Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Elonroad levererar elvĂ€xlar till energisamhĂ€llet

🔋 Elonroad levererar elvĂ€xlar till energisamhĂ€llet

Nyckeln till ett lĂ„gt och fast pris pĂ„ grön el Ă€r delning av energi. DĂ„ behövs batterier och andra energilager - och en elvĂ€xel. En sĂ„dan kommer Elonroad bli leverantör till. Ännu en pusselbit lĂ€ggs till energisamhĂ€llet.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

EnergisamhÀllet Àr att ett samhÀlle dÀr vi har överflöd pÄ fossilfri energi som finns tillgÀnglig till ett lÄgt, fast pris. Det Àr dit Projekt EnergisamhÀllet vill ta oss, som Warp News moderstiftelsen Warp Institute Àr en del av sedan ett par Är tillbaka. Nyckeln Àr lagring och delning av energi.

Pusselbit lÀggs till pusselbit i projektet. TvÄ demonstratorer byggs, ett manifest har presenterats, avtal har skrivits med Sveriges AllmÀnnytta (som har 20 procent av svenska hushÄll) och förra veckan rapporterade vi att en del av de 20 miljoner kronor som tilldelas Lund kommer gÄ till att skapa ett energiprotokoll, EP. En öppen standard som kommer fördela energin mellan batterier och andra energilager.

DÄ behövs en sÄ kallad elvÀxel. Det kommer bli vÀrldens första öppna elvÀxel och leverantör bli Elonroad. Tillsammans med Via Europa, som Àr Jonas Birgerssons bolag, kommer Elonroad Àven skapa ett gemensamt utvecklingsbolag för licensiering av Energy Router Operating System.

"Utöver att vi pĂ„ Elonroad Ă€r glada över att vara med och pĂ„skynda den gröna omstĂ€llningen, nu Ă€ven inom energidistribution i fastigheter, kommer det nya gemensamma bolaget Ă€ven kunna licensera operativsystemet till hĂ„rdvarutillverkare för att dra nytta av den nya öppna standarden” sĂ€ger Karin Ebbinghaus, VD pĂ„ Elonroad.

Denna mjukvarulösning utgör hjÀrnan i systemet som via det nya öppna sprÄket, Energy Protocol (EP), skapar helt nya möjligheter som obegrÀnsad lokal elproduktion och samtidigt avlastar det traditionella elnÀtet.

Via digitala grÀnssnitt kan elvÀxeln styra portar för antingen vÀxelström eller likström, vilket gör investeringar i lokal grön energiproduktion, lagring och delning betydligt enklare, lönsammare och mer framtidssÀker.

De första elvÀxlarna finns redan i Elonroads starkströmslabb i Lund och första installationen i fastigheter görs inom den storskaliga systemdemonstratorn CoAction i Lund.

"NĂ€r vi nu tillsammans tar bort den viktigaste flaskhalsen för lokal elproduktion Ă€r vi ett stort steg nĂ€rmare vĂ„rt slutmĂ„l, all grön energi du behöver till lĂ„ga fasta priser” sĂ€ger Jonas Birgersson.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.