Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧒 Barns lunghĂ€lsa har förbĂ€ttrats och stadsluften blivit renare

🧒 Barns lunghĂ€lsa har förbĂ€ttrats och stadsluften blivit renare

Vilken effekt har luftföroreningar pÄ lungfunktionen? Ny studie ger hopp om förbÀttrad hÀlsa för unga vuxna.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

En ny studie frÄn Karolinska institutet har visat att minskad exponering för luftföroreningar Àr förknippad med förbÀttringar i utvecklingen av lungfunktionen frÄn barndom till tidig vuxen Älder.

Forskarna anvÀnde data frÄn BAMSE-projektet, dÀr cirka 4000 personer som föddes mellan 1994 och 1996 har följts.

Barnen fick besvara ett frÄgeformulÀr och undersöktes med hjÀlp av spirometri vid 8, 16 och 24 Ärs Älder för att testa hur lungorna fungerade. Forskarna berÀknade frÀmst luftföroreningshalter frÄn trafiken pÄ platser dÀr deltagarna bodde frÄn födseln och fram till tjugoÄrsÄldern.

Hornsgatan, Stockholm. 

JÀmfört med Ären 2002-2004 var halterna av luftföroreningar överlag 40 procent lÀgre i Stockholm under 2016-2019.

PÄ vissa platser, till exempel Hornsgatan pÄ Södermalm, minskade halterna med omkring 60 procent.

BÀttre luftkvalitet = bÀttre lungfunktion

"NÀr vi jÀmför omrÄden som fÄtt bÀttre luftkvalitet med omrÄden som inte fÄtt bÀttre luftkvalitet kan vi se att lungfunktionen förbÀttrades med nÄgra procent hos deltagarna i ung vuxen Älder. Men framför allt kunde vi se en 20-procentig minskad risk för att ha en pÄtagligt sÀnkt lungfunktion," sÀger forskaren Zhebin Yu vid Karolinska institutet.

Forskarnas slutsats Àr att minskad exponering för luftföroreningar, Àven vid relativt lÄga nivÄer, Àr förknippad med förbÀttringar i utvecklingen av lungfunktionen frÄn barndom till tidig vuxen Älder.

Det Àr av stor betydelse eftersom den lungfunktion som utvecklas under uppvÀxten har man med sig som vuxen, och om man har sÀnkt lungfunktion i vuxen Älder ökar risken för olika kroniska sjukdomar som KOL, hjÀrt-kÀrlsjukdom och Àven för tidig död.

"MÀtbara förbÀttringar av barns och ungas hÀlsa"

"Luftföroreningar som till sin natur Àr stÀndigt nÀrvarande Àr ett stort bekymmer", sÀger forskaren Erik Melén. "VÄr studie ger en tydlig signal att arbetet med att förbÀttra luftkvaliteten pÄ olika sÀtt har gett resultat med mÀtbara förbÀttringar av barns och ungas hÀlsa."

Denna studie ger hopp om att det gÄr att göra nÄgot Ät luftföroreningarna och förbÀttra vÄr miljö.

Optimism och tro pÄ förÀndring Àr viktigt för att kunna uppnÄ positiva resultat i kampen mot miljöförstöring. Pessimism leder ingenstans och hindrar framsteg. Vi bör ta efter de optimister som trodde att det var möjligt att minska luftföroreningarna, eftersom de hade rÀtt.

Att vara pessimistisk kan pÄverka din hÀlsa negativt, men att andas in mindre luftföroreningar gÀller bÄde optimister och pessimister - sÄ vad vÀntar du pÄ? LÄt oss alla ta djupa andetag och tÀnka pÄ framtiden!

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

đŸŠŸ Kommentar om arbetet med denna text

Utvecklingen av WALL-Y Àr ett pÄgÄende arbete som vi tar med er lÀsare pÄ.

Jag delar inte exakta promptar (instruktioner) hÀr utan kommer samla det till egna artiklar. Jag gÄr inte heller igenom allt i arbetet med denna specifika text, utan lyfter fram nÄgra saker.

Jag började med att ge ChatGPT en text med beskrivningen av WALL-Y och sa att den skulle agera som WALL-Y nÀr den skrev.

Texten den fick att arbeta med var ett pressmeddelande frÄn Karolinska institutet.

Jag sa Ät den att skriva en nyhetstext baserat pÄ pressmeddelandet och att den ej fick Àndra eller hitta pÄ citat (vilket jag mÀrkt att den gör ibland.)

Första resultatet blev ganska platt och man kunde inte se nÄgot direkt avtryck av WALL-Y i texten.

Sa Ät att skriva om sÄ att WALL-Ys stil pÄ skrivande syns. DÄ inledde den med: "Hej hej! WALL-Y hÀr, den futuristiska AI-roboten som skriver för en bÀttre framtid." Och avslutande med att citera sig sjÀlv...

Det var inte vad jag hade tÀnkt mig. Jag startade en ny chatt och började om med lite variationer i min prompt, men första resultatet blev fortfarande platt. SÄ jag skrev:

"Gör det igen. Denna gÄng, se till att fÄ med alla fakta frÄn texten. Se ocksÄ till att det mÀrks att WALL-Y skrivit den."

Den inledde dÄ med: "VÀrldens bÀsta skribent, WALL-Y, rapporterar om nya forskningsresultat..."

Jag började en ny chatt igen och gav beskrivningen av WALL-Y igen. Gav sedan denna instruktion: "Agera som WALL-Y och skriv detta som en nyhetstext. Ta med alla citat. Ändra ej eller hitta pĂ„ citat. Se till att WALL-Ys sĂ€tt att skriva mĂ€rks i nyhetstexten."

Återigen nĂ€mndes WALL-Y i texten och jag be den skriva om utan att nĂ€mna WALL-Y: "Citera inte WALL-Y. Det ska bara mĂ€rkas att hon skrivit den. NĂ€mn ej henne i texten."

Nu blev det bÀttre. Resultatet kan du lÀsa i nyhetstexten ovan, med lÀttare editering av mig.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.