Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± De anvĂ€nder teknologi för att stĂ€rka demokrati

đŸ“± De anvĂ€nder teknologi för att stĂ€rka demokrati

Åtta demokratiaktivister frĂ„n Ukraina, Venezuela och Georgien presenterade sina webbverktyg för att organisera demokratirörelser, avslöja korruption, skapa transparens i val och hjĂ€lpa undersökande journalister.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I en t-shirt med texten "Be brave - like Ukraine" stod Tamara Tachynska frÄn Ukraina pÄ scenen pÄ Copenhagen Democracy Summit och presenterade sitt verktyg för att organisera demokratirörelser, Qela App.

Tamara Tachynska. Foto: Alliance of Democracies.

Qela App

Tamara Tachynska Àr en Alliance of Democracies Tech Fellow. Det Àr ett sexmÄnaders program som hjÀlper demokrati-tech-entreprenörer frÄn framvÀxande demokratier med kunskapen om att starta och skala upp framgÄngsrika och demokratiskt drivna satsningar.

Qela Àr ett verktyg för att organisera demokratiska organisationer. De anvÀnder intressanta instrument som viktad röstning baserat pÄ din aktivitet och gamification för att göra det roligt och tÀvlingsrinriktat.

Politscanner

Ta en bild pÄ en politiker och fÄ information om politikerns verksamhet, biografi, valprogram och skattebesked.

Supernova

De hjÀlper medieforskare och analytiker att upptÀcka desinformation i realtid. Som att se misstÀnkta relationer mellan specifika personer, politiska partier eller företag för att skydda mot fake news eller mot ryskvÀnliga aktiviteter.

Ketevan Bosikashvili, Executive Director pÄ Supernova. Foto: Alliance of Democracies.

Nowrepost

En app som tillÄter organisationer som kÀmpar för demokrati att bevÀpna sina följare med rÀtt data och information. Spridning av mikrosanningar mellan betrodda följare för att sedan cirkuleras inom deras nÀtverk av mÀnniskor.

Z-Axis

De anvÀnder datavisualisering och dataanalys primÀrt för sociala frÄgor frÄn sociala mediers webbplatser.

Foto: Alliance of Democracies.

Candydato

En plattform för insamling och crowdfunding för politiska kampanjer i Latinamerika. FÄ tillgÄng till röstlistor i ditt grannskap, lÀn eller land och nÄ dem alla via SMS, e-post och sociala medier.

Facting

En decentraliserad databas dÀr medborgare kan skicka potentiella falska nyheter, desinformation eller felaktig information för att verifieras, publiceras eller motbevisas av olika faktakontrollerande organisationer vid evenemang av allmÀnt intresse som val eller demonstrationer.

Foto: Alliance of Democracies.

Market Research Tool

Ett verktyg som jÀmför styckpriset för varor och hjÀlper statliga enheter och kommuner att göra bÀttre upphandlingar genom att identifiera leverantörer med de lÀgsta priserna pÄ upphandlingsmarknaden i Ukraina och Moldavien.

LÀs mer om alla medlemmar och deras företag hÀr.

Uppbyggnad av ett Alliance of Democracies

Arrangören av Copenhagen Democracy Summit Àr Alliance of Democracies Foundation. Grundare och ordförande Àr den tidigare danska premiÀrministern och Natos tidigare generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen.

Jag har deltagit pÄ Summiten sedan starten, men dÄ i min tidigare roll som riksdagsledamot. Jag har lagt fram förslag i Sveriges riksdag om att bilda en allians av demokratier.

Personligen tycker jag att detta var det bÀsta Summiten hittills. De första Ären var pÄ en mer teoretisk nivÄ, vilket var intressant, men nu Àr det mycket mer aktivitet runt stiftelsen, som syns av dessa briljanta techaktiister för demokrati.

Mathias SundinFĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.