Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📗 Jösses vad mĂ„nga dĂ„liga saker som har peakat – och fler kommer det bli

📗 Jösses vad mĂ„nga dĂ„liga saker som har peakat – och fler kommer det bli

Hon lÀmnade universitetet utan hopp och utan lösning pÄ en lÄng rad problem. Men sÄ rÄkade hon se en av Hans Roslings förelÀsningar och det förÀndrade hennes liv. Nu vill hon bli Roslings motsvarighet för hÄllbarhetsfrÄgor och menar att vi kan bli den första generationen som lever helt hÄllbart.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Hans Rosling förÀndrade Hannah Ritchies liv.

Efter att i fyra Är studerat Environmental Geoscience lÀmnade hon universitetet utan hopp och utan lösning pÄ en lÄng rad problem. Global uppvÀrmning, svÀltande isbjörnar, luftföroreningar, avskogning och mycket mer.

"Jag trodde att jag levde genom mÀnsklighetens vÀrsta period," skriver hon.

Hon blev sÄ deprimerad av detta att hon började söka sig bort frÄn miljöomrÄdet. SÄ en kvÀll förÀndrades allt.

"Jag sÄg bubblor flyga över tv-skÀrmen. En liten man jagade efter dem."

Mannen var Hans Rosling.

Ritchie var övertygad om att vÀrlden blev sÀmre. Men hÀr visade Rosling att mycket i vÀrlden blir bÀttre. Viktiga saker som liv, hÀlsa och utbildning.

Upplevelsen fick henne att byta bana. Det Hans Rosling gjort för att belysa hur sociala problem blir mindre, vill Hannah Ritchie göra för miljö- och hÄllbarhetsproblem.

Efter att ha lÀst hennes bok, Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet, sÄ Àr jag benÀgen att tro att hon kan bli just det. Hans Roslings unika stil kan ingen hÀrma, men de fakta som hon fyller boken med sparkar. HÄrt.

IstÀllet för att recensera boken mer Àn sÄ, har jag valt ut ett gÀng citat. Den Àr proppfull med dem, sÄ det var rÀtt svÄrt att vÀlja. Rekommenderar er verkligen att lÀsa hela boken, den Àr 5/5.

MÄnga dÄliga saker har peakat

En sak som slog mig nÀr jag valde citat Àr hur mÄnga dÄliga saker som har peakat. Nedan hittar ni nÄgra av dem, men lÄngt ifrÄn alla.

"Jag tror inte att vi kommer att vara den sista generationen. Bevisen pekar pÄ motsatsen. Jag tror att vi skulle kunna vara den första generationen. Vi har möjligheten att vara den första generationen som lÀmnar miljön i ett bÀttre tillstÄnd Àn vi fann den."

"Varje dag fÄr 300 000 mÀnniskor tillgÄng till elektricitet och ett liknande antal fÄr rent vatten för första gÄngen. Detta har varit fallet varje dag i ett decennium."

"Vi andas luft som Àr renare Àn den har varit pÄ Ärhundraden."

Foto: Ryan Lash / TED

"Min syn pÄ 1,5°C har inte förÀndrats mycket sedan dess. Utan ett stort, ovÀntat teknologiskt genombrott kommer vi att gÄ förbi detta mÄl. ... Men min syn pÄ 2°C har förÀndrats. Jag Àr nu försiktigt optimistisk att vi kan komma nÀra det."

"Dödssiffrorna frÄn katastrofer har faktiskt sjunkit sedan första halvan av 1900-talet. Och inte bara lite. De har sjunkit ungefÀr tiofaldigt."

"VÀrlden har redan passerat toppen av utslÀpp per capita. Det hÀnde för ett decennium sedan. De flesta Àr inte medvetna om detta."

"Jag Àr optimistisk att vi kan nÄ toppen av globala utslÀpp pÄ 2020-talet."

"FörsÀljningen av nya bensinbilar i vÀrlden nÄdde sin topp 2017."

"Avskogningen i Amazonas nÄdde sin topp i slutet av 1990-talet och har minskat sedan dess."

"...data tyder ocksÄ pÄ att den globala avskogningen har minskat frÄn sin topp pÄ 1980-talet."

"UngefÀr hÀlften av vÀrldens befolkning skulle inte vara vid liv idag utan uppfinningen av syntetiska gödningsmedel."

"VĂ€rlden kan redan ha passerat toppen av jordbruksmark."

"VÀrlden kommer snart att passera toppen av gödningsmedel."

Den hÀr boken Àr 100 procent faktabaserad optimism.

"Transportdelen av livsmedelskedjan bidrar endast med cirka 5 % av alla vÀxthusgasutslÀpp frÄn livsmedel. De flesta av vÄra livsmedelsutslÀpp kommer frÄn markanvÀndning och utslÀpp pÄ gÄrden: de metanrapande korna; utslÀppen frÄn gödningsmedel och gödsel; utslÀpp av kol frÄn jorden."

"VÀrlden producerar nu mer fisk frÄn fiskodling Àn frÄn fÄngst i havet."

"Om du lever idag, Àr du i en verkligen unik position att uppnÄ nÄgot som var otÀnkbart för vÄra förfÀder: att leverera en hÄllbar framtid."

"Jag kÀnner mig ofta generad över att erkÀnna att jag Àr optimist. Jag förestÀller mig att det sÀnker mig en aning i mÀnniskors ögon. Men vÀrlden behöver desperat mer optimism. Problemet Àr att mÀnniskor misstar optimism för 'blind optimism', den ogrundade tron att saker bara kommer att bli bÀttre. Blind optimism Àr verkligen dumt. Och farligt."

"Optimism Àr att se utmaningar som möjligheter att göra framsteg; det Àr att ha förtroendet att det finns saker vi kan göra för att göra skillnad. Vi kan forma framtiden, och vi kan bygga en fantastisk sÄdan om vi vill."

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.