Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“Č Oxford-forskare: Överdriven oro för desinformation frĂ„n AI

đŸ“Č Oxford-forskare: Överdriven oro för desinformation frĂ„n AI

Generativ AI som ChatGPT, Midjourney och DALL-E kommer att "utlösa nÀsta desinformationsmardröm." Men hittills stöder inte bevisen detta pÄstÄende och det finns goda argument till varför det inte kommer att Àndras, skriver tre forskare.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Du har hört varningarna. Generativ AI som ChatGPT, Midjourney och DALL-E kommer att "utlösa nÀsta desinformationsmardröm", folk "kommer inte att kunna veta vad som Àr sant lÀngre" och vi stÄr inför en "teknikdriven Armageddon."

Men sÄ Àr inte fallet, sÀger forskare frÄn University of Oxford, University of Zurich och PSL University.

De tre forskarna skriver att det redan finns mycket desinformation online, men den genomsnittliga internetanvÀndaren konsumerar vÀldigt lite av den. Konsumtionen av desinformation Àr koncentrerad till en liten grupp av mycket aktiva och uttalade personer. Desinformation fÄr endast inflytande nÀr folk ser den, och för det mesta gör de inte det.

Men skulle inte desinformation frÄn generativ AI kunna vara av högre kvalitet och dÀrför mer övertygande? De ger tre anledningar till varför detta troligtvis inte kommer att hÀnda:

  1. Det Àr redan relativt enkelt för producenter av desinformation att öka den upplevda tillförlitligheten i deras innehÄll.
  2. De flesta mÀnniskor konsumerar innehÄll frÄn mainstream-kÀllor, typiskt samma handfull populÀra mediekanaler, och Àr inte utsatta, eller endast mycket marginellt utsatta, för desinformation.
  3. Generativ AI kan ocksĂ„ hjĂ€lpa till att öka kvaliteten pĂ„ tillförlitliga nyhetskĂ€llor - till exempel genom att underlĂ€tta arbetet för journalister inom vissa omrĂ„den. 

Enligt en annan studie, med tanke pÄ sÀllsyntheten av vilseledande innehÄll jÀmfört med tillförlitligt innehÄll, skulle ökningen av desinformationens attraktionskraft behöva vara 20 till 100 gÄnger större Àn ökningen av tillförlitligt innehÄlls attraktionskraft för att effekterna av generativ AI ska tippa vÄgskÄlen till förmÄn för desinformation.

De tre forskarna avslutar sÄ hÀr:

VÄrt mÄl Àr inte att avgöra eller avsluta diskussionen om de möjliga effekterna av generativ AI pÄ vÄr informationsmiljö. Vi önskar inte heller helt avfÀrda oro kring tekniken. IstÀllet, i Robert Mertons anda att "vetenskapens mÄl Àr utvidgningen av certifierad kunskap" baserat pÄ "organiserad skepticism", hoppas vi bidra till det förra genom att injicera lite av det senare i nuvarande debatter om de möjliga effekterna av generativ AI.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.