fotspår för att fortsätta trenden mot global jämlikhet. Utvecklingen av afrikanska länder kan också spela en kritisk roll. När dessa regioner växer och lyfter sina medborgare ur fattigdom, kan de betydligt minska global fattigdom och ojämlikhet.

Sammanfattningsvis, även om vi lever i en tid som ofta kännetecknas av ökande ojämlikhet, erbjuder det globala perspektivet en annan berättelse. Genom att fokusera på den större bilden blir det tydligt att vi faktiskt rör oss mot en värld som är mer jämlik än den har varit på över ett sekel.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.