Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—łïž Startupen VINICI skapar en retorisk tidslinje över vad politiker sagt - kĂ€mpar för demokrati i Georgien

đŸ—łïž Startupen VINICI skapar en retorisk tidslinje över vad politiker sagt - kĂ€mpar för demokrati i Georgien

Georgien har klubbat en ryskinspirerad lag som gör att mÄnga demokratiaktivister klassas som utlÀndska agenter. Ett steg i ett hÄrdare förtryck. Men det finns mÄnga som kÀmpar emot. VINICI bygger ett verktyg som kan pÄverka valet i Georgien i höst.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

"Vi Àr nu klassade som utlÀndska agenter", berÀttade mannen frÄn Memorial för oss.

Jag var pÄ besök i Moskva och trÀffade denna ryska mÀnniskorÀttsorganisation, som bland annat kartlagt de brott mot mÀnskligheten som Josef Stalin utförde. 2022 fick de Nobels fredspris för sitt arbete.

PÄ besök hos Memorial, 2015.

"Efter att de börjat kalla oss 'utlÀndska agenter' Àr steget inte lÄngt till att förbjuda oss, eller kraftigt begrÀnsa vÄr verksamhet. För vem vill att 'utlÀndska agenter' hÀrjar fritt i landet?", fortsatte han.

Ett genomskinligt, men listigt, sÀtt att legitimera förtryck av kritiker. För de Àr sÄklart inte utlÀndska agenter. De Àr motsatsen. De jobbar för ryssarnas mÀnskliga rÀttigheter, till skillnad frÄn Vladimir Putin.

Mannen frÄn Memorial fick rÀtt. Det han förutsÄg hÀnde i Ryssland.

AuktoritÀra regimer Àr tyvÀrr duktiga pÄ att lÀra av varandra. Den rysk "lagen" om utlÀndska agenter introducerades förra Äret i Georgien. Efter massiva protester med hundratusentals mÀnniskor, framförallt ungdomar, pÄ gatorna drogs den tillbaka. Den skulle aldrig komma tillbaka, pÄstod man.

MÄnga ungdomar förstod att valet hösten 2024 skulle bli mycket viktigt för Georgiens framtid. Men ett problem var att de inte visste sÀrskilt mycket om politik, vad politikerna lovat och den stora mÀngden information, en hel del förfalskad, gjorde det inte lÀtt att förstÄ vem man kunde lita pÄ.

Vem kÀnner du

Det var startskottet för VINICI. En startup vars namn betyder 'vem kÀnner du' pÄ georgiska.

Ana Toklikishvili drog med sin bror Giorgi Toklikishvili och tvÄ datavetare, Rati Skhirtladze och David Janezashvili in i startupen, med mÄlet att hjÀlpa ungdomarna och andra georgiska vÀljare att göra ett informerat val.

Hösten 2023 stĂ€llde de upp – och vann – Democracy Tech Hackathon pĂ„ DataFest Tbilisi. Priset var att bli en Democracy Tech Fellow hos Alliance of Democracies.

Jag fick förmÄn att vara en av deras mentorer, medan de utvecklade sitt företag och förberedde sig för att pitcha pÄ Copenhagen Democracy Summit.

Se Ana och de andra Democarcy Tech Fellows pitch i Köpenhamn.

Ett retorisk tidslinje

Dagen innan Ana Toklikishvili klev upp pÄ scenen i Köpenhamn klubbades 'utlÀndska agenter'-lagen igenom i Georgien. Lagen som aldrig skulle Äterkomma hade gjort det.

Behovet av VINICI ökade Ànnu mer. NÄgot juryn insÄg, och efter Anas pitch vann de priset som bÀsta startup i kategorin Super Election Year.

Teamet bakom Vinici ihop med mentorer och gÀnget frÄn Alliance of Democracies.

Det Vinici gör Àr att de, med hjÀlp av AI, samlar publik information om politiker och kandidater och kartlÀgger vad de sagt och skrivit. Det sÀtts sedan ihop bland annat i en retorisk tidslinje. Vad sa Politiker X om detta 2015, hur Àndrades det 2017 och vad sÀger han idag?

Vilka politiker lovade dyrt och heligt att inte införa en utlÀndsk agentlag, och vad sÀger de nu?

Det hÀr Àr viktigt i Georgien, men ett mycket anvÀndbart verktyg i hela vÀrlden.

Intervju med Ana Toklikishvili

Presidenten lade in sitt veto mot utlÀndsk agent-lagen, men det övertrumfades i dagarna av parlamentet. DÀrför kommer den trÀda i kraft inom kort.

Jag stÀllde nÄgra frÄgor till Ana om detta och framtiden för Vinici.

Efter vinsten i Köpenhamn, vad Àr nÀsta steg?

VÄr nÀsta stora uppgift Àr att samla in pengar för att lansera plattformen innan valet. Före Copenhagen Democracy Summit genomförde VINICI-teamet frivilligt ett större utvecklingsarbete av plattformen. Priset pÄ 10 000 dollar kommer att hjÀlpa oss att gÄ vidare till utvecklingen av en MVP, den första versionen av verktyget.

För att fullt ut lansera plattformen före valet behöver vi dock utöka teamet och vi hoppas fÄ finansiering frÄn privata givare och stiftelser.

Efter att ha testat plattformen i Georgien planerar VINICI att expandera verksamheten till andra lÀnder.

Hur kan VINICI pÄverka de kommande valen i Georgien?

Det finns en stor efterfrÄgan frÄn vÀljarnas sida att veta mer om politiker. Vi tror att VINICI kommer att hjÀlpa osÀkra vÀljare att fatta informerade beslut. Plattformen kan ocksÄ öka valdeltagandet bland de vÀljare som Àr mindre engagerade i den politiska processen pÄ grund av begrÀnsad information och kunskap om politiska kandidater.

Hur kommer den nya "utlÀndska agenter"-lagen att pÄverka Vinici?

Det Àr en utmanande frÄga att besvara. Vad vi Àr sÀkra pÄ Àr att vi inte kommer att registrera oss som agenter som frÀmjar utlÀndska intressen i Georgien. Denna instÀllning delas allmÀnt bland civilsamhÀllesorganisationer i Georgien. Vi vÀgrar att bli kallade agenter som arbetar för utlÀndska intressen, eftersom vi Àr fast övertygade om att vÄr plattform tjÀnar det georgiska folkets intressen, precis som den kommer att tjÀna folkets intressen i andra lÀnder dÀr VINICI planerar att verka i framtiden.

Den nya lagen om utlÀndska agenter kommer att pÄverka alla icke-statliga, icke-vinstdrivande organisationer vars finansiering överstiger 20 procent frÄn utlÀndska kÀllor. I Georgien finansieras civilsamhÀllesgrupper, tillsammans med oberoende mediekanaler (frÀmst online), av vÀsterlÀndska givare. Vi konsulterar för nÀrvarande med juridiska experter för att bestÀmma den bÀsta strategin för att sÀkra bidragsfinansiering samtidigt som vi utvecklar intÀktsströmmar som sÀkerstÀller projektets hÄllbarhet.

HjÀlp VINICI att lyckas

Vill du bistÄ VINICI med finansiering, teknisk hjÀlp eller nÄgot annat som de behöver i sin startup-resa, hör av dig till mig sÄ kopplar jag ihop er.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.