Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔎 Vi skulle översköljas av AI-desinformation... nu har 800 miljoner röstat, var Ă€r den?

🔎 Vi skulle översköljas av AI-desinformation... nu har 800 miljoner röstat, var Ă€r den?

Vi stod "inför ett teknikdrivet Armageddon" och experter rankade AI-desinformation som det nÀst största globala hotet i Är. Har du mÀrkt mycket av det?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

"Teknikdrivet Armageddon"

De tvÄ största valen under supervalÄret 2024, Indien och EU, Àr nu genomförda. UngefÀr 800 miljoner vÀljare har röstat. Varningarna om att vi skulle översköljas av AI-desinformation har duggat tÀtt och effekten skulle bli mycket allvarlig, sas det.

"Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g mot ett teknikdrivet Armageddon," hĂ€vdade Nobelpristagaren Maria Ressa. 1500 experter frĂ„n akademi, nĂ€ringsliv, myndigheter, det internationella samfundet och civilsamhĂ€llet rankade AI-genererad desinformation som det nĂ€st största globala hotet i Ă„r. (Krig kom pĂ„ femte plats.)

Har du mÀrkt mycket av det? Har all denna AI-desinformation skakat om valrörelserna och utfallet i dem?

Det mesta kÀnda exemplet pÄ en fejkad AI-bild Àr pÄven i en lustig jacka:

NÄgon har tydligen ocksÄ gjort en bild pÄ pÄven i en lustig hatt:

Men det dÀr har sÄklart inget med nÄgra val att göra. Exempel pÄ AI-genererad desinformation i valen har sÄklart förekommit, men tycks ha fÄtt liten spridning och Ànnu mindre effekt. I Indien skapades exempelvis deep fakes av tvÄ BollywoodstjÀrnor som förde ut valpropaganda. Det avslöjades snabbt och polisanmÀldes. En bild gjordes av hollÀndske EU-kandidaten, Frans Timmermans, ombord pÄ ett privatjet, nÀr han i verkliga fallet flög vanligt flyg. Det upptÀcktes och debunkades.

Det finns fler exempel, men nÄgon vÄg av desinformation syns inte till. Vi fÄr emellertid invÀnta större genomgÄngar för att vara sÀkra.

Hur gick det i vÀrldens mest utsatta land?

För en utvÀrdering kan vi titta pÄ ett val som hölls i början av Äret i ett land som Àr i en mycket utsatt position, Taiwan. Kina har stort intresse av att pÄverka valet, bland annat med desinformation. Taiwan Àr möjligen det land i vÀrlden som Àr mest utsatt för informationskrigföring. DÀr finns det nu rapporter om vad som hÀnde i valet.

De kommer fram till att ja, det pÄgÄr koordinerade desinformationsinsatser mot Taiwan, frÀmst frÄn Kina. Ju nÀrmare valet kom, desto större spridning fick innehÄll frÄn trollkonton. En del av detta var AI-genererat, men utgör en lÄg procent av all information relaterat till valet (1,6 procent av sociala medier-innehÄll kom frÄn trollkonton, och oklart hur mycket som var AI-genererat.)

Den mest omfattande rapporten slÄr fast att desinformationen inte pÄverkade valdebatten eller valresultatet.

Taiwans minister för digital affairs, Audrey Tang, kommer till samma slutsats. Trots att denna informationskrigföring pÄgÄtt mycket aktivt under minst ett Ärtionde sÄ var polariseringen efter valet rekordlÄgt:

"Jag Àr verkligen glad att kunna rapportera att vÄrt val i januari var anmÀrkningsvÀrt fritt frÄn polarisering. Faktum Àr att den effektiva polariseringen, hur mÀnniskor ser pÄ varandra över partigrÀnser, sjönk till en historisk lÄg nivÄ efter valet," sa hon i en intervju vid Copenhagen Democracy Summit.

Audrey Tang. Wikimedia Commons.

Ett verkligt problem, men storleken Àr överdriven

AI-genererad desinformation Àr ett verkligt problem. AI gör det enklare att skapa trovÀrdiga bilder, videos och ljud. SjÀlvklart kommer det anvÀndas allt mer i desinformation. Men det gör det per automatik inte till ett stort problem och definitivt inte till ett "teknikdrivet Armageddon" eller det nÀst största globala hotet.

För det spelar ju ingen roll om det produceras massa desinformation om denna inte nÄr fram och faktiskt pÄverkar. En ny studie, som vi skrev om igÄr, visar just det:

  • Desinformationen nĂ„r vĂ€ldigt fĂ„ och de som redan Ă€r extrema.
  • Det Ă€r inte sociala mediers algoritmer som föder folk med propaganda, utan framförallt söker personer sjĂ€lva aktivt upp den.

NÀr desinformationen faktiskt nÄr fram, ska den dessutom pÄverka. Den som ser den ska tro pÄ den, bidra till att denne Àndrar eller förstÀrker en Äsikt och till sist pÄverka hur personen röstar eller agerar pÄ annat sÀtt. Det Àr mycket svÄrt, Àven med AI. Jag har utvecklat den tankegÄngen tidigare.

🙄 Nej, AI-desinformation Ă€r inte största globala hotet - om hur svĂ„rt det Ă€r att fĂ„ fram ett budskap
AI-genererad desinformation Àr största globala hotet, menar 1500 experter. Det Àr nonsens.

Det innebÀr ju inte att vi kan luta oss tillbaka och rulla tummarna. TvÀrtom ska vi verkligen se till att ha effektiva motmedel. Taiwan jobbar aktivt med det och resultatet talar för sig sjÀlv.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.