Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘šâ€đŸ« Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI

đŸ‘šâ€đŸ« Microsoft ska utbilda kvarts miljon svenskar i AI

Den största satsningen frÄn Microsoft hittills i Sverige. Bland annat kommer 20 000 GPU:er installeras i företagets datacenter och 250 000 svenskar utbildas i AI.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Tillsammans med statsminister Ulf Kristersson, presenterade Microsofts vice vd, Brad Smith, en storsatsning pÄ AI i Sverige.

Microsoft investerar 34 miljarder kronor (3,2 miljarder dollar) i Sverige de kommande tvÄ Ären. Företags största satsningen hittills i Sverige.

Brad Smith och Ulf Kristersson.

Bland annat kommer pengarna gÄ till 20 000 GPU:er till befintliga datacenter i Sandviken, GÀvle och Staffanstorp.

En GPU Àr en specialiserad datorprocessor som hanterar och accelererar grafiska berÀkningar för att göra bilder och animationer snabbare och mer effektiva. De Àr viktig för AI eftersom de kan bearbeta mÄnga parallella berÀkningar samtidigt, vilket gör det möjligt att snabbt trÀna och köra komplexa neurala nÀtverk och andra maskininlÀrningsmodeller.

Utbildningssatsning

Investeringen gÄr ocksÄ till att ge 250 000 svenskar en utbildning i AI. Den kommer rikta sig mot organisationer, skolor, universitet, offentlig sektor och samhÀllet i stort.

Kompetenshöjningen kommer att ske genom teknisk utbildning och yrkesutbildning av studerande i form av utveckling av AI-fÀrdigheter, skrÀddarsydd utbildning för omskolning inom branschspecifika yrken samt expertutbildning inom AI för utvecklare.

För att vÀgleda kompetensprogrammen inrÀttar Microsoft ett AI-insiktsrÄd som samlar ledare inom den akademiska vÀrlden, nÀringslivet och offentliga sektorn. Kompetensprogrammet kommer att drivas i nÀra samarbete med partners och representanter frÄn bland annat Arbetsförmedlingen, Linköpings universitet, TechSverige och samarbetspartner inom svenska Microsofts Responsible AI Innovation Center.

Även andra lĂ€nder har fĂ„tt, eller kommer fĂ„, liknande satsningar.

VĂ€lkommet!

Sverige behöver fÄ upp anvÀndandet av AI. SÄ detta Àr en vÀlkommen nyhet, som gör AI-kommissionens arbete lite lÀttare. 250 000 personer rÀcker inte, men det Àr ett bra bidrag och en positiv injektion.

Min kÀnsla just nu Àr vi laddar för ett tigersprÄng. Vi var sena i starten, men börjar nu samla oss som nation för att ta ett snabbt kliv framÄt.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.