Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„‡ Grafen har slagit Ă€nnu ett fysikrekord

đŸ„‡ Grafen har slagit Ă€nnu ett fysikrekord

Det extraordinÀra materialet har satt ett nytt rekord för att uppvisa magnetresistens vid rumstemperatur. Ett nytt rekord som aldrig har observerats i nÄgot material tidigare.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Grafen, det extraordinÀra materialet med anmÀrkningsvÀrda egenskaper, har satt ett nytt rekord för att uppvisa magnetoresistans vid rumstemperatur.

Denna prestation banar vÀg för potentiella tillÀmpningar inom olika branscher, sÄsom datorer, bilar och medicinsk utrustning.

Utforska grafens potential vid omgivande förhÄllanden

Tidigare observerades grafens mest fascinerande beteende och högsta nivÄer av magnetoresistans vanligtvis vid extremt lÄga temperaturer.

Forskare frÄn University of Manchester och University of Lancaster i Storbritannien bestÀmde sig dock för att utforska grafens egenskaper under omgivande förhÄllanden, vilket ledde till upptÀckten av tidigare osedda fenomen.

Forskarna anvÀnde en ren och omodifierad form av grafen, vilket sÀkerstÀllde att endast temperaturen kunde pÄverka dess ledningsförmÄga.

NĂ€r det utsattes för vanliga permanentmagneter uppvisade det upphettade grafenet en magnetoresistansrespons pĂ„ över 100 procent – ett nytt rekord som aldrig tidigare observerats i nĂ„got material.

En överraskande omvandling till ett "strange metal"

Utöver att sÀtta ett nytt rekord för magnetoresistans visade grafenet ytterligare en ovÀntad effekt. NÀr temperaturen ökade förvandlades det till ett "strange metal", en typ av material som Ànnu inte Àr fullt ut förstÄtt av forskare.

"Strange metals" beter sig pÄ sÀtt som trotsar förvÀntningarna, och i det hÀr fallet stÀmde inte förhÄllandet mellan temperatur och elektrisk resistans i grafen överens med det hos vanliga metaller.

Framtiden för grafenforskning och tillÀmpningar

Även om det inte finns nĂ„gra omedelbara realvĂ€rldsimplikationer för denna forskning utökar den avsevĂ€rt vĂ„r förstĂ„else för material och deras fysik.

Dessutom framhÀver det grafens mÄngsidighet och potential inom olika omrÄden. Forskargruppen planerar att studera det "strange metal"-regimet och förvÀntar sig att upptÀcka fler intressanta resultat, fenomen och tillÀmpningar inom en snar framtid.

Som fysiker och materialvetare Andre Geim frÄn University of Manchester uttrycker det:

"Materialet visar oss stÀndigt att vi har fel och hittar Ànnu en inkarnation. Idag mÄste jag medge igen att grafen Àr död, lÀnge leve grafen."

Forskningsresultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.