Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

🧒🏿 FN: Milsten nĂ€r antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gĂ„ngen. 🔋 Stort kliv framĂ„t för Projekt EnergisamhĂ€llet: Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der. 🧬 Återskapande av mammuten nĂ€rmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna).

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Detta nyhetsbrev Àr för dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

🏆 Pausa, dansa

Dansa

0,005 procent. SĂ„ stĂ„r Ă€r Warp News budget jĂ€mfört med Expressens respektive Aftonbladets. ÄndĂ„ tĂ€vlade vi mot varandra i kategorin Årets innovation pĂ„ Tidningutgivarnas gala.

Är det för att jag Ă€r ett geni? Jag förstĂ„r att mĂ„nga tror det, men nej. Det Ă€r för att jag Ă€r en kentaur. Jag har anvĂ€ntat, testat, experimenterat, lĂ€rt mig och lĂ€rt ut om generativ AI.

Att skapa AI-skribeten WALL-Y var ett sÄnt test. Som nÀstan blev Ärets innovation i Mediesverige. Jag vann inte. Det gjorde Aftonbladet. (Men jag Àr inte bitter...)

Skriver om mina tankar i 🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna.

Det som glÀdjer mig extra mycket med nomineringen Àr att detta ger Warp News trovÀrdighet hos andra medier. Vilket kommer hjÀlpa oss nÀr vi försöker pÄverka dem att skriva fler optimistiska nyheter.

Pausa

IgÄr var det ett Är sedan det publicerades ett öppet brev som föreslog en paus i AI-utvecklingen. I spetsen stod Max Tegmark. NÄgra mÄnader senare berÀttade han i sitt sommarprat att det ÀndÄ var kört. AI kommer utplÄna mÀnskligheten.

I ett utdrag, publicerat i Quillette, ur den engelska versionen av Kentaurens fördel bemöter jag Tegmarks argument varför det Àr kört. (Svenska boken Àr Äter i lager, finns att köpa hÀr.)

Jag skriver ocksÄ i Expressen pÄ samma tema. Om varför lÄngsam utveckling Àr det som Àr farligt.

DEBATT: Det Àr trög utveckling av AI som Àr farlig
LÄngsam utveckling av AI Àr farlig eftersom det lÀmnar mÀnskligheten mer sÄrbar för bÄde naturliga och mÀnniskoskapade hot, utan medlen för att stoppa eller förebygga dem, skriver Mathias Sundin.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation pĂ„ Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, tvĂ„ medier vars budgetar Ă€r flera tusen procent större. Hur kan vi tĂ€vla i samma kategori?

LÀs pÄ Warp News

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt

Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

LÀs pÄ Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🔋 Stort kliv framĂ„t för Projekt EnergisamhĂ€llet: Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der

Konceptet med lokal elproduktion, lagring och delning av energi, kommer erbjudas till Sveriges allmÀnnyttiga bostadsbolag. Projekt EnergisamhÀllet, dÀr Warp Institute ingÄr, gÄr ut pÄ att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lÄgt fast pris.

LÀs mer pÄ Warp News

🧒🏿 FN: Historisk milsten nĂ€r antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gĂ„ngen

Sedan Är 2000 har den globala dödligheten för barn under fem Är mer Àn halverats. Flera lÄg- och lÀgre medelinkomst har övertrÀffat den globala minskningen, och i vissa fall har de minskat barnadödligheten med mer Àn tvÄ tredjedelar.

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framÄt, i den senaste testflygningen. För första gÄngen nÄdde den omloppsbana.

LÀs mer pÄ Warp News

🧬 Återskapande av mammuten nĂ€rmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna)

Colossal Biosciences har lyckats skapa elefantceller som kan omprogrammeras till olika celltyper, inklusive de som krÀvs för att skapa en mammut. Denna framgÄng öppnar nya möjligheter för forskning kring utdöda arter och bevarande av hotade arter.

LÀs mer pÄ Warp News

🌝 Interlune siktar pĂ„ att bryta helium-3 pĂ„ mĂ„nen

Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet. Helium-3 har potential för anvÀndning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som brÀnsle i fusionsreaktorer.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŸ 28 Ă„r av GMO-mat utan nĂ„gra skador

Sedan de första genmodifierade grödorna godkÀndes 1995 har inga nya GMO-produkter visats vara skadliga för mÀnniskor. GMO:er har förbÀttrat skördar, minskat förluster frÄn insektsangrepp. Trots det finns bÄde hÄrda regleringar och motstÄnd kvar.

LÀs mer pÄ Warp News

🩐 UpptĂ€ckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland

Ett team av forskare har upptÀckt minst hundra nya marina arter i Bounty Trough utanför Nya Zeelands sydkust. Expeditionen hittade dussintals blötdjur, tre fiskar, en rÀka och en rovdjurande blÀckfisk.

LÀs mer pÄ Warp News


đŸŽ™ïž AI-förelĂ€sning pĂ„ er konferens?

Jag visar hur ni kan anvÀnda AI för att levla upp er sjÀlva eller hela organisationen.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.

đŸŠŸ AI-kurs: Bli bra pĂ„ ChatGPT och bygg din egen AI-bot

“En dag att minnas, en av dom dĂ€r som inte bara “nudgar” lĂ€tt utan faktiskt knuffar livet in i en ny fas.”
– Erik Erlandsson, VideoNet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.