Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #217

💡 Warp News #217

🌦️ Väderprognoser mycket mer exakta. 📉 Fattigdom har minskat mer än vi trott, likaså ojämlikheten – även inom länder. 🥛 Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i. 💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg. Om du inte är prenumerant, bli det här.

🏆 Pausa, dansa

Dansa

0,005 procent. Så står är Warp News budget jämfört med Expressens respektive Aftonbladets. Ändå tävlade vi mot varandra i kategorin Årets innovation på Tidningutgivarnas gala.

Är det för att jag är ett geni? Jag förstår att många tror det, men nej. Det är för att jag är en kentaur. Jag har använt, testat, experimenterat, lärt mig och lärt ut om generativ AI.

Att skapa AI-skribenten WALL-Y var ett sånt test. Som nästan blev årets innovation i Mediesverige. Jag vann inte. Det gjorde Aftonbladet. (Men jag är inte bitter...)

Jamen grattis då, Aftonbladet!

Skriver om mina tankar i 🏆 Amatören slog nästan stormästarna.

Det som glädjer mig extra mycket med nomineringen är att detta ger Warp News trovärdighet hos andra medier. Vilket kommer hjälpa oss när vi försöker påverka dem att skriva fler optimistiska nyheter.

Pausa

I fredags var det ett år sedan det publicerades ett öppet brev som föreslog en paus i AI-utvecklingen. I spetsen stod Max Tegmark. På årsdagen skrev jag i Expressen att snabbare utveckling är säkrare än långsam.

Apropå Max Tegmark, så bemöter jag i Quillette hans tre huvudargument varför AI kommer utrota oss. De publicerar ett utdrag ur den engelska översättningen av min och WALL-Ys bok, Kentaurens fördel. (Svenska boken är åter i lager efter att första upplagan sålde slut, finns att köpa här.)

På väg mot energisamhället

Nyligen skrev Jonas Birgerssons företag, ViaEuropa, avtal med Sveriges Allmännytta om att ta fram ett koncent för energisamhället. Lokal elproduktion, lagring i batterier och delning mellan fastigheter och nät.

Konceptet kommer sedan rullas ut till en miljon lägenheter. Det blir såklart ett mycket stort kliv framåt för energisamhället.

Ni har kunnat läsa om energisamhället i ett flertal artiklar här på Warp News, men jag vill nu också berätta om det från början:

På väg mot energisamhället – del 1.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🔋 På väg mot energisamhället – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges främste härförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lärt sig för att göra det igen. Denna gång är det en energirevolution.

Läs på Warp News

🏆 Amatören slog nästan stormästarna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation på Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, två medier vars budgetar är flera tusen procent större. Hur kan vi tävla i samma kategori?

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🐖 Genmodifierad grisnjure transplanterad till människa för första gången

För första gången har kirurger transplanterat en njure från en genetiskt modifierad gris till en levande person. Den här sortens njurar kan bidra till att minska bristen på organ.

Läs mer på Warp News

🥛 Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i

Genetiskt modifierade kor har producerat mjölk som innehåller mänskligt insulin. Metoden kan skalas upp för att säkerställa tillgänglighet och sänka kostnaden för insulin för diabetiker.

Läs mer på Warp News

🌦️ Väderprognoser har blivit mycket mer exakta

Fyradagars-prognoser har nu samma noggrannhet som endagsprognoser hade för 30 år sedan.

Läs mer på Warp News

📉 Ny studie: Fattigdom har minskat mer än vi trott, likaså ojämlikheten – även inom länder

Extrem fattigdom är nästan 40 procent lägre än man tidigare trott, och den ekonomiska ojämlikheten minskar både mellan och inom länder.

Läs mer på Warp News

💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar åt företagen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingått ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner på klimatfrämjande projekt. Affärsmodellen går ut på att Rison gör investeringen åt företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.

Läs mer på Warp News

⏩ Arge optimisten i Expressen: Snabbare utveckling säkrare än långsam

Långsamma framsteg är mer riskfyllda då det gör mänskligheten mer utsatt för både naturliga och av människan orsakade faror, utan verktygen för att hindra eller motverka dem.

Läs mer på Warp News

🦾 Ett år sedan AI-pausen: Utdrag ur Kentaurens fördel i Quillette

För prick ett år sedan föreslog Max Tegmark och flera andra en paus för AI-utvecklingen. I sitt sommarprat meddelade sedan Tegmark att mänskligheten ändå är rökt. AI kommer utplåna oss. Idag publicerar Quillette ett utdrag ur Kentaurens fördel, där jag och WALL-Y bemöter Tegmark.

Läs mer på Warp News

📺 Arge optimisten i Fokus: Är AI hetare eller svalare än för ett år sedan?

Mediebevakningen av AI svalnat något, men utvecklingen går fortsatt snabbt. Hur används AI idag och hur kommer det användas i framtiden. Mathias Sundin i diskussion med Johanna Bergman och Jonas Trolle.

Läs mer på Warp News


✉️ Få ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gång i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org

🦾 AI-kurs: Bli bra på ChatGPT och byggd din egen AI-bot

“En dag att minnas, en av dom där som inte bara “nudgar” lätt utan faktiskt knuffar livet in i en ny fas.”
– Erik Erlandsson, VideoNet


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.