Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #217

💡 Warp News #217

đŸŒŠïž VĂ€derprognoser mycket mer exakta. 📉 Fattigdom har minskat mer Ă€n vi trott, likasĂ„ ojĂ€mlikheten – Ă€ven inom lĂ€nder. đŸ„› Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i. 💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg. Om du inte Àr prenumerant, bli det hÀr.

🏆 Pausa, dansa

Dansa

0,005 procent. SĂ„ stĂ„r Ă€r Warp News budget jĂ€mfört med Expressens respektive Aftonbladets. ÄndĂ„ tĂ€vlade vi mot varandra i kategorin Årets innovation pĂ„ Tidningutgivarnas gala.

Är det för att jag Ă€r ett geni? Jag förstĂ„r att mĂ„nga tror det, men nej. Det Ă€r för att jag Ă€r en kentaur. Jag har anvĂ€nt, testat, experimenterat, lĂ€rt mig och lĂ€rt ut om generativ AI.

Att skapa AI-skribenten WALL-Y var ett sÄnt test. Som nÀstan blev Ärets innovation i Mediesverige. Jag vann inte. Det gjorde Aftonbladet. (Men jag Àr inte bitter...)

Jamen grattis dÄ, Aftonbladet!

Skriver om mina tankar i 🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna.

Det som glÀdjer mig extra mycket med nomineringen Àr att detta ger Warp News trovÀrdighet hos andra medier. Vilket kommer hjÀlpa oss nÀr vi försöker pÄverka dem att skriva fler optimistiska nyheter.

Pausa

I fredags var det ett Är sedan det publicerades ett öppet brev som föreslog en paus i AI-utvecklingen. I spetsen stod Max Tegmark. PÄ Ärsdagen skrev jag i Expressen att snabbare utveckling Àr sÀkrare Àn lÄngsam.

ApropÄ Max Tegmark, sÄ bemöter jag i Quillette hans tre huvudargument varför AI kommer utrota oss. De publicerar ett utdrag ur den engelska översÀttningen av min och WALL-Ys bok, Kentaurens fördel. (Svenska boken Àr Äter i lager efter att första upplagan sÄlde slut, finns att köpa hÀr.)

PÄ vÀg mot energisamhÀllet

Nyligen skrev Jonas Birgerssons företag, ViaEuropa, avtal med Sveriges AllmÀnnytta om att ta fram ett koncent för energisamhÀllet. Lokal elproduktion, lagring i batterier och delning mellan fastigheter och nÀt.

Konceptet kommer sedan rullas ut till en miljon lÀgenheter. Det blir sÄklart ett mycket stort kliv framÄt för energisamhÀllet.

Ni har kunnat lÀsa om energisamhÀllet i ett flertal artiklar hÀr pÄ Warp News, men jag vill nu ocksÄ berÀtta om det frÄn början:

PĂ„ vĂ€g mot energisamhĂ€llet – del 1.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

🔋 PĂ„ vĂ€g mot energisamhĂ€llet – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges frÀmste hÀrförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lÀrt sig för att göra det igen. Denna gÄng Àr det en energirevolution.

LÀs pÄ Warp News

🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation pĂ„ Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, tvĂ„ medier vars budgetar Ă€r flera tusen procent större. Hur kan vi tĂ€vla i samma kategori?

LÀs pÄ Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🐖 Genmodifierad grisnjure transplanterad till mĂ€nniska för första gĂ„ngen

För första gÄngen har kirurger transplanterat en njure frÄn en genetiskt modifierad gris till en levande person. Den hÀr sortens njurar kan bidra till att minska bristen pÄ organ.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„› Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i

Genetiskt modifierade kor har producerat mjölk som innehÄller mÀnskligt insulin. Metoden kan skalas upp för att sÀkerstÀlla tillgÀnglighet och sÀnka kostnaden för insulin för diabetiker.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŠïž VĂ€derprognoser har blivit mycket mer exakta

Fyradagars-prognoser har nu samma noggrannhet som endagsprognoser hade för 30 Är sedan.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Ny studie: Fattigdom har minskat mer Ă€n vi trott, likasĂ„ ojĂ€mlikheten – Ă€ven inom lĂ€nder

Extrem fattigdom Àr nÀstan 40 procent lÀgre Àn man tidigare trott, och den ekonomiska ojÀmlikheten minskar bÄde mellan och inom lÀnder.

LÀs mer pÄ Warp News

💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar Ă„t företagen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingÄtt ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner pÄ klimatfrÀmjande projekt. AffÀrsmodellen gÄr ut pÄ att Rison gör investeringen Ät företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.

LÀs mer pÄ Warp News

⏩ Arge optimisten i Expressen: Snabbare utveckling sĂ€krare Ă€n lĂ„ngsam

LÄngsamma framsteg Àr mer riskfyllda dÄ det gör mÀnskligheten mer utsatt för bÄde naturliga och av mÀnniskan orsakade faror, utan verktygen för att hindra eller motverka dem.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ Ett Ă„r sedan AI-pausen: Utdrag ur Kentaurens fördel i Quillette

För prick ett Är sedan föreslog Max Tegmark och flera andra en paus för AI-utvecklingen. I sitt sommarprat meddelade sedan Tegmark att mÀnskligheten ÀndÄ Àr rökt. AI kommer utplÄna oss. Idag publicerar Quillette ett utdrag ur Kentaurens fördel, dÀr jag och WALL-Y bemöter Tegmark.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ“ș Arge optimisten i Fokus: Är AI hetare eller svalare Ă€n för ett Ă„r sedan?

Mediebevakningen av AI svalnat nÄgot, men utvecklingen gÄr fortsatt snabbt. Hur anvÀnds AI idag och hur kommer det anvÀndas i framtiden. Mathias Sundin i diskussion med Johanna Bergman och Jonas Trolle.

LÀs mer pÄ Warp News


✉ FĂ„ ett nyhetsbrev med faktabaserad optimism en gĂ„ng i veckan – gratis

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org

đŸŠŸ AI-kurs: Bli bra pĂ„ ChatGPT och byggd din egen AI-bot

“En dag att minnas, en av dom dĂ€r som inte bara “nudgar” lĂ€tt utan faktiskt knuffar livet in i en ny fas.”
– Erik Erlandsson, VideoNet


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.