Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 22 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n juni

💡 22 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n juni

👀 FĂ„ ser desinformation online. 🚀 Första kraschfria testet av Starship. ✈ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt. 🌎 Den sista kemikalien som förstör ozonlagret minskar nu. 🌳 Avskogningen i Amazonas nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n sedan 2018.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News skriver faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mĂ€nskliga framsteg – och mĂ€nniskorna som skapar dem. Om du inte redan Ă€r prenumerant kan du bli det hĂ€r.

I juni blev det en del desinformation. Inte frÄn mig (förhoppningsvis), och inte sÄ mycket frÄn andra heller. I vanlig ordning hade mÄnga jagat upp sig över att en vÄg av AI-desinformation skulle svepa över vÀrlden, under detta supervalÄr.

Nu har över 800 miljoner röstat, och jag undrade i en text var denna vÄg tog vÀgen? LÀgligt nog kom en nyhet om att desinformation inte alls nÄr sÄ mÄnga. Desinformation och fake news Àr ett riktigt problem, men troligen mindre Àn vad de flesta tror.

Kul Àr att Jonas Birgersons Projekt EnergisamhÀllet rör sig framÄt. Man fÄr pengar till att utveckla en öppen standard för energidelning och Elonroad blir leverantör av elvÀxlar. Warp News mamma, stiftelsen Warp Institute, Àr en del av projektet.


Scrolla ner lite sÄ hittar ni alla mÄnadens faktabaserade optimistiska nyheter.

Glad sommar!

Mathias Sundin
Arge optimisten


HjÀlp gÀrna vÀnner och bekanta att hopescrolla genom att dela den hÀr sammanfattningen med dem och i sociala medier.

💡 MĂ„nadens faktabaserade optimistiska nyheter

🌳 Avskogningen i Amazonas nĂ„r lĂ€gsta nivĂ„n sedan 2018

Avskogningen i Amazonas har minskat med 40 procent jÀmfört med 2023. Maj 2024 noterade den lÀgsta avskogningen sedan mars 2018. Den ackumulerade avskogningen under det senaste Äret har minskat med 54 procent jÀmfört med samma period Äret innan.

LÀs mer pÄ Warp News

🔭 Nytt rymdteleskop kan komma att se stadsbelysning pĂ„ exoplaneter

NASAs nya rymdteleskop ska söka efter beboeliga exoplaneter. Teleskopet ska kunna upptÀcka bÄde biologiska och teknologiska tecken pÄ liv. Det kommer potentiellt Àven kunna söka efter stadsbelysning pÄ nattsidan av beboeliga exoplaneter.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ—łïž MĂ€nskliga rĂ€ttigheter har förbĂ€ttrats i alla vĂ€rldens regioner senaste hundra Ă„ren

MÀnskliga rÀttigheter har förbÀttrats i alla regioner under de senaste hundra Ären. Europa och Oceanien har högst skyddsnivÄer för mÀnskliga rÀttigheter. Afrika och Asien har lÀgre nivÄer men har gjort betydande framsteg.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Elonroad levererar elvĂ€xlar till energisamhĂ€llet

Nyckeln till ett lĂ„gt och fast pris pĂ„ grön el Ă€r delning av energi. DĂ„ behövs batterier och andra energilager - och en elvĂ€xel. En sĂ„dan kommer Elonroad bli leverantör till. Ännu en pusselbit lĂ€ggs till energisamhĂ€llet.

LÀs mer pÄ Warp News

🌎 Den sista kemikalien som förstör ozonlagret minskar nu

Halterna av den ozonnedbrytande kemikalien HCFC sjunker sedan 2021. Ozonlagret hÄller pÄ att ÄterstÀlla sig och det farliga ozonhÄlet blir mindre. Montrealprotokollet, som antogs 1987, har varit avgörande för att minska anvÀndningen av ozonnedbrytande Àmnen.

LÀs mer pÄ Warp News

🐩CyberTracker hjĂ€lper ursprungsbefolkningar att dokumentera biologisk mĂ„ngfald

CyberTrackers programvara utvecklad i samarbete med ursprungsbefolkningar gör det möjligt för nĂ€stan alla att samla in komplexa biologiska mĂ„ngfaldsdata. Även personer som inte kan lĂ€sa eller skriva kan samla in detaljerade data.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ§« Svenskar vinner 100 miljoner kronors Longitude Prize – bekĂ€mpar superbakterier

Sysmex Astrego har vunnit Longitude Prize pÄ drygt 100 miljoner kronor för sitt snabbtest av bakterieinfektioner. Testet minskar tiden för att avgöra rÀtt antibiotika frÄn tre dagar till mindre Àn 45 minuter. Utvecklingen baseras pÄ forskning vid Uppsala universitet.

