Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

⚡ Förnybar energi ökade med 50% 2023. 📉 Betydande minskning av fattigdom i USA. 🔋 En elbil blev vĂ€rldens mest sĂ„lda bil 2023. 📉 USA:s kolanvĂ€ndning sjunker och minskar koldioxidutslĂ€ppen.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev Àr för dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

đŸŠŸ AI i nationens intresse

Det har varit AI för hela slanten i ett par veckor nu. Kul, men hektiskt. Det Àr dÀrför den hÀr veckosammanfattningen kommer ut nÄgra timmar försent.

I fredags förra veckan hade vi det första formella mötet med AI-kommissionen. DÀr presenterade vi nyheten att vi knyter till oss en grupp tungviktare:

Börje Ekholm, vd Ericsson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Mats Granryd, styrelseordförande Vattenfall, Katarina Areskoug, tidigare chef för EU-kommissionen i Sverige, Magnus Tyreman, tidigare Europachef McKinsey, Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket och Nils Öberg, generaldirektör FörsĂ€kringskassan.

Dagens Industri var dÀr och rapporterade om detta tillskott, och tog Àven lite bilder. Som ni kan se har jag en framtrÀdande roll i kommissionen...

Börje Ekholms Ericsson var vĂ€rd för mötet och vi fick dragningar om deras AI-arbete men ocksĂ„ statusen i utbyggnad av 5G. Även ABB och Vattenfall hade dragningar.


I onsdags var dags för konferensen AI i nationens intresse, dÀr Daniel Akenine (Warp Premium Supporter) höll i taktpinnen. Jag deltog i slutpanelen med samma rubrik som konferensen.

Jag visar hur trösklarna sÀnks. Foto: Joakim Jardenberg

300 personer pÄ plats med 1000 personer pÄ vÀntelistan. Jag Àlskade den publiken! De spontanapplÄderade Ät pÄstÄendet att Sverige har producerat nog med AI-pessimister (Tegmark, Boström) och nu mÄste producera AI-evangelister istÀllet.


Och sÄ har det varit AI-kurs(er)

I torsdags var det premiÀr för min AI-kurs som jag höll i samarbete med SN7.

VÀldigt kul och jÀtteduktiga deltagare. Alla gick hem med en egen GPT (en för dem specialbyggd variant av ChatGPT) som de byggde under dagen.

Enda abret var att jag tidigare under veckan blivit förkyld, och min röst försvann nÀstan under dagen. Vilket stÀllde till det nÀsta dag nÀr jag hade en tvÄ timmars förelÀsning/workshop för Tellusskolpersonal i Enköping.

Men med honungsvatten och starka halstabletter gick det.

Och sÄ blir det AI-kurs i Uppsala

HÀrnÀst finns chansen att gÄ AI-kursen i Uppsala. DÄ i samarbete med Idealstad.

Tisdagen den 5 mars.
Mer info och anmÀlan hÀr.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

Ingen inloggning krÀvs för att lÀsa dem.

đŸŠŸ AI-kommissionen: Vad kan vi lĂ€ra av det svenska IT-undret?

Newsweek utsÄg Stockholm till Europas internethuvudstad. Svenskarna hade flest datorer och bÀst bredband i hela vÀrlden. Ur det svenska IT-undret föddes Skype, Spotify och mÄnga andra unicorns. Vad kan vi lÀra av det nÀr vi nu försöker skapa det svenska AI-undret?

LÀs pÄ Warp News

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till att skapa en GPT (din egen specialversion av ChatGPT)

Nu gÄr det att bygga specialversioner av ChatGPT. Det Àr kraftfullt men busenkelt och alla kan göra det. HÀr Àr nÄgra tips för att komma igÄng.

LÀs pÄ Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

📉 Betydande minskning av fattigdom i USA, enligt ny rapport

I en ny rapport framkommer det att fattigdomen i USA har minskat markant sedan 1980, med en nedgÄng pÄ 27 procentenheter. Denna trend fortsatte under perioden 2020-2022, trots pandemin

LÀs mer pÄ Warp News

⚡ Förnybar energi ökade globalt med 50 procent under 2023

VÀrlden upplever den snabbaste expansionen av förnybar energi pÄ tre decennier. Solenergi utgjorde tre fjÀrdedelar av den nya kapaciteten. Priset pÄ solpaneler med nÀstan 50 procent, jÀmfört med 2022.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„© VĂ€rldens första regulatoriska godkĂ€nnande för odlat nötkött (kött utan kor)

Aleph Farms har fÄtt det första regulatoriska godkÀnnandet i vÀrlden för odlat nötkött.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 En elbil blev vĂ€rldens mest sĂ„lda bil 2023 (för första gĂ„ngen)

Tre Är tog det frÄn lanseringen av Teslas Model Y, till att den erövrade platsen som vÀrldens mest sÄlda bil, alla kategorier.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 USA:s kolanvĂ€ndning sjunker och minskar koldioxidutslĂ€ppen

USA:s koldioxidutslÀpp sjönk med 1.9 procent under 2023. AnvÀndningen av kol för elproduktion minskade till den lÀgsta nivÄn pÄ ett halvt sekel. Investeringar sol- och vindenergi har ökat.

LÀs mer pÄ Warp News


đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.