Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌎 Den sista kemikalien som förstör ozonlagret minskar nu

🌎 Den sista kemikalien som förstör ozonlagret minskar nu

Halterna av den ozonnedbrytande kemikalien HCFC sjunker sedan 2021. Ozonlagret hÄller pÄ att ÄterstÀlla sig och det farliga ozonhÄlet blir mindre. Montrealprotokollet, som antogs 1987, har varit avgörande för att minska anvÀndningen av ozonnedbrytande Àmnen.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Halterna av den ozonnedbrytande kemikalien HCFC sjunker sedan 2021.
  • Ozonlagret hĂ„ller pĂ„ att Ă„terstĂ€lla sig och det farliga ozonhĂ„let blir mindre.
  • Montrealprotokollet, som antogs 1987, har varit avgörande för att minska anvĂ€ndningen av ozonnedbrytande Ă€mnen.

Minskade halter av HCFC

En ny studie visar att halterna av ozonnedbrytande kemikalier, sÀrskilt hydrochlorofluorokarboner (HCFC), har minskat i atmosfÀren sedan 2021. Detta Àr första gÄngen som en sÄdan minskning observerats sedan mÀtningarna började pÄ 1970-talet, skriver The Conversation.

HCFC anvÀnds bland annat i kylskÄp och klimatanlÀggningar. Det anvÀndes som en övergÄngslösning efter förbudet mot klorfluorkarboner (CFC), eftersom det har en mindre skadlig effekt pÄ ozonlagret Àn CFC. Trots detta Àr HCFC fortfarande ozonnedbrytande, men man behöver slÀppa ut tio gÄnger mer HCFC för att ha samma pÄverkan pÄ ozonlagret som CFC.

Betydelsen av Montrealprotokollet

Montrealprotokollet, som antogs 1987, har varit avgörande för att minska anvÀndningen av ozonnedbrytande Àmnen. Protokollet syftar till att fasa ut Àmnen som CFC och HCFC, med mÄlet att helt avsluta produktionen av HCFC till 2030 och endast tillÄta mycket smÄ mÀngder till 2040.

Protokollet har ratificerats av alla FN-medlemsstater och har betraktats som det mest framgÄngsrika miljöavtalet nÄgonsin. Det har genomgÄtt flera Àndringar, bland annat i Köpenhamn 1992 och Peking 1999, för att pÄskynda utfasningen av dessa Àmnen.

Ozonlagret hÄller pÄ att ÄterstÀlla sig och det farliga ozonhÄlet blir mindre.

🌍 Det farliga ozonhĂ„let blir mindre och mindre
Det gÄr lÄngsamt fram, men det gÄr ÀndÄ fram. Om nÄgra decennier kommer ozonhÄlet som slÀpper igenom farlig UV-strÄlning att vara ett minne blott.

Alternativa kylmedel

Efter förbudet mot CFC har alternativa kylmedel som propan och hydrofluoroolefins (HFO) utvecklats. Propan Àr brandfarligt men skadar inte ozonlagret. HFO har en lÀgre miljöpÄverkan Àn HCFC men har visat sig bilda trifluorÀttiksyra, som inte bryts ner i miljön och kan utgöra en risk för mÀnniskors hÀlsa. Trots detta Àr HFO mer energieffektiva Àn Àldre alternativ som propan, vilket gör dem attraktiva för anvÀndning i kylskÄp och luftkonditioneringssystem.

Utmaningar och framsteg

Trots framgĂ„ngarna med att minska nivĂ„erna av ozonnedbrytande Ă€mnen har processen inte varit utan utmaningar. År 2019 fann forskare bevis för att CFC-11, en vanlig komponent i skumisoleringsmaterial, fortfarande anvĂ€ndes i vissa delar av Kina trots det globala förbudet. FN miljöprogram rapporterade ocksĂ„ att HCFC producerades illegalt 2020 i strid med utfasningsschemat.

Under 2023 visade forskning att nivÄerna av fem andra CFC ökade i atmosfÀren. Detta berodde sannolikt pÄ en lucka i Montrealprotokollet som tillÄter produktion av CFC om de anvÀnds för att tillverka andra Àmnen, sÄsom plaster eller icke-ozonnedbrytande alternativ till CFC och HCFC. Produktionen av fluorpolymerer, som anvÀnds i produkter som non-stick stekpannor, och hydrofluorkarboner (HFC) bidrar ocksÄ till utslÀppen.

Trots det sker minskningen före tidtabellen. Den senaste vetenskapliga prognosen frÄn 2022 förvÀntade sig att HCFC-nivÄerna skulle börja minska först 2026.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.