LÀs mer pÄ Warp News

💰 Pengar till att skapa ett öppet energiprotokoll för energidelning

Lunds kommun tilldelas 20 miljoner kronor, dÀr en del kommer gÄ till Projekt EnergisamhÀllet och utvecklingen av ett energiprotokoll. Det möjliggör delning av energi och en lÄg fast avgift för all el du behöver.

LÀs mer pÄ Warp News

🐎 Vilda hĂ€star Ă„tervĂ€nder till Kazakstans stĂ€pper efter 200 Ă„r

VÀrldens sista vilda hÀstar, Przewalski-hÀstar, har ÄtervÀnt till sitt ursprungliga hem i Kazakstan. HÀstarna kommer frÄn djurparker i Berlin och Prag. Planen Àr att transportera totalt 40 hÀstar till centrala Kazakstan under de kommande fem Ären.

LÀs mer pÄ Warp News

👀 Ny studie: FĂ„ ser desinformation online - och debatten kring det har inte stöd i forskning

Exponering för falsk information koncentrerad till smala extremgrupper. Algoritmer spelar mindre roll Àn individuella val vid exponering för extremt innehÄll. Sociala medier har inte visat sig vara den frÀmsta orsaken till polarisering.

LÀs mer pÄ Warp News

🩠 AI hittar nĂ€stan 1 miljon nya antibiotika - framsteg i kampen mot antibiotikaresistens

Forskarna anvÀnde AI för att analysera genetiska data frÄn tiotusentals bakterier och andra organismer. NÀstan en miljon potentiella antibiotikaföreningar identifierades och 79 procent kunde döda minst en mikrob. AI har drastiskt snabbat upp processen för att upptÀcka nya antibiotikakandidater..

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Första kraschfria testet av Starship

Ännu en lyckad testflygning av Starship, och denna gĂ„ng tog sig bĂ„da delarna av raketen sĂ€kert ner till jorden igen. Starship Ă€r inte bara en ny cool raket, den har potential att förĂ€ndra mĂ€nskligheten.

LÀs mer pÄ Warp News

🏭 Har Kinas CO2-utslĂ€pp toppat? Nya siffror pekar pĂ„ det

Kinas koldioxidutslÀpp minskade med 3 procent i mars 2024. Sol och vind tÀckte 90 procent av tillvÀxten i elförbrukningen och fossila brÀnslen minskade sin andel av elproduktionen. DÄ Àven elbilar ökar snabbt sker en strukturell förÀndring, vilket gör att utslÀppen kan ha nÄtt sin topp under 2023.

LÀs mer pÄ Warp News

✈ Flygplanskapningar har minskat dramatiskt

Antalet flygplanskapningar har minskat betydligt sedan 1980-talet. Antalet dödsoffer i flygplanskapningar har ocksÄ minskat. Sista stora kapningen intrÀffade vid 11-september-attackerna 2001.

LÀs mer pÄ Warp News

🚑 Ny indisk trafiksĂ€kerhetsmodell ska rĂ€dda liv i fattiga lĂ€nder

Zero Fatality Corridor har minskat dödsolyckor pÄ vÀgar med över 50 procent pÄ specifika strÀckor i Indien. Modellen Àr anpassad till de unika förhÄllandena i lÄg- och medelinkomstlÀnder. Den indiska regeringen planerar att utöka modellen till landets 15 farligaste motorvÀgar, och globalt.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘šâ€đŸ« Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI

Den största satsningen frÄn Microsoft hittills i Sverige. Bland annat kommer 20 000 GPU:er installeras i företagets datacenter och 250 000 svenskar utbildas i AI.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŒ Ett periodisk system för blomvĂ€xter har skapats – innehĂ„ller 9500 arter

Forskare har analyserat 1,8 miljarder genetiska bokstÀver frÄn över 9 500 arter av blomvÀxter. Forskningen visar blomvÀxternas evolutionÀra historia. Studien involverade 138 organisationer frÄn 27 lÀnder och anvÀnde data frÄn nÀstan 200 Är gamla herbarieprover.

LÀs mer pÄ Warp News

🌳 Indiens skogar har ökat stadigt under de senaste 15 Ă„ren

Indien rankas globalt som trea i nettoökning av Ärlig genomsnittlig skogsareal mellan 2010 och 2020. De har prioriterat biologisk mÄngfald och naturvÄrd med ett utökat nÀtverk av skyddade omrÄden.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ Aftonbladets AI-bot svarar pĂ„ tusentals vĂ€ljarfrĂ„gor inför EU-valet

22 000 frÄgor om EU-valet har Aftonbladets AI-bot, Valkompisen, hittills svarat pÄ. Aftonbladet Àr aktiva och experimenterar med AI. De har Àven byggt en GPT som föreslÄr kvinnliga experter, för att fÄ en bÀttre könsfördelning i nyheterna.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ›°ïž NASA har upptĂ€ckt ett sĂ€tt att förutsĂ€ga plötsliga torkor flera mĂ„nader i förvĂ€g

