Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

⚡ Förnybar energi ökade med 50% 2023. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. 🔋 En elbil blev världens mest sålda bil 2023. 📉 USA:s kolanvändning sjunker och minskar koldioxidutsläppen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev är för dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

🦾 AI i nationens intresse

Det har varit AI för hela slanten i ett par veckor nu. Kul, men hektiskt. Det är därför den här veckosammanfattningen kommer ut några timmar försent.

I fredags förra veckan hade vi det första formella mötet med AI-kommissionen. Där presenterade vi nyheten att vi knyter till oss en grupp tungviktare:

Börje Ekholm, vd Ericsson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Mats Granryd, styrelseordförande Vattenfall, Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Magnus Tyreman, tidigare Europachef McKinsey, Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket och Nils Öberg, generaldirektör Försäkringskassan.

Dagens Industri var där och rapporterade om detta tillskott, och tog även lite bilder. Som ni kan se har jag en framträdande roll i kommissionen...

Börje Ekholms Ericsson var värd för mötet och vi fick dragningar om deras AI-arbete men också statusen i utbyggnad av 5G. Även ABB och Vattenfall hade dragningar.


I onsdags var dags för konferensen AI i nationens intresse, där Daniel Akenine (Warp Premium Supporter) höll i taktpinnen. Jag deltog i slutpanelen med samma rubrik som konferensen.

Jag visar hur trösklarna sänks. Foto: Joakim Jardenberg

300 personer på plats med 1000 personer på väntelistan. Jag älskade den publiken! De spontanapplåderade åt påståendet att Sverige har producerat nog med AI-pessimister (Tegmark, Boström) och nu måste producera AI-evangelister istället.


Och så har det varit AI-kurs(er)

I torsdags var det premiär för min AI-kurs som jag höll i samarbete med SN7.

Väldigt kul och jätteduktiga deltagare. Alla gick hem med en egen GPT (en för dem specialbyggd variant av ChatGPT) som de byggde under dagen.

Enda abret var att jag tidigare under veckan blivit förkyld, och min röst försvann nästan under dagen. Vilket ställde till det nästa dag när jag hade en två timmars föreläsning/workshop för Tellusskolpersonal i Enköping.

Men med honungsvatten och starka halstabletter gick det.

Och så blir det AI-kurs i Uppsala

Härnäst finns chansen att gå AI-kursen i Uppsala. Då i samarbete med Idealstad.

Tisdagen den 5 mars.
Mer info och anmälan här.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

Ingen inloggning krävs för att läsa dem.

🦾 AI-kommissionen: Vad kan vi lära av det svenska IT-undret?

Newsweek utsåg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bäst bredband i hela världen. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och många andra unicorns. Vad kan vi lära av det när vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

Läs på Warp News

👨‍💻 Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)

Nu går det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det är kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. Här är några tips för att komma igång.

Läs på Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

I en ny rapport framkommer det att fattigdomen i USA har minskat markant sedan 1980, med en nedgång på 27 procentenheter. Denna trend fortsatte under perioden 2020-2022, trots pandemin

Läs mer på Warp News

⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

Världen upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi på tre decennier. Solenergi utgjorde tre fjärdedelar av den nya kapaciteten. Priset på solpaneler med nästan 50 procent, jämfört med 2022.

Läs mer på Warp News

🥩 Världens första regulatoriska godkännande för odlat nötkött (kött utan kor)

Aleph Farms har fått det första regulatoriska godkännandet i världen för odlat nötkött.

Läs mer på Warp News

🔋 En elbil blev världens mest sålda bil 2023 (för första gången)

Tre år tog det från lanseringen av Teslas Model Y, till att den erövrade platsen som världens mest sålda bil, alla kategorier.

Läs mer på Warp News

📉 USA:s kolanvändning sjunker och minskar koldioxidutsläppen

USA:s koldioxidutsläpp sjönk med 1.9 procent under 2023. Användningen av kol för elproduktion minskade till den lägsta nivån på ett halvt sekel. Investeringar sol- och vindenergi har ökat.

Läs mer på Warp News


🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.