Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Pengar till att skapa ett öppet energiprotokoll för energidelning

💰 Pengar till att skapa ett öppet energiprotokoll för energidelning

Lunds kommun tilldelas 20 miljoner kronor, dÀr en del kommer gÄ till Projekt EnergisamhÀllet och utvecklingen av ett energiprotokoll. Det möjliggör delning av energi och en lÄg fast avgift för all el du behöver.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Viable Cities Àr ett projekt för att skapa klimatneutrala stÀder. Via dem fÄr Lunds kommun 20 miljoner kronor för att genomföra 40 ÄtgÀrder inom mobilitet och energi. DÀr finns Projekt EnergisamhÀllet med och ska bland anvÀnda pengarna till utvecklingen av ett energiprotokoll.

Ett öppen standard

Internet körs pÄ ett öppet protokoll, Internet Protocol, IP. För drygt ett Är sedan skapades Energy Engineering Task Force som jobbar med att ta fram ett Energy Protocol, EP.

"Internet Ă€r ett nĂ€tverk av nĂ€tverk, med öppna standarder som möjliggör effektiv och robust kommunikation mellan oberoende noder. Jag ser samma möjlighet för lokala energigemenskaper med lokal produktion som sol och vind, lokal lagring som batterier och vĂ€tgas och Ă€ven kopplade till nya lokala nĂ€tverk för delning”, sĂ€ger Jonas Birgersson, som leder satsningen pĂ„ energisamhĂ€llet.

Internetifiera energidistributionen

I Manifest för EnergisamhÀllet stÄr att mÄlet Àr att erbjuda en lÄg fast kostnad för all ren energi vi behöver. TillgÄngen pÄ energi Àr en begrÀnsande faktor för mÀnskligheten. Genom att skapa ett överflöd av ren energi kan vi nÄ nÀsta nivÄ av civilisation.

Om vi internetifierar energidistributionen kan vi lagra och sedan dela energi med varandra. DÄ behöver vi nya programvarustandarder som Àr helt öppna och leverantörsneutrala. Det Àr Àr vad energiprotokollet ska uppnÄ.

Projekt EnergisamhÀllet

Projektet drivs av Via Europa och stiftelsen Warp Institute Àr en partner. Bli prenumerant pÄ Warp News gratis nyhetsbrev för att följa projektet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.