Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ Aftonbladets AI-bot svarar pĂ„ tusentals vĂ€ljarfrĂ„gor inför EU-valet

đŸŠŸ Aftonbladets AI-bot svarar pĂ„ tusentals vĂ€ljarfrĂ„gor inför EU-valet

22 000 frÄgor om EU-valet har Aftonbladets AI-bot, Valkompisen, hittills svarat pÄ. Aftonbladet Àr aktiva och experimenterar med AI. De har Àven byggt en GPT som föreslÄr kvinnliga experter, för att fÄ en bÀttre könsfördelning i nyheterna.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Aftonbladet Àr aktiva pÄ AI-fronten och gör det jag tycker man ska göra nu, experimenterar.

I höstas skapade de en AI-buffé av verktyg för sina medarbetare. HjÀlp med korrekturlÀsning, feedback pÄ texter, ta fram SEO-anpassade rubriker, med mera.

Riktat mot lÀsarna har de Àven AI-sammanfattningar av nyheter och nu inför EU-valet lanserar de Valkompisen. En AI-bot som vÀljarna kan chatta med inför valet till Europaparlamentet.

Emilia Cederholm Àr projektledare för Aftonbladets AI-nav. Hon berÀttar att nu har 22 000 frÄgor stÀllts till den. Och det Àr högt och lÄgt. Allt frÄn vad det Àr för vÀder i BÄlsta till vilket land i EU som skulle vara Gollum om EU var en version av Sagan om Ringen.

Emilia Cederholm

Men mest frÄgar folk seriösa frÄgor om valet.

"VĂ€ldigt, vĂ€ldigt mĂ„nga frĂ„gar 'vad ska jag rösta pĂ„' vilket Valkompisen inte kan svara pĂ„. Men dĂ„ ger den tips pĂ„ frĂ„gor man kan stĂ€lla om partier och kandidater för att fĂ„ veta vad de stĂ„r i olika frĂ„gor samt att den tipsar om Aftonbladets Valkompass", sĂ€ger Emilia Cederholm.

NÀst största kategori av frÄgor rör hur EU-fungerar och varför de ska rösta i EU-valet.

"PopulÀrt Àr ocksÄ frÄgor om hur partierna och kandidaterna stÄr i migrationsfrÄgor och klimatfrÄgor."

Jag frÄgor ocksÄ Martin Schori, som Àr bitrÀdande redaktionschef, varför de byggt Valkompisen.

"Vi vill erbjuda vÄr publik olika sÀtt att ta del av vÄr journalistik - och samtidigt testa en ny teknik och ett nytt beteende som kommit ur lanseringen av ChatGPT och alla andra chatbotar pÄ marknaden. Tanken Àr inte att ersÀtta vÄra duktiga journalister, men att komplettera deras intervjuer, granskningar och ansvarsutkrÀvande med en stor databas spÀckad med nyttig, informativ - och kanske till och med lite kul - journalistik," sÀger han.

Martin Schori.

"Det Àr spÀnnande men ocksÄ lite lÀskigt, vi brukar ju ha koll pÄ varenda siffra och bokstav som publiceras, hÀr har vi slÀppt lite av den kontrollen. Men hittills har det varit positiv respons - och Valkompisen har klarat alla kluriga frÄgor galant."

Varför fÄr jag bara rösta pÄ svenska kandidater?

Jag frÄgade Valkompisen varför man inte rösta pÄ kandidater frÄn andra lÀnder Àn sitt eget:

"I EU-valet kan du bara rösta pÄ de politiska partier och kandidater som stÀller upp i valet i det land dÀr du Àr registrerad som vÀljare. Varje EU-land har sina egna partier och kandidater som representerar landet i Europaparlamentet. Detta system Àr utformat för att varje land ska kunna vÀlja sina egna representanter som bÀst kan föra landets talan i EU."

Jag bad den utveckla svaret, vilket den gjorde pÄ ett bra sÀtt.

Den gör ocksÄ ett bra jobb i att sÀga att den inte vet, eller inte har information om vissa saker. ChatGPT kan ju annars babbla pÄ om allt möjligt, Àven sÄdant man inte vill.

Kvinnliga experter-GPT

Aftonbladet har ocksÄ anvÀnt AI för att granska 100 000 artiklar som de skrivit. Bland annat noterade de en dominans av mÀn i nyhetsrapporteringen och kvinnor syntes oftare i mer "mjuka" frÄgor.

En "hÄrd" frÄga Àr sÀkerhetspolitik och Emilia Cederholm byggde dÀrför en GPT som hjÀlper redaktionen att hitta kvinnliga experter pÄ sÀkerhetspolitik. (Den hittar Àven kvinnliga experter inom andra omrÄden.) En GPT Àr en specialversion av ChatGPT, som har en speciell uppgift.

Screenshot pÄ Kvinnliga expter-GPT:n.

"GPT:n innehÄller dokument frÄn redaktionen med expertlistor som vi redan har. Men den Àr ocksÄ promptad för att kunna gÄ ut och söka pÄ internet efter fler förslag Àn bara dem som finns i vÄra interna dokument. SÄ skriver man in ett Àmne sÄ fÄr man förslag pÄ kvinnliga experter i Àmnet", förklarar Emilia Cederholm.

Det hÀr Àr kraften i generativ AI. Innan ChatGPT, och möjligheten att bygga GPT:er, hade det varit bÄde ett rÀtt stort och dyrt projekt att bygga en AI-bot med motsvarande funktion. Nu kan alla göra det och oftast tar det bara nÄgra timmar som mest. DÀrmed blir det enklare att experimentera. Valkompisen Àr dock mer avancerad och har sÀkert tagit bÄde tid och en del svett och tÄrar, men avsevÀrt mindre Àn tidigare.

Jag har skrivit en liten guide hur man enkelt sÀtter ihop sin egen GPT.

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)
Nu gÄr det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det Àr kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. HÀr Àr nÄgra tips för att komma igÄng.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.