Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👀 Ny studie: FĂ„ ser desinformation online - och debatten kring det har inte stöd i forskning

👀 Ny studie: FĂ„ ser desinformation online - och debatten kring det har inte stöd i forskning

Exponering för falsk information koncentrerad till smala extremgrupper. Algoritmer spelar mindre roll Àn individuella val vid exponering för extremt innehÄll. Sociala medier har inte visat sig vara den frÀmsta orsaken till polarisering.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Exponering för falsk information Ă€r koncentrerad till smala extremgrupper.
  • Algoritmer spelar mindre roll Ă€n individuella val vid exponering för extremt innehĂ„ll.
  • Sociala medier har inte visat sig vara den frĂ€msta orsaken till polarisering.

Exponeringen för desinformation Àr lÄg

En ny studie visar att genomsnittlig exponering för falskt och inflammatoriskt innehÄll online Àr lÄg och koncentrerad till en liten grupp anvÀndare med starka motiv att söka sÄdan information. Majoriteten av sociala medieanvÀndare stöter sÀllan pÄ desinformation.

En studie indikerar att de mest konservativa 20 procenten av USA:s befolkning stod för 62 procent av besöken pÄ opÄlitliga webbplatser under presidentkampanjen 2016. Detta mönster Äterkommer i flera studier, dÀr en liten andel anvÀndare stÄr för majoriteten av exponeringen för extremistiskt innehÄll.

Algoritmer Àr inte huvudsakliga drivkraften

Offentliga debatter om sociala medier har ofta fokuserat pÄ att plattformarnas algoritmer Àr ansvariga för exponeringen för falskt och extremistiskt innehÄll. Men forskning visar att individuella val spelar en större roll Àn algoritmer. En studie fann att algoritmer tenderar att föreslÄ mer mÄttligt innehÄll och endast i liten utstrÀckning visar extremistiskt material till anvÀndare som inte aktivt söker det. Exempelvis visade en studie att endast 0,4 procent av YouTubes algoritmrekommendationer ledde till extremistiska kanaler.

Kausala pÄstÄenden saknar stöd

Det finns en utbredd uppfattning att sociala medier Àr en primÀr orsak till sociala problem som polarisering och politiskt vÄld. Men omfattande forskning har inte kunnat styrka dessa pÄstÄenden.

IstÀllet visar flera studier att det Àr svÄrt att avgöra kausala samband mellan anvÀndning av sociala medier och negativa sociala trender. Studier av effekterna av att stÀnga av sociala medier visar inga mÀtbara effekter pÄ politiska attityder eller polarisering.

Behov av ökad transparens och global forskning

För att bÀttre förstÄ och hantera desinformation behövs mer transparens frÄn plattformarna och samarbete med forskare. Det Àr sÀrskilt viktigt med forskning utanför USA och VÀsteuropa dÀr data Àr bristfÀllig och skadorna kan vara allvarligare. Plattformar bör dela data för att möjliggöra bÀttre övervakning av exponering för skadligt innehÄll och experiment för att mÀta plattformars roll i att frÀmja sÄdant innehÄll.

Denna studie uppmanar till att fokusera pÄ att mÀta exponeringen för skadligt innehÄll bland extremgrupper och att utveckla strategier för att minska efterfrÄgan pÄ falskt och extremistiskt innehÄll. Plattformar bör öka sina insatser för att begrÀnsa skadligt innehÄll i globala syd och auktoritÀra lÀnder dÀr exponeringen kan vara högre och resurserna för att hantera problemet Àr mer begrÀnsade.

đŸ“Č Oxford-forskare: Överdriven oro för desinformation frĂ„n AI
Generativ AI som ChatGPT, Midjourney och DALL-E kommer att “utlösa nĂ€sta desinformationsmardröm.” Men hittills stöder inte bevisen detta pĂ„stĂ„ende och det finns goda argument till varför det inte kommer att Ă€ndras, skriver tre forskare.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.