Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution på gång?

💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution på gång?

Oftast när man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den här texten. Den slutar i en öppen fråga. Den frågan är baserad på att något stort är på gång. Något revolutionerande.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

📺 Är en medierevolution på gång, eller inte?

Den här texten har ingen slutsats. Oftast när man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den här texten. Den slutar i en öppen fråga.

Jag skriver den ändå och det av tre anledningar:
1) Sortera mina egna tankar.
2) Väcka en tanke hos dig som läser.
3) Få hjälp från er att komma närmare en slutsats.

Frågeställningen är denna:
Kommer generativ AI skapa en verklig revolution inom medieområdet? Inte bara en förändring, utan kommer medieområdet dramatiskt stöpas om av AI?

Media har ändrats, men känns ändå igen

Om vi tittar på medielandskapet på 1980-talet så hade vi tidningar, radio och tv. Innehåll paketerades i dessa kanaler och presenterades för läsare, lyssnare och tittare.

Medielandskapet är idag, i sin kärna, rätt likt. Vi har tidningar, radio och tv som paketerar och presenterar innehåll, men vi tar i allt högre grad del av det online. Den största skillnaden är vi genom internet och sociala medier fått en större mångfald, som att enskilda kreatörer har kanaler på YouTube, stora konton på sociala medier, bloggar och idag allt fler nyhetsbrev.

Konvergerande AI-tjänster

När vi tittar på generativ AI så ser vi flera parallella utvecklingar.

Text: Det går att producera text med hög kvalité och ökad längd. Kvalitén kommer öka ytterligare och mängden text likaså.

Bilder: Kvalitén har ökat dramatiskt senaste 18 månaderna. Det kommer fortsätta, och bilderna bli större i meningen att man kommer kunna skapa hela världar. Du kanske kommer kunna generera en hel stad och gå runt i den, där varje del du ser är full av detaljer.

Video: Har inte kommit lika långt som bilder, men det går nu att skapa tre sekunder långa videos med en enkel skriftlig instruktion (prompt). Långa videos och filmer är troligen inte långt bort.

Musik: Frank Sinatra som sjunger Barbie Girl är en del. En annan är att genom en prompt skapa egen musik.

GPTs: Med OpenAIs GPT store kan vem som helst nu bygga en egen specialversion av ChatGPT. Dessa GPT:er kan göra saker. Programmera, rita, boka ett flyg, etc.

Virtual reality och augmented reality: Ger oss möjlighet att kliva in i andra världar. Dessa världar kan med generativ AI bli avsevärt lättare att skapa och innehållet mycket mer intelligent.

Kreativ explosion: Eftersom vi styr generativ AI med det vanliga språk vi skriver och pratar varje dag, blir allt detta tillgängligt för alla som har en internetuppkoppling. Alla plötsligt skapa saker vi inte kunde tidigare. Vi kan skriva, måla, göra videos, skapa musik, programmera och mycket annat. Det frigör en enorm mängd kreativitet, som hittills varit fångad i vårt huvud.

Lägg ihop allt detta. Vad kommer uppstå när denna explosion av mänsklig kreativitet möter en mix av generativ AI?

En känsla av revolution

Jag har en känsla av att vi står inför en dramatisk förändring när det kommer till media och nyheter. Något som ersätter den modell vi har idag av paketering av innehåll --> presentation av innehåll. Eller skapar ett helt nytt kompletterande uttryckssätt.

Det känns som något ligger där under ytan. Om man skrapar på den kommer man hitta något chockerande annorlunda. Som är häftigt, fantastiskt och revolutionerande. Nya konstformer? Nytt sätt att kommunicera? Jag tänker förmodligen för snävt. Eller för brett. Kanske något helt annat?

Men det är bara en känsla.

Vad tror du?

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat smått och gott

📚 Boktips

Ser ut som en mycket intressant bok. Med förord av Steven Pinker (Warp Premium Supporter.) Släpps 1 mars.


👩‍🔬 R&D

Amazon lägger mer pengar på forskning och utveckling än Frankrike. Alphabet mer än Italien. Meta mer än Spanien. Apple mer än Sverige.

Källa: Ethan Mollick


🙏 Infectious Generosity

TED-chefen, Chris Anderson, lanserar Infectious Generosity. Fint budskap och kul att se ett TED-talk från den person i världen som sett flest TED-talks.

Den innehåller ett underbart citat från hans mamma:

“If you commit to a journey of generosity, sooner or later two companions will join you on that journey. Their names are Meaning and Happiness.”


🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här

🦾 Gå kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igång med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du får också skapa en egen AI-assistent.

Läs mer här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.