Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📞 TelefonbedrĂ€gerier kan bli svĂ„rare att genomföra

📞 TelefonbedrĂ€gerier kan bli svĂ„rare att genomföra

Om jag vore kriminell skulle jag satsa pÄ bedrÀgerier med hjÀlp av AI. Detta Àr ett verkligt AI-problem, till skillnad frÄn fantasierna om mÀnsklighetens undergÄng. Men som sÄ ofta kan lösningen finnas i sjÀlva tekniken som bidrar till problemet.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Om jag vore kriminell skulle jag satsa pÄ bedrÀgerier med hjÀlp av AI. Samtidigt som det blir lÀttare att generera bilder, videos, ljud och text för bra saker, blir det ocksÄ lÀttare för dÄliga saker. Som att klona röster och skriva övertygande texter för att lura av nÄgon pengar. Detta Àr ett verkligt AI-problem, till skillnad frÄn fantasierna om mÀnsklighetens undergÄng.

Men som sÄ ofta finns lösningen i samma teknik. TvÄ saker har hÀnt senaste tiden som gör att jag tror att just AI kommer vara effektivt i att bekÀmpa bedrÀgerier.

Det ena var att Truecaller slÀppte en tjÀnst som kan avgöra om samtalet du fÄr Àr en mÀnsklig röst eller en AI-klonad röst. Det gÄr ju exempelvis att spela in nÄgon av dina familjemedlemmars röst frÄn ett klipp i sociala medier, klona den och anvÀnda den för att ringa upp dig. Men Truecaller kan upptÀcka om rösten Àr syntetisk.

Det andra var att iPhones kommer kunna spela in, transkribera och sammanfatta samtal. Till det Àr steget inte lÄngt att ocksÄ identifiera bÄde klonade röster men Àven analysera samtalet och upptÀcka misstÀnkt bedrÀgeri.

Det mÄste inte vara en AI som ringer eller en klonad röst, det kan vara en riktig mÀnniska med ett vanligt telefonbedrÀgeri. NÀr iPhones AI hör att samtalet handlar om att föra över pengar, eller den typ av samtal som bedragare för, kan den slÄ larm. Det skulle Àven kunna kopplas till nÄgra minuters spÀrrning av möjligheten att föra över pengar. Det Àr sÄklart ganska extremt, men Àr man orolig över en gammal förÀlder kan man ha den tjÀnsten i deras telefon.

Apple har inte sagt att denna antiscam-funktion kommer att finnas, men jag tror det finns en god chans att den dyker upp.

Bild frÄn Mashable.

Inte bara telefonsamtal

Samma metod kan anvÀndas för att upptÀcka bedrÀgerier i text. I mejlen har vi sedan lÀnge ett sÄdant skydd i form av upptÀckt och bortfiltrering av spam. Nu kan det bli bÀttre och inte bara i mejlen.

FÄr du ett meddelande pÄ Messenger frÄn nÄgon som uppger sig för att vara din dotter kan en AI, precis som pÄ samma sÀtt som vid ett telefonsamtal, upptÀcka misstÀnkt aktivitet och varna dig.

Löser del av problemet, men inte hela

Som alla tekniska lösningar bygger denna pÄ att den anvÀnds. AnvÀndaren mÄste aktivt slÄ pÄ funktionen. Kanske kan det i fallet Apple bli en del av deras standard, men eftersom mÄnga inte kommer vara bekvÀma med att en AI lyssnar pÄ samtalet, blir det sannolikt nÄgot man mÄste slÄ pÄ sjÀlv.

Den AI som gör upptÀckten kan troligen göra jobbet direkt i din telefon, vilket innebÀr att dina privata samtal och meddelanden inte behöver laddas upp ytterligare nÄgonstans.

Förhoppningsvis kan Apple och andra pusha det pÄ ett sÀtt som gör att mÄnga anvÀnder tjÀnsten. Vid ett brett anvÀndande skulle det avsevÀrt försvÄra för bedragarna och bidra till att minska problemet.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.