Plötsliga torkor intrÀffar ovÀntat och snabbt, men nu ha forskare NASA Jet Propulsion Laboratory kommit pÄ ett sÀtt att upptÀcka dem tidigt. VÀxters "glöd" minskar inför en plötslig torka och förÀndringen kan observeras av satelliter.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Antalet lĂ€nder med hög ekonomisk ojĂ€mlikhet minskar

Antalet lÀnder med hög ojÀmlikhet har minskat frÄn 77 Är 2000 till 52 Är 2022. Hög ojÀmlikhet Àr frÀmst koncentrerad i Afrika söder om Sahara och Latinamerika. Minskad ojÀmlikhet kan leda till ökad ekonomisk och mÀnsklig utveckling.

LÀs mer pÄ Warp News

â˜ąïž Bill Gates satsar pĂ„ nĂ€sta generations kĂ€rnkraft i Wyoming

Bill Gates och hans energibolag TerraPower pÄbörjar byggandet av en avancerad kÀrnkraftsanlÀggning i Wyoming. Projektet anvÀnder natrium för kylning istÀllet för vatten, vilket gör det sÀkrare och effektivare. AnlÀggningen berÀknas kosta upp till 4 miljarder dollar.

LÀs mer pÄ Warp News

Krönikor och andra texter

đŸ—łïž Startupen VINICI skapar en retorisk tidslinje över vad politiker sagt - kĂ€mpar för demokrati i Georgien

Georgien har klubbat en ryskinspirerad lag som gör att mÄnga demokratiaktivister klassas som utlÀndska agenter. Ett steg i ett hÄrdare förtryck. Men det finns mÄnga som kÀmpar emot. VINICI bygger ett verktyg som kan pÄverka valet i Georgien i höst.

LÀs pÄ Warp News

🔎 Vi skulle översköljas av AI-desinformation... nu har 800 miljoner röstat, var Ă€r den?

Vi stod "inför ett teknikdrivet Armageddon" och experter rankade AI-desinformation som det nÀst största globala hotet i Är. Har du mÀrkt mycket av det?

LÀs pÄ Warp News

đŸ“± Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

Att driva en startup Àr svÄrt. Att driva en startup i Ukraina Àr brutalt. Men det Àr vad Tamara Tachynska gör. Med Qela App kan demokratiaktivister och andra communities organisera sig.

LÀs pÄ Warp News

📗 Jösses vad mĂ„nga dĂ„liga saker som har peakat – och fler kommer det bli

Hon lÀmnade universitetet utan hopp och utan lösning pÄ en lÄng rad problem. Men sÄ rÄkade hon se en av Hans Roslings förelÀsningar och det förÀndrade hennes liv. Nu vill hon bli Roslings motsvarighet för hÄllbarhetsfrÄgor och menar att vi kan bli den första generationen som lever helt hÄllbart.

LÀs pÄ Warp News

đŸ™…â€â™€ïž Prebunking - sĂ„ stod Taiwan emot Kinas informationskrigföring

Att visa mÀnniskor i förvÀg vad manipulatörerna kommer att pÄstÄ ger folk mentala antikroppar att stÄ emot desinformation.

LÀs pÄ Warp News

📚 Arge optimisten tipsar om sommarlĂ€sning

Det var en produkt som skulle förÀndra stÀderna lika mycket som bilen gjort, som Steve Jobs hyllade, som investerare slogs för att fÄ investera i, skapat av ett tekniskt geni. En produkt sÄ vÀrldsomvÀlvande att den bara dyker upp en gÄng per generation. Det och andra boktips för lata sommardagar.

LÀs pÄ Warp News

📞 TelefonbedrĂ€gerier kan bli svĂ„rare att genomföra

Om jag vore kriminell skulle jag satsa pÄ bedrÀgerier med hjÀlp av AI. Detta Àr ett verkligt AI-problem, till skillnad frÄn fantasierna om mÀnsklighetens undergÄng. Men som sÄ ofta kan lösningen finnas i sjÀlva tekniken som bidrar till problemet.

LÀs pÄ Warp News

⛓ Chain of Thought-promptar ger hĂ€pnadsvĂ€ckande bra resultat (se upp nu, Gordon Gekko!)

HÄR ÄR PROMPTEN SOM GÖR ATT DU KAN SPÖA WALL STREET OCH TJÄNA MILJARDER!!! (Jag skojar inte.)

LÀs pÄ Warp News

✉ FĂ„ en dos faktabaserad, gratis, optimism en gĂ„ng i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ€ Behöver ni lĂ€ra er mer om AI?

Boka den arge optimsten till er konferens.

LÀs mer om Mathias Sundins AI-förelÀsning pÄ mathiassundin.org.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.