Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

đŸ“± Ukrainska Qela organiserar demokratiaktivister med en app

Att driva en startup Àr svÄrt. Att driva en startup i Ukraina Àr brutalt. Men det Àr vad Tamara Tachynska gör. Med Qela App kan demokratiaktivister och andra communities organisera sig.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag minns det tydligt. Hon symboliserade motstÄndet. Ukrainas motstÄnd.

Det var bara nÄgra mÄnader efter Vladimir Putins brutala invasion. PÄ scenen hos Copenhagen Democracy Summit stod Tamara Tachynska, rak i ryggen med en t-shirt dÀr det stod: "Be brave - like Ukraine"

Tamara Tachynska, grundare av Qela App.

Hon var en av 2022 Ärs Democracy Tech Fellows och pitchade sin startup, Qela App. Jag skrev om det dÄ.

PÄ Ärets upplaga av konferensen kom hon fram nÀr jag stod och hÀllde upp en kopp kaffe. Hon berÀttade att de lagt in nÄgra av de 198 icke-vÄldsmetoder, som jag tipsat om i en förelÀsning för henne och andra Tech Fellows.

Det gjorde mig sÄklart glad, men Ànnu gladare att bÄde hon och hennes startup var vid liv. Jag vet ju hur svÄrt det Àr att driva en startup. Hur det Àr att driva en startup i Ukraina kan jag inte ens förestÀlla mig.

Efter Summiten gjorde jag en intervju med henne.

Inte bara för demokratiaktivister

Qela Àr en gamifierad plattform och app för handlingsdrivna communities som vill bli att bli starkare, vÀxa och skapa tillhörighet och Àgarskap genom kampanjer och gemensamma beslut. Perfekt för att organisera demokratiaktivister, men fungerar för andra sorters communities ocksÄ.

Du pitchade pÄ Copenhagen Democracy Summit för tvÄ Är sedan. Vad har hÀnt med Qela sedan dess?

"Det hade dÄ gÄtt tre mÄnader sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina nÀr jag pitchade Qelas prototyp pÄ Copenhagen Democracy Summit. Jag var bÄde chockad och exalterad. Vi drevs alla av adrenalin och ilska: inga kompromisser, bara seger.

Feedbacken pÄ Qelas mission och metodik var övervÀldigande positiv, och vi fick ett bidrag frÄn Alliance of Democracies.

NÀr jag ÄtervÀnde till Ukraina full av bÄde hopp och bekrÀftelse övertygade jag min medgrundare och till slut vÄra Àngelinvesterare. Vi omgrupperade vÄrt team och omvandlade en fristÄende prototyp för Ukraina till en SaaS-plattform som fungerar i hela vÀrlden.

Vi lyckades. Nu Àr Qela en webbplattform för community managers och en app för anhÀngare (bÄde pÄ Android och iOS), tillgÀnglig pÄ engelska och ukrainska. VÄra kunder Àr studenter, politiska och vÀlgörenhetsorganisationer som vÀrdesÀtter ett demokratiskt förhÄllningssÀtt i communitybyggande."

Att driva en startup Àr svÄrt, att driva en startup i Ukraina Àr...?

"Overkligt men livrÀddande. Jag har inte tid att konsumera alla nyheter, jag kan inte stanna upp och vÀnta. Jag fokuserar pÄ sÀkerhet och en större bild: detta krig och andra konflikter Àr tecken pÄ en vÀrldskris, vÀrlden behöver ett starkt och utbildat civilsamhÀlle för att övervinna det, och vÄr mission Àr att hjÀlpa till med det. Vi som team fokuserar pÄ att vara flexibla, öppensinnade, vÀnliga mot varandra och modiga. Vi har verkligen inga andra alternativ," sÀger hon och ler.

Ni har integrerat nÄgra av Gene Sharps ickevÄldsmetoder i Qela, kan du berÀtta mer om det?

"Gene Sharps bok FrÄn diktatur till demokrati Àr en guide för att störta en diktatur genom icke-vÄldsamma medel och listar 198 specifika metoder. Denna lista inkluderar olika typer av ÄtgÀrder bÄde individuella och kollektiva. Vi jÀmförde listan med vÄra kundintervjuresultat och vÄr egen erfarenhet, sÄg likheter, fick inspiration, tog aktiviteter som vi kan automatisera, grupperade dem i specifika quest-mallar (vi kallar varje nyttig handling en quest) och lade till dem i vÄr metodik.

Dr. Gene Sharp and his book.

Qela har blivit en blandning av uppgiftshantering (icke-vÄldsamma ÄtgÀrder att utföra), utbildning (quizzes), feedback (undersökningar), samarbetsbeslut och gamification (röstning och belöning för varje avslutad aktivitet) för att skapa ett engagerande samhÀllsliv med effektiva kampanjer."

Vilka Àr de organisationer som bör kolla in Qela, vilka Àr era potentiella kunder?

Varje organisation som behöver en handlingsfokuserad gemenskap för att uppnÄ sina mÄl bör kolla in Qela. MÄnga civila aktivister eller vÀlgörenhetsledare har anhÀngare och volontÀrer, men deras engagemang Àr sporadiskt, spontant och saknar motivation. Om en organisation, rörelse eller samhÀlle Àr seriös om hÄllbara resultat, Àr vi hÀr för att hjÀlpa.

Hur kan Warps community hjÀlpa er?

Vi skulle uppskatta feedback pÄ vÄr produkt frÄn Warps community. Vi övervÀger AI-integration i vÄr plattform, och alla professionella diskussioner skulle vara vÀrdefulla. Dessutom Àr vi öppna för utbildningssamarbeten om Àmnen relaterade till civilt engagemang och volontÀrarbete med tekniska verktyg.

Du hittar Qela hÀr och i App Store och pÄ Google Play.

Hör av er till mig om du intresserad av att komma i kontakt med Tamara Tachynska.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.