Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Svenskar vinner 100 miljoner kronors Longitude Prize – bekĂ€mpar superbakterier

đŸ§« Svenskar vinner 100 miljoner kronors Longitude Prize – bekĂ€mpar superbakterier

Sysmex Astrego har vunnit Longitude Prize pÄ drygt 100 miljoner kronor för sitt snabbtest av bakterieinfektioner. Testet minskar tiden för att avgöra rÀtt antibiotika frÄn tre dagar till mindre Àn 45 minuter. Utvecklingen baseras pÄ forskning vid Uppsala universitet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Svenskgrundade Sysmex Astrego har vunnit Longitude Prize pĂ„ drygt 100 miljoner kronor för sitt snabbtest av bakterieinfektioner.
  • Testet minskar tiden för att avgöra rĂ€tt antibiotika frĂ„n tre dagar till mindre Ă€n 45 minuter.
  • Utvecklingen baseras pĂ„ forskning vid Uppsala universitet och kan anvĂ€ndas direkt vid första lĂ€karbesöket.

Ett prestigefyllt pris

Longitude Prize Àr ett brittiskt innovationspris som först utlystes 1714 för att lösa problemet med att mÀta longitud till sjöss. DÄ vann John Harrison för hans kronometer, som kunde bestÀmma ett fartygs exakta position i förhÄllande till himlakropparna.

Harrisons kronometer. Wikimedia Commons.

Tre hundra Är senare, 2014, utlystes priset igen. Denna gÄng för snabb detektion av antimikrobiell resistens, en av dagens stora globala hÀlsoutmaningar. Vinnaren blev Sysmex Astrego, ett företag grundat 2017 som en avknoppning frÄn Uppsala universitet.

Det prisbelönta instrumentet kommer att stÀllas ut pÄ museet tillsammans med John Harrisons kronometer och Alexander Flemings penicillinmögel frÄn 1928.

Förfinade verktyg

Elfs forskargrupp har lĂ€nge anvĂ€nt mikroskopi och mikrofluidik för att studera bakterier. Metoderna utvecklades vidare 2015 nĂ€r doktoranden Özden Baltekin började studera tillvĂ€xtvariationer mellan enskilda bakterieceller och de underliggande molekylĂ€ra mekanismerna.

Det första testet, som Àr för urinvÀgsinfektion, förÀndrar vÄrdsituationen radikalt. Efter bara 15 minuter visar testet om det Àr en bakteriell infektion och pÄ mindre Àn 45 minuter vilken typ av antibiotika som kan anvÀndas. Tidigare tester för antibiotikaresistens har behövt analyseras pÄ sjukhuslaboratorier med en vÀntetid pÄ 2-3 dagar.

"Den unika faktorn Àr att testet kan göras pÄ en primÀrvÄrdsklinik, sÄ att rÀtt antibiotika redan vÀljs vid första mötet med en lÀkare eller sjuksköterska. Genom att anvÀnda testet Àr det dÀrför möjligt att Äterintroducera antibiotika som har övergivits pÄ grund av hög resistensnivÄ i befolkningen men som fortfarande Àr effektiva, förutsatt att man kan ta reda pÄ vilka patienter som inte har resistenta bakterier," förklarar Elf.

Ett av priskommitténs kriterier var att medicinsk personal skulle kunna utföra testet innan de förskriver antibiotika första gÄngen.

"Vi hade förfinat verktygen och diskuterade med Dan Andersson, professor i medicinsk bakteriologi, hur vi kunde anvÀnda teknologin i diagnostik. Dan nÀmnde Longitude Prize och vikten av ett snabbt test blev uppenbar. Vi undersökte genast hur snabbt vi kunde avgöra om bakterierna i labbet svarade pÄ antibiotikabehandling och det tog bara nÄgra minuter."

Johan Elf and Özden Baltekin. Foto: Mikael Wallerstedt

PristÀvlingar accelererar innovation

PristÀvlingar Àr ett smart sÀtt att skapa innovation. De accelerar innovation genom att bÄde crowdsourca idéer och finanseringen. I mÄnga pristÀvlingar Àr summan som investeras av samtliga lag ofta avsevÀrt mycket större Àn prissumman. Inte sÀllan 10 eller 20 gÄnger större.

Ännu viktigare Ă€r mĂ„ngfalden av idĂ©er. Vid "vanlig" innovation Ă€r det oftast de som jobbar inom ett omrĂ„de som pysslar med det, men vid en tĂ€vling fĂ„r andra chansen att testa sina idĂ©er. 

💡 Optimist’s Edge: PristĂ€vlingar accelererar innovation
💡 PristĂ€vlingar accelererar innovation genom att bĂ„de crowdsourca idĂ©er och finanseringen.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.