Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution pĂ„ gĂ„ng?

💡 Arge optimistens funderingar: Är en revolution pĂ„ gĂ„ng?

Oftast nÀr man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den hÀr texten. Den slutar i en öppen frÄga. Den frÄgan Àr baserad pÄ att nÄgot stort Àr pÄ gÄng. NÄgot revolutionerande.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

đŸ“ș Är en medierevolution pĂ„ gĂ„ng, eller inte?

Den hÀr texten har ingen slutsats. Oftast nÀr man skriver en opinionstext har den en tes eller ett budskap. Inte den hÀr texten. Den slutar i en öppen frÄga.

Jag skriver den ÀndÄ och det av tre anledningar:
1) Sortera mina egna tankar.
2) VÀcka en tanke hos dig som lÀser.
3) FÄ hjÀlp frÄn er att komma nÀrmare en slutsats.

FrÄgestÀllningen Àr denna:
Kommer generativ AI skapa en verklig revolution inom medieomrÄdet? Inte bara en förÀndring, utan kommer medieomrÄdet dramatiskt stöpas om av AI?

Media har Àndrats, men kÀnns ÀndÄ igen

Om vi tittar pÄ medielandskapet pÄ 1980-talet sÄ hade vi tidningar, radio och tv. InnehÄll paketerades i dessa kanaler och presenterades för lÀsare, lyssnare och tittare.

Medielandskapet Àr idag, i sin kÀrna, rÀtt likt. Vi har tidningar, radio och tv som paketerar och presenterar innehÄll, men vi tar i allt högre grad del av det online. Den största skillnaden Àr vi genom internet och sociala medier fÄtt en större mÄngfald, som att enskilda kreatörer har kanaler pÄ YouTube, stora konton pÄ sociala medier, bloggar och idag allt fler nyhetsbrev.

Konvergerande AI-tjÀnster

NÀr vi tittar pÄ generativ AI sÄ ser vi flera parallella utvecklingar.

Text: Det gÄr att producera text med hög kvalité och ökad lÀngd. Kvalitén kommer öka ytterligare och mÀngden text likasÄ.

Bilder: Kvalitén har ökat dramatiskt senaste 18 mÄnaderna. Det kommer fortsÀtta, och bilderna bli större i meningen att man kommer kunna skapa hela vÀrldar. Du kanske kommer kunna generera en hel stad och gÄ runt i den, dÀr varje del du ser Àr full av detaljer.

Video: Har inte kommit lika lÄngt som bilder, men det gÄr nu att skapa tre sekunder lÄnga videos med en enkel skriftlig instruktion (prompt). LÄnga videos och filmer Àr troligen inte lÄngt bort.

Musik: Frank Sinatra som sjunger Barbie Girl Àr en del. En annan Àr att genom en prompt skapa egen musik.

GPTs: Med OpenAIs GPT store kan vem som helst nu bygga en egen specialversion av ChatGPT. Dessa GPT:er kan göra saker. Programmera, rita, boka ett flyg, etc.

Virtual reality och augmented reality: Ger oss möjlighet att kliva in i andra vÀrldar. Dessa vÀrldar kan med generativ AI bli avsevÀrt lÀttare att skapa och innehÄllet mycket mer intelligent.

Kreativ explosion: Eftersom vi styr generativ AI med det vanliga sprÄk vi skriver och pratar varje dag, blir allt detta tillgÀngligt för alla som har en internetuppkoppling. Alla plötsligt skapa saker vi inte kunde tidigare. Vi kan skriva, mÄla, göra videos, skapa musik, programmera och mycket annat. Det frigör en enorm mÀngd kreativitet, som hittills varit fÄngad i vÄrt huvud.

LÀgg ihop allt detta. Vad kommer uppstÄ nÀr denna explosion av mÀnsklig kreativitet möter en mix av generativ AI?

En kÀnsla av revolution

Jag har en kÀnsla av att vi stÄr inför en dramatisk förÀndring nÀr det kommer till media och nyheter. NÄgot som ersÀtter den modell vi har idag av paketering av innehÄll --> presentation av innehÄll. Eller skapar ett helt nytt kompletterande uttryckssÀtt.

Det kÀnns som nÄgot ligger dÀr under ytan. Om man skrapar pÄ den kommer man hitta nÄgot chockerande annorlunda. Som Àr hÀftigt, fantastiskt och revolutionerande. Nya konstformer? Nytt sÀtt att kommunicera? Jag tÀnker förmodligen för snÀvt. Eller för brett. Kanske nÄgot helt annat?

Men det Àr bara en kÀnsla.

Vad tror du?

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat smĂ„tt och gott

📚 Boktips

Ser ut som en mycket intressant bok. Med förord av Steven Pinker (Warp Premium Supporter.) SlÀpps 1 mars.


đŸ‘©â€đŸ”Ź R&D

Amazon lÀgger mer pengar pÄ forskning och utveckling Àn Frankrike. Alphabet mer Àn Italien. Meta mer Àn Spanien. Apple mer Àn Sverige.

KĂ€lla: Ethan Mollick


🙏 Infectious Generosity

TED-chefen, Chris Anderson, lanserar Infectious Generosity. Fint budskap och kul att se ett TED-talk frÄn den person i vÀrlden som sett flest TED-talks.

Den innehÄller ett underbart citat frÄn hans mamma:

“If you commit to a journey of generosity, sooner or later two companions will join you on that journey. Their names are Meaning and Happiness.”


đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr

đŸŠŸ GĂ„ kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igĂ„ng med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du fĂ„r ocksĂ„ skapa en egen AI-assistent.

LÀs mer hